Kvalifikacije svetovnega pokala v Pragi uspešno opravljene.

0
592

Po daljšem premoru se v češki prestolnici nadaljuje serija tekem za svetovni pokal, ki se bo zaključila prihodnji konec tedna v Ljubljani. V petkovih kvalifikacijah tekme na Vltavi so bili Slovenci uspešni, saj so v polfinale napredovali vsi z izjemo enega. Najboljša slovenska rezultata dneva sta pripadla kanuistu Juretu Lenarčiču, ki je bil sedmi, in kajakašici Urši Kragelj, ki je bila osma.

Prvi so se na progo v praški Troji podali kanuisti in že po prvi kvalifikacijski vožnji sta si polfinalni nastop priveslala dva Slovenca. Jure Lenarčič je bil sedmi, Anže Berčič pa 16. Po težavah v prvo in 33. času je Benjamin Savšek v drugo svojo nalogo opravil precej bolje in napredoval s prvim časom drugega nastopa, s četrtim mestom v drugo pa je napredoval tudi Blaž Cof. Najboljši kvalifikant je bil Švicar Thomas Koechlin, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa Čeh Tomaš Rak.

Med kajakaši sta premierni nastop na tekmah svetovnega pokala odlično opravila Žan Jakše in Niko Testen, saj sta oba napredovala že po prvi vožnji. Jakše je zasedel 25. mesto, Testen pa 27. V drugo sta mesto med polfinalisti lovila Janoš Peterlin in Martin Srabotnik. Slednji je na koncu za 26 stotink sekunde ostal brez napredovanja, z devetim časom pa si je sobotni nastop le zagotovil Peterlin. Najhitrejši je bil Nemec Sebastian Schubert, drugi je bil Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa Američan Michal Smolen.

Med kajakašicami si je Urša Kragelj polfinale zagotovila z osmim časom, v prvo pa je napredovala tudi Eva Terčelj, ki je bila 18. Najhitreje je s progo opravila Francozinja Marie-Zelia Lafont, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa domačinka Katerina Kudejova.

Tudi Luka Božič in Sašo Taljat sta za napredovanje potrebovala le eno vožnjo. Uvodni dan četrte tekme svetovnega pokala sta bila 14. Petkove kvalifikacije sta dobila olimpijska prvaka Peter in Ladislav Škantar s Slovaške, druga sta bila Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, tretja pa Poljaka Michal Wiercioch in Grzegorz Majerczak.