Kralj sedmi v Augsburgu

0
424

Augsburg, 03. junija (STA) – Na tradicionalnem prizorišču tekem svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah – v ledenem kanalu v Augsburgu – se slovenski slalomisti lahko pohvalijo le z enim finalnim nastopom. Tega je priboril kajakaš Dejan Kralj, ki je na koncu zasedel sedmo mesto. Zmagal je Nemec Erik Pfannmoeller pred Avstrijcem Helmutom Oblingerjem in Francozom Fabienom Lefevrom.


Pri kajakaših je imela Slovenija v polfinalu na startu tri predstavnike. Kot prvi ga je močno polomil junak iz Aten Jure Meglič, ki si je že v srednjem delu priveslal dve kazenski sekundi, a največja napaka se je pripetila v 20. vratcih, kjer je napravil še en dotik in tekmovanje končal kot 37. Lani naš najboljši divjevodaŠ Peter Kauzer je bil še dolgo po tekmi jezen na domače organizatorje, saj jim ga je vnovič zagodel veliki semafor. Vsi v slovenskem taboru so bili prepričani, da je bil Kauzer, tokrat je progo izpeljal brez dotika, dovolj hiter za finale, toda na koncu so ure pokazale, da je za 22 stotink zgrešil deseterico in končal na 12. mestu. Slovensko čast je to pot tako reševal Kralj, ki se je s šestim izidom in “čisto” vožnjo uvrstil v veliki finale, do tretjega mesta pa ga je ločila le sekunda in štiri stotinke.


Zapletlo se je sicer tudi ob koncu kajakaškega polfinala, saj je imel Čeh Lukaš Kubrican najhitrejši čas, toda naknadno so mu sodniki prisodili kar 50 kazenskih sekund, tako da sta bila na vodilnih mestih pred finalom domačina Fabian Doerfler in Pfannomeller.


V finalni vožnji kajakašev je edini slovenski finalist uvrstitev pokvaril za eno mesto in končal na sedmem mestu. V zgornjem delu se mu je namreč pripetila napaka – voda ga je v šestih vratcih odnesla predaleč -, ki mu je vzela veliko časa. “Prav gotovo sem zadovoljen, saj sem tako ubil dve muhi na en mah – prišel sem v finale in potrdil nastop na svetovnem prvenstvu v Pragi. Toda malo pa mi je vseeno žal za napako v zgornjem delu. Poskušal sem vse, toda ni bilo prave pomoči vode, ki ima tu še posebej veliko vlogo. Zdaj grem sproščeno v Španijo, kjer pa mi nikoli ni šlo najbolje, saj zaradi oddaljenosti tam nismo veliko trenirali,” je po tekmi dejal Kralj.


Na veliko veselje številnih domačih navijačev sta prvi dan obe zmagi ostali doma. Pri kajakaših je Pfannmoeller za dobro sekundo ugnal Oblingerja in Lefevra, pri dvojcih pa sta slavila vodilna že po polfinalu, Marcus Becker in Stefan Henze, pred češko posadko Jaroslav Volf/Ondrej Štepanek in Britancema Stuartom Bowmanom in Nicholasom Smithom.


Zelo blizu zgodovinski uvrstitvi v finale sta bila tudi Aljaž Kulovec in Simon Hočevar v dvojcu, ki sta praktično skozi celotno progo veslala odlično, a povsem na koncu pri 19. in 20. vratcih dobila po dve kazenski sekundi in polfinale končala na 13. mestu. Brez teh dveh dotikov bi bila celo šesta. Kljub vsemu Hočevar in Kulovec dokazujeta, da jima gre iz tekme v tekmo bolje. Ob rahlem razočaranju pa sta bila kanuista, ki skupaj veslata šele pol leta, s svojim nastopom zadovoljna.


V nedeljskem polfinalu v disciplini C-1 bodo nastopili še trije Slovenci – Dejan Stevanovič, Marko Mihelič in Jošt Zakrajšek, naslednja preizkušnja svetovnega pokala pa bo v španskem Seu d”Urgellu prihodnji konec tedna.


Izidi:

– K-1:
1. Erik Pfannmoeller (Nem)                             193,43 (0),
2. Helmut Oblinger (Avt)                                 194,86 (0),
3. Fabien Lefevre (Fra)                                   194,88 (0),
4. Scott Parsons (ZDA)             &nb