Luka Božič in Sašo Taljat najboljša v Solkanu

0
553

Primorca Luka Božič in Sašo Taljat sta z zmago poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev tekme za točke ICF v Solkanu. Na stopničke pa so se uvrstili še kanuista Anže Berčič in Jure Lenarčič ter kajakašici Urša Kragelj in Nina Mozetič. Kajakaši so bili tokrat nekoliko skromnejši.


Za edino slovensko zmago prve tekme za točke ICF v Sloveniji to sezono (naslednja bo maja v Tacnu) sta poskrbela Luka Božič in Sašo Taljat v kategoriji dvojcev, ki sta za slabo sekundo ugnala italijansko dvojico Camporesi – Ferrari, tretjeuvrščena Čeha Martina Hammerja in Ladislava Vlčka pa za skoraj pet sekund. Kljub napaki, ki jima je prinesla dve kazenski sekundi, je bil Luka Božič ob koncu tekme s prikazanim zadovoljen: »Obe vožnji sva odveslala tako, kot sva si zastavila. Prva je bila nekoliko slabša, kar se je izkazalo v napakah, vendar sva si zadala, da odveslava zanesljivo. V drugo je šlo bolj na tesno, a nama je uspelo. Zelo sva zadovoljna tudi zaradi tega, ker nama je čoln, ki sva ga pravkar dobila, lepo stekel.« V finalu sta nastopili tudi dvojici Slapšak-Jarc in Kralj-Hočevar. Slednja sta po veliki napaki, ki jima je prinesla 50 kazenskih sekund, zasedla deseto mesto, Luka Slapšak in Urban Jarc pa sta bila četrta in za stopničkami zaostala dobre pol sekunde.


V konkurenci kanuistov je zmagal Nemec Jan Benzien, za njim pa sta se zvrstila tekmovalca tacenskega kluba. Anže Berčič je bil drugi, Jure Lenarčič pa tretji. Za Lenarčiča je bilo tretje mesto prava tolažba po zelo slabi predstavi v kvalifikacijah, ko je v obeh vožnjah nabral več kot 50 kazenskih sekund. »Danes je bila nova zgodba in šlo je veliko boljše kot včeraj. Dobro se poznam in vem, da veslam tako, kot sem pokazal danes. Včeraj je šlo vse narobe, ne vem, ali zaradi vetra ali pa sem imel pač slab dan. V prihodnosti bom poskušal veslati vsaj približno tako kot danes, vendar bi se tudi danes dalo še malce hitreje. Nekaj težav zaradi vetra sem imel v spodnjem delu proge. Nič ni bilo tvegano, vendar pa se mi zdi, da je ravno veter pripomogel k temu, da sem končal na tretjem mestu in ne nekoliko višje,« je z zadovoljstvom po tekmi razlagal Lenarčič. Benjamin Savšek je tekmo končal na petem, Blaž Cof pa na devetem mestu.


Za zadovoljstvo sta poskrbeli tudi kajakašici Urša Kragelj in Nina Mozetič, ki sta osvojili drugo oziroma tretje mesto. Urša Kragelj, tretjeuvrščena z lanskega evropskega prvenstva, je bila po tekmi zelo zadovoljna in poudarila: »Počutim se zelo sproščeno. Sploh se ne spomin, da bi v vseh teh letih odkar veslam, tako uživala na tekmovanjih. Ta sproščenost na startu se mi zdi nekaj neprecenljivega in upam, da bom to lahko ohranjala čim dlje časa. Zaradi tega se počutim odlično in včasih tudi upam tvegati, saj mi ni žal, tudi, če zaradi tega naredim napako.« V polfinalu je bila sicer najboljša Eva Terčelj, ki pa je v finalu naredila preveč napak in bila na koncu sedma. Mesto pred njo se je uvrstila Ajda Novak. Zmagala je aktualna svetovna prvakinja Corinna Kuhnle.


Med dobitniki kolajn tokrat ni bilo slovenskih kajakašev, saj sta bila edina finalista Janoš Peterlin in Jure Meglič tokrat prepočasna. Peterlin si je na koncu delil sedmo mesto s Hrvatom Dinkom Mulićem, Jure Meglič pa je bil deveti. Presenetljivo je brez finalnega nastopa ostal Peter Kauzer, ki je bil 17. Po koncu tekme ni bil pretirano razočaran, saj se je zavedal, da kombinacija nepredvidljivih vetrovnih pogojev in napak, ki jih je naredil na progi, ni bila naklonjena vnovičnemu dobremu rezultatu. Najboljši kajakaš na Soči je bil tokrat Poljak Dariusz Popiela, drugi je bil Čeh Vavrinec Hradilek, tretji pa Italian Diego Paolini. Med kanuistkami, kjer ni bilo nobene Slovenke, je slavila Avstrijka Viktoria Wolffhardt.