Korenjak osmi v klasiki

0
553

Bihač, 17. maja (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Korenjak je na uvodni tekmi evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Bihaču v svoji paradni disciplini, klasičnem spustu, osvojil osmo mesto. Na štiri kilometre dolgi progi je bil prepričljivo najhitrejši Nemec Max Hoff, ki je za dobrih 15 sekund ugnal Italijana Maximiliana Benassija, tretji pa je bil Čeh Kamil Mruzek. Korenjak je za bronom na približno 12 minut dolgi preizkušnji zaostal dobrih osem sekund.


“S svojo vožnjo sem kar zadovoljen, malce me je pobralo v drugem delu proge. Toda do višjih uvrstitev, tudi do kolajne in predvsem do petega mesta, ki je bilo moj osebni cilj, je manjkalo res malo, tako da se veselim tudi osmega mesta,” je po tekmi za STA pojasnil 25-letni član KKK Ljubljana.


Na reki Uni je sicer zaradi pomanjkanja dežja (kljub drugačnim vremenskim napovedim) dokaj nizek vodostaj, kar pa Korenjaka ni prav nič motilo. “Spoznal sem že več različnih vodostajev na tej reki, saj sem na njej tudi letos že nekajkrat vadil. Danes je bilo vreme zelo lepo in vse se je lepo izšlo, tudi pogoji za veslanje so bili odlični,” je dodal Korenjak.


Slovenija je v klasiki imela v ognju še dve mladi, 19-letni “železi”. Gregor Brovinsky je na progi, kjer je na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu osvojil dve kolajni, osvojil 18. mesto in tako “poskrbel”, da bo njegove stroške tekmovanja krila Kajakaška zveza Slovenije (KZS). Če se ne bi uvrstil med prvih 18, bi zaradi neizpolnjene norme moral stroške nastopa plačati njegov klub KKK Ljubljana. Tak pa je zaenkrat primer pri tretjem slovenskem tekmovalcu, Lovru Lebanu, saj je mladi član Soških elektrarn osvojil končno 26. mesto.


Obetavna slovenska tekmovalca sta bila s svojima nastopoma zadovoljna in napovedujeta še boljše uvrstitve na petkovih moštvenih vožnjah v klasiki, kjer bodo nastopili isti trije Slovenci kot na današnji tekmi, in na sobotni posamični tekmi v sprintu, kjer se bo prvič preizkusil tudi najboljši slovenski “sprinter” Nejc Žnidarčič.


“Tako Brovinsky kot Leban sta danes dobro odveslala, kaj pa to lahko prinese na jutrišnji ekipni tekmi, je težko reči. Veliko je zelo izenačenih, dobrih ekip. Menim, da se bo pet reprezentanc, ki vseeno malce odstopajo, borilo za kolajne, drugi pa bomo tekmovali za mesta med deseterico. Za nas bi bil lep uspeh, če bi denimo osvojili sedmo mesto,” je cilje za ekipno klasično tekmo natančno orisal Korenjak.


Pred prvenstvom so si na KZS pa tudi tekmovalci želeli osvojiti vsaj eno odličje. Priložnosti za uresničitev cilja je še veliko, tudi za vsaj podobne uspehe kot leta 1999. Takrat so se člani nazadnje z EP v spustu vrnili s kolajnami. Kanuist Borut Horvat je bil srebrn, ženska kajakaška (Živa Cankar, Lučka Cankar, Jana Mali) in moška kanuistična (Horvat, Simon Hočevar, Jožko Kancler) ekipa pa sta bili bronasti.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Fotografije:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=148&u=celo