Konec marca start tudi na divjih vodah

0
226

Ljubljana, 04. marca (STA) – Najboljše slovenske kajakaše in kanuiste na divjih vodah čaka konec meseca, natančneje 27. in 28. marca, prva izbirna tekma letošnje sezone. Ekipa se je pravkar vrnila s priprav v avstralskem Sydneyju, prav tako pa so imeli izbrani posamezniki možnost štiri dni trenirati tudi na olimpijski progi v Atenah. Kot je dejal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, je z videnim doslej zadovoljen, vsekakor pa čaka veslače pred najpomembnejšo tekmo letošnje sezone še ogromno dela.


Dejstvo je, da se je ekipa, ki so jo v Avstraliji sestavljali kajakaši Dejan Kralj, Miha Terdič, Andrej Nolimal, Peter Kauzer, Uroš Kodelja, Aleš Kuder, kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Jurij Korenjak ter kajakašici Nina Mozetič in Nada Mali, v Penrtihu dobro pripravljala, čeprav so zaradi gneče morali na progo že ob šesti uri zjutraj. V okviru priprav v Avstraliji je slovenska reprezentanca nastopila tudi na avstralskih olimpijskih kvalifikacijah, uvrstitve tekmovalcev pa nakazujejo na dobro pripravljenost že v začetku sezone. Predvsem drugo mesto Hočevarja, tretje Stevanoviča in četrti Kralja ter Nolimala, ob dejstvu, da je na tekmah sodelovalo precej dobitnikov kolajn z največjih tekmovanj, nakazujejo, da se bodo na letošnjih domačih in tekmah svetovnega pokala tudi slovenski divjevodaši uvrščali v sam vrh.


Po zaključku priprav v Atenah je četverica, ki jo je selektor Jelenc izbral na podlagi uvrstitev na svetovnem prvenstvu v nemškem Augsburgu, odpotovala na prizorišče olimpijskih iger, kjer so Kauzer in Malijeva ter Hočevar in Stevanovič lahko preizkusili olimpijsko progo. Kljub temu, da postavitev proge še ni dokončna, verjetno se bo to zgodilo šele junija ali julija, pa je kar 25 milijonov vredno prizorišče slovenskim reprezentantom in reprezentantki že lahko ponudilo prve občutke. Veslači bodo v Atenah veslali na morski vodi, katero iz morja črpa pet črpalk, po tej uvodni seznanitvi s pogoji pa je Hočevar dejal, da je potrebno čoln bolj poganjati za želeno hitrost. “Grki si v Atenah niso pustili reči nič, kako bi na primer lahko postavili ovire ali vrata, tako da smo si vrata na koncu postavili kar sami. Pred OI bo potrebno progo dobro preučiti, čeprav pa to še zdaleč ne bo dovolj, saj bo prav občutek na vodi tisti, ki bo na koncu odločal,” meni Hočevar.


Proga v Atenah je dolga 270, široka pa približno deset metrov. Pretok znaša 17 kubičnih metrov na sekundo, višinska razlika med startom in ciljem pa znaša približno šest metrov. Po besedah selektorja je proga z zanimivo konfiguracijo umetnih ovir precej zahtevna. Pod progo sta tudi dva prehoda, ki omogočata dostop na osrednji del, prav most, po katerem je speljan prvi del proge in pod katerim teče prehod iz tekmovalne v trening progo pa je verjetno investicijo dvignil na visokih 25 milijonov evrov. Za primerjavo, proga pred štirimi leti v Sydneyju je stala kar petkrat manj.

Že konec aprila se bodo vsi najboljši kajakaši in kanuisti znova zbrali v Atenah, kjer bo 24. in 25. aprila na sporedu prva tekma svetovnega pokala, ki bo izbirne narave, tako da najverjetneje ne bo manjkal nihče. Tudi slovenski kajakaši in kanuisti se bodo prav tam borili za nastop na OI, saj v Atene poleg omenjene tekme svetovnega pokala vodijo še uvrstitve z dveh tekem pokala od treh. Vsaka reprezentanca bo svoje kandidate določala po svojem sistemu, dejstvo pa je, da imajo za rdečo nit izbora prav vse ekipe atensko tekmo konec aprila.


(Glej fotogalerijo!)