Kragljeva zlata v Solkanu

0
555

Solkan, 09. julija (STA) – Slovenska kajakašica Urša Kragelj je kot prva Slovenka v zgodovini divjevodaškega športa osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu. Kragljeva, ki je slavila kljub enemu dotiku, je svoj največji uspeh dosegla pred domačimi navijači v Solkanu, kjer je prehitela Nemki Jacqueline Horn (+0,20; 0) in Carolin Schlumprecht (+4,41; 0). V finalu je nastopila tudi Nika Mozetič in tekmovanje končala na sedmem mestu (+8,53; 2).
 
Kragljeva, ki je doslej nastopila le na enem večjem tekmovanju – na mladinskem evropskem prvenstvu je bila lani 19. -, si je odločilno prednost pridobila že v polfinalni vožnji, ko je najbližjo zasledovalko Hornovo ugnala za 2,31 sekunde. V finalu je sicer napravila eno napako, a vseeno odpeljala drugi čas finala, kar je zadostovalo za drugo slovensko kolajno na tem tekmovanju. V soboto se je z bronom okitila ekipa dvojcev v postavi Anže in Jure Janežič, Luka Božič in Sašo Taljat ter Luka Slapšak in Blaž Oven.
 
“Super se počutim. Težko je dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. Neopisljivo! Za trenutek sem med vožnjo sicer pomislila, da se lahko kaj zalomi, še posebej po dotiku vratc, toda ko sem prišla v cilj in videla čas, sem bila izjemno vesela. Pred prvenstvom vsekakor nisem pričakovala tega uspeha,” je za Radio Slovenija dejala Kragljeva, ki je tako izboljšala dosežek Nine Mozetič iz leta 2000, ko je bila ta srebrna.
 
Svoji orožji je Slovenija imela tudi v konkurenci dvojcev, a tam kljub dvema posadkama v finalu ostala brez odličja, kar pa je več kot izpolnilo pričakovanja in cilje pred prvenstvom. Luka Slapšak in Blaž Oven sta zaradi štirih kazenskih sekund za eno mesto poslabšala polfinalno uvrstitev in sta bila na koncu osma, Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta napravila še en dotik več, pa sta bila deseta. Zmagala sta Francoza Hugo Biso in Pierre Picco (2) pred Nemci Kaijem in Kevinom Muellerjem (+0,29; 0) ter Robertom Behlingom in Thomasom Beckerjem (+3,40; 2). Že v polfinalu sta izpadla Anže in Jure Janežič, ki sta bila 20.
 
Edini disciplini, kjer v finalu ni bilo slovenskega nastopa, sta C-1 in moški K-1. V C-1 sta se po smoli v kvalifikacijah sicer najboljšega slovenskega kanuista v tej starostni kategoriji Jerneja Zupana v polfinale prebila le Jure Lenarčič in Miha Zver. Prvi je nastopil solidno in na 12. mestu le za dobro sekundo zgrešil najboljšo deseterico, Zver pa je ob štirih kazenskih sekundah pristal na 26. mestu. Končne zmage se je veselil Poljak Dawid Bartos (0) pred Francozom Norbertom Neveujem (+1,43; 2) in Nemcem Tasiadisom Siderisom (+4,51; 0).
 
Bolj presenetljiv je bil polfinalni razplet kajakašev, saj je slovenska vrsta odkrito računala na visoka mesta svojih tekmovalcev, a ostala brez deseterice. Pričakovano je sicer najboljšo uvrstitev dosegel Simon Artelj, za katerega pa je bil usoden dotik vratc, ki ga je potisnil le na 15. mesto. Brez dotika bi bil četrti. Gregor Brovinsky je bil 26., Matic Lesjak pa 33. Zlato je osvojil Poljak Mateusz Polaczyk (0), ki je za 1,16 sekunde prehitel Nemca Sebastiana Schuberta (4), tretji pa je bil še ne Nemec, Hannes Aigner (+2,31; 0).


Izidi:


– K-1 ženske:
 1. Urša Kragelj (Slo)                                214,37  (2)
 2. Jacquelina Horn (Nem)                        +  0,20  (0)
 3. Carolin Schlumprecht (Nem)                    4,41  (0)
 4. Natalia Pacierpnik (Pol)                           4,46  (4)
 5. Michaela Grimm (Nem)