Martin Srabotnik najhitrejši v kvalifikacijah EP za mladince in mlajše člane.

0
605

Slalomisti na divjih vodah so s kvalifikacijami kajakašev in kajakašic začeli evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, ki bo do nedelje potekalo v Nemčiji. Uvodni dan se je izkazal Martin Srabotnik, ki je zmagal v kvalifikacijah kajakašev do 23 let. V polfinale so se uvrstili še Žan Jakše, Vid Kuder Marušič, Lea Novak, David Rozman, Tine Kancler in Lan Tominc.

Celjski kajakaš Martin Srabotnik se je odlično znašel na progi v Hohenlimburgu, ki zaradi nizkega padca nekoliko spominja na kajakaško progo v Celju. Slovenski reprezentant je namreč s progo opravil najhitreje izmed vseh mlajših članov. Na drugo mesto se je s slabe pol sekunde zaostanka uvrstil Francoz Mathieu Desnos, tretji pa je bil Nemec Stefan Hengst.

Visoko je bil tudi Žan Jakše. Za reprezentančnim kolegom je zaostal za slabi dve sekundi in pol, kar mu je v kvalifikacijah prineslo končno peto mesto. Prav tako s prvim nastopom se je v naslednjo fazo prvenstva uvrstil tudi Vid Kuder Marušič, ki je bil dvajseti.

V konkurenci mladincev so si s prvim nastopom polfinale priveslali še kajakašica Lea Novak ter kajakaša David Rozman in Tine Kancler.

Lea Novak je med dekleti osvojila petnajsto mesto in si še kot zadnja kajakašica po prvi vožnji zagotovila mesto v sobotnem polfinalu. Preostali slovenski predstavnici v tej kategoriji – Eva Alina Hočevar in Eva Jeklin – sta bili 20. oziroma 28., zato sta startali še v drugo. Po drugem nastopu je nekaj športne sreče zmanjkalo Evi Alini Hočevar, ki je bila uvrščena na šesto mesto, mesto v polfinalu pa si je zagotovila peterica najhitrejših po drugi vožnji. Polfinale se ji je izmuznil za vsega osem stotink sekunde, kolikor je bila hitrejša petouvrščena Rusinja Elizaveta Terekhova. Tudi Eva Jeklin je obstala v kvalifikacijah, in sicer na 19. mestu.

Najboljša med mladinkami je bila češka kajakašica Antonie Galuškova, druga je bila Španka Laia Sorribes, tretje pa Francozinja Romane Prigent.

V konkurenci kajakašev sta si s prvo vožnjo polfinale priveslala David Rozman in Tine Kancler. Rozman je današnjo preizkušnjo končal na 14. mestu, Tine Kancler pa na 20. Manj uspeha je imel v prvo Lan Tominc, ki je po težavah v srednjem delu proge in zgrešenih vratih, zasedel 51. mesto. V drugo mu je uspel veliko boljši nastop, tako da si je tudi on zagotovil mesto med polfinalisti. V drugi vožnji je bil tretji.

Najboljši rezultat dneva med mladinci je postavil avstrijski kajakaš Felix Oschmautz, za njim pa sta se zvrstila Nemec Noah Hegge in Francoz Simon Hene.

Jutri kvalifikacije čakajo še kanuistke in kanuiste, popoldne pa bodo potekale ekipne vožnje, tako da bodo že delili prve komplete kolajn.

 

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/eca?SessionKey=siwidata.1190

Spletni prenos v živo: https://www.youtube.com/CanoeEurope