Kraljeva iz Gerardmerja s sedmim mestom

0
540

Metz, 03. junija (STA) – Slovenska kajakašica na mirnih vodah Tea Kralj je zadnji dan svetovnega pokala v francoskem Gerardmerju osvojila sedmo mesto na 200 metrov. V sicer močno okrnjeni konkurenci, nastopilo je le 11 tekmovalk, je zmagala Finka Anne Rikala pred Švedinjo Sofio Paldanius in Nemko Conny Wassmuth.


Zaradi majhnega števila tekmovalk, med drugimi je manjkala tudi najboljša Slovenka, svetovna podprvakinja na tej razdalji Špela Ponomarenko, so bile kvalifikacije zgolj formalnost, saj so se vse tekmovalke prebile v polfinale (prve tri neposredno v finale). Osemnajstletna Kraljeva je v kvalifikacijah zasedla zadnje, šesto mesto, v polfinalu pa je bila druga. V finalu je veslala na prvi progi in na koncu zaostala za 3,855 sekunde za zmagovalko.


Kraljeva, ki je sicer glavni posel opravila že na prvi tekmi v Zagrebu, ko je na olimpijski razdalji (500 m) izpolnila normo za nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu, je na severovzhodu Francije nastopila na vseh razdaljah in na 500 m izpadla že v kvalifikacijah, na 1000 m, ki je tudi v olimpijskem programu, pa se je v prav tako okrnjeni konkurenci prebila v polfinale.


V Franciji je slovenske barve branil tudi izkušenejši Jernej Župančič Regent, ki je tekmovanje končal že v soboto s 16. mestom na 500 m. Zanj pa je bil bolj pomemben petkov nastop v paradni disciplini na 1000 m, saj je dokazal, da se po bolezni, ki mu je aprila odvzela vsaj tri tedne treninga, vrača med najboljše. Prebil se je namreč v finale A in zasedel deveto mesto.


Pred najboljšimi evropskimi tekmovalci je zdaj evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij – 1. julij), vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust), kjer se bodo že delile vstopnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.