Koprčana v Duisburg po olimpijski vozovnici

0
429

Ljubljana, 07. avgusta (STA) – Kajakaši in kanuisti na mirnih vodah so tik pred vrhuncem letošnje sezone. Med četrtkom in nedeljo bodo v Duisburgu na svetovnem prvenstvu ob bojih za odličja v ospredju tudi odločitve o prvih dobitnikih vozovnic za olimpijske igre, ki jih bo prihodnje leto gostil Peking. Slovenske barve bodo branili kajakašici Tea Kralj in Špela Ponomarenko ter kajakaš Jernej Župančič Regent.


Slovenske ljubitelje tega športa bodo zanimali predvsem nastopi Župančiča Regenta in Ponomarenkove, ki merita na “olimpijske uvrstitve”. Za preboj v Peking bi se morala uvrstiti med najboljših osem na 1000 oziroma 500 metrov. Župančič Regent, ki bo nastopil le v svoji paradni disciplini na najdaljši razdalji, ima doslej s SP dve 11. in 14. mesto, na tekmah svetovnega pokala pa je v preteklosti že pokazal, da se lahko prebije do želenega cilja. Prav gotovo mu je koristil tudi tritedenski trening (nazadnje v Belgiji) z Novozelandci na čelu z Benom Fouhyjem, olimpijskim podprvakom, svetovnim prvakom iz leta 2003 in dobitnikom bronastega odličja z zadnjega SP v Szegedu.


“Vsekakor je dobro trenirati s takšnim tekmovalcem, kot je Fouhy. Toda po drugi strani imava različne načine veslanja in tekmovanja, tako da ga ne morem kar posnemati. Sicer pa prav ničesar ne skriva, določene stvari skrivajo le slabi tekmovalci,” je uvodoma za STA dejal 27-letni “Župa”, ki mu je na začetku sezone bolezen pobrala kar nekaj tednov treninga, zdaj pa posledic ne čuti več. “Dobro sem pripravljen. Skupaj z Novozelandci sem bil dva tedna v Avstriji, nato še deset dni v Belgiji, kjer sem se posvetil predvsem tekmovalni hitrosti. Cilj, vsaj za javnost, je uvrstitev med najboljših osem. To je najmanj, kar moram doseči. V nasprotnem primeru bo hudo,” je še povedal Župančič Regent, ki bo tudi ob morebitnem neuspehu imel še nekaj možnosti za preboj na OI 2008. Ena izmed njih je EP 2008 v Milanu, kjer bosta mesti na olimpijskih igrah dobila še dva Evropejca, druga – precej bolj tvegana – pa je ta, da katera izmed držav ne izkoristi vseh mest in jih nato popolni Mednarodna kajakaška zveza (ICF).


Lepe obete pred SP ima tudi Ponomarenkova, ki ne nazadnje brani naslov svetovne podprvakinje na 200 m, glavni cilj pa bo kljub temu nastop na “olimpijskih” 500 metrov, kjer si tako kot njen reprezentančni kolega močno želi priti med najboljših osem. Letos je bila na tekmi svetovnega pokala v Zagrebu šesta na tej razdalji, s prejšnjih SP pa ima tako kot Župančič Regent dve 11. mesti. Sama pravi, da je po treningu v Szegedu, ki je postal praktično njen drugi dom, dobro pripravljena na najpomembnejši nastop v tej sezoni.


“Na začetku smo se spet posvetili bazičnemu treningu, nato pa smo delali na moči in hitrosti. Trening mi je uspel po načrtih, več kot toliko nisem mogla vaditi, kaj pa bo to na koncu pomenilo, bomo videli konec tedna. Upam, da se mi bo izšlo. Vse bom podredila uvrstitvi med osem na 500 m in če mi bo to uspelo, bom malce “zanemarila” 200-metrsko preizkušnjo, katere finale je prav tako na sporedu v nedeljo, a pred 500 m. Brez preračunljivosti pa bom gotovo veslala tako v kvalifikacijah in polfinalu na obeh razdaljah,” je za STA dejala 25-letna Koprčanka.


Tretja in najmlajša članica slovenske odprave bo Kraljeva, ki se je v članski konkurenci pomerila že na tekmah svetovnega pokala, v polmilijonskem mestu na zahodu Nemčije pa bo tekmovala na 1000 m. “Za Teo bo to prvo tako veliko tekmovanje med člani. V Duisburgu bo bolj nabirala izkušnje za evropsko prvenstvo mladincev in mlajših članov, ki bo konec avgusta in v začetku septembra v Beogradu. Letošnja sezona je tudi sicer zanjo nek preklop med mladinsko in člansko konkurenco, tako da od nje ne pričakujemo vidnih rezultatov. Upamo, da ji bo uspelo priti v polfinale in se tam čim bolje odrezati. To bi že lahko šteli kot uspeh,” je pred prvenstvom za STA pojasnil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.


Prvenstvo se bo v Duisburgu, ki po letih 1979, 1987 in 1995 že četrtič gosti