Kvalifikacije v Pragi usodne za Megliča

0
499

Praga, 03. avgusta (STA) – Češka prestolnica Praga gosti zadnje veliko tekmovanje v slalomu na divjih vodah v tej sezoni. Čast prvih tekmovalnih nastopov svetovnega prvenstva na reki Vltavi je pripadla kajakašem in dvojcem, ki so odpeljali kvalifikacije. Te so bile za slovensko odpravo kar uspešne, s prvo vožnjo sta presenetila predvsem Simon Hočevar in Aljaž Kulovec v dvojcu, ko sta bila peta, na koncu pa sta po kvalifikacije končala na 17. mestu. S tem sta se prebila med dvajseterico, ki bo v soboto nastopila v polfinalu. Tam bosta po pričakovanju tudi kajakaša Peter Kauzer (15.) in Dejan Kralj (22.), medtem ko sta se vožnji ponesrečili Juretu Megliču, ki je izpadel s 54. časom. V polfinale se je uvrstilo 40 čolnov, med katerimi je bil najhitrejši Britanec Campbell Walsh.


Pred prvenstvom je vodstvo slovenske reprezentance največ pričakovalo od kajakašev, ki pa so na Vltavi danes napravili preveč napak, da bi se brez skrbi podali v sobotne boje. Kljub temu Kauzer in Kralj menita, da bo v soboto bolje. “Neumne napake delam skozi progo, neumne dotike … To je do sobote vsekakor treba popraviti, drugače bo vse skupaj bolj “švoh”. Čoln sem ustavljal, ni mi stekel, kot bi si želel, ob tem pa je bil premor med obema vožnjama dolg kar štiri ure. Upam, da se mi bo do polfinala uspelo pripraviti,” je dejal najboljši slovenski slalomist zadnjih let Kauzer.


“Na treningih je bilo vse v redu, toda postavitev je taka, da zelo hitro izgubljaš čas po nepotrebnem. Resnično moraš biti vseskozi osredotočen in ko se hočeš kaj “zajebavati”, se ti hitro pripeti kakšna napaka. Že res, da so to bile le kvalifikacije, toda vseeno je dobro, če te odpelješ po svojih željah. Danes mi to ni uspelo, upam, da mi bo v soboto,” je dodal 22-letni Hrastničan, ki je v prvi vožnji enkrat, v drugi pa dvakrat dotaknil vratca in za najhitrejšim zaostal 7,96 sekunde. Brez dotikov bi bil tretji.


Kralj, ki je zmagal na generalki v Bratislavi, meni, da je formo zadržal in da bo v soboto drugačen – totalni – pristop prinesel več uspeha. Danes je na progi, ki bo leta 2016 mogoče gostila celo olimpijsko tekmo (Praga se bo namreč do konca leta odločila o kandidaturi za OI 2016), napravil nekaj napak, ki pa so bile posledica tudi zadržanih voženj. “Ja, dvakrat sem šel s hrbtom skozi vrata, toda raje sem danes odpeljal malce z rezervo, kot pa da bi si privoščil kakšno 50-sekundno kazen za zgrešena vratca. Menim, da bo v polfinalu še malce težja proga, zato bo verjetno tudi več napak. Toda tam bo moj pristop drugačen, šel bom “na nož”,” je pojasnil 30-letni Ljubljančan, ki je napravil en dotik in za Walshem zaostal 10,13 sekunde.


Vožnji sta se povsem ponesrečili najmanj izkušenemu Megliču, ki za svoji slabi vožnji ne najde vzroka. “Ne vem, kaj je bilo narobe. Na treningih se mi je nekaj voženj zelo posrečilo, danes pa mi čoln ni stekel. Res ne vem, kje je vzrok. Toda to vseeno ni tragedija, saj sem še mlad, prav tako pa to ne bo vplivalo na moj nastop v petkovi ekipni tekmi,” pravi Meglič, ki ga je ob desetih sekundah pribitka za dotike od polfinala ločilo debele 6,9 sekunde.


Dan se je za slovenski tabor zelo obetavno začel v C-2, kjer sta Kulovec in Hočevar, ki skupaj veslata šele od lanske jeseni, v prvi vožnji pokazala pravilno usmeritev in pristala na petem mestu. Tega sta v drugo pokvarila, k temu pa je botrovala predvsem prevrnitev na sredini proge. “S prvo vožnjo sva zelo zadovoljna, saj sva bila peta, kljub napaki v 17. vratcih, ampak vse drugo je bilo v redu. To pomeni, da dobro delava in da je tudi v soboto mogoče narediti kakšen dober rezultat. Za naju je sicer že uvrstitev v polfinale izpolnitev cilja, zdaj bova pa samo še napadala in poskušala še izboljšati uvrstitve, ki sva jih dosegala v svetovnem pokalu. V drugi vožnji pa je bilo res nekaj smole, preveč sva tvegala, a se kljub temu dovolj dobro znašla, tako da sva tudi s tem zadovoljna,” pa je izjavil najizkušenejši slovenski slalomist, 32-letni Hočevar. Hočevar in Kulovec sta za najhitrejšima, Čehoma Jaroslavom Volfom in Ondrejem Štepanekom, zaostala 20,74 se