Med najboljšimi so bili Vid Oštrbenk, Tine Kancler in Eva Alina Hočevar.

0
623

Mladi slalomisti in slalomistke na divjih vodah so v letošnjem poletju nastopali na ECA evropskem mladinskem pokalu. V seriji enajstih tekem, ki so potekale na šestih prizoriščih – v Bratislavi, Flattachu, Augsburgu, Solkanu, Čeških Budejovicah in Krakovu – se je v slalomskih veščinah preizkusilo prek 600 kajakašev, kajakašic, kanuistov in kanuistk iz različnih evropskih držav, pa tudi Avstralije, Nove Zelandije in Združenih držav Amerike.

Tekmovanje za ECA evropski mladinski pokal v slalomu poteka v različnih starostnih kategorijah. Evropska zveza sicer poudarek daje kategorijam do 16 in do 18 let, a so prireditelji organizirali tudi preizkušnje za tekmovalce in tekmovalke do 14 let, pa tudi za tiste že bolj izkušene slalomiste in slalomistke, ki tekmujejo v konkurenci mlajših članov do 23 let.

Vsi slovenski predstavniki sicer niso nastopali na vseh prizoriščih, največ se jih je preizkusilo v domačem Solkanu, a so vseeno sezono mladinskih tekmovanj končali med najboljšimi. Tine Kancler je med tekmovalci do 16 let drugo mesto v skupnem seštevku osvojil tako v kajaku kot kanuju. V kajaku je bil od njega boljši le Nemec Lukas Stahl, v kanuju pa Poljak Kacper Sztuba. Med deseterico kanuistov do 16 let se z devetim mestom prebil še Urh Turnšek, medtem ko je bil Aljaž Jug skupno 17. Med kajakaši v tej starostni kategoriji je David Rozman prišel do skupnega 14. mesta, mesto za njim je bil Marko Petek, Brin Colnar pa je bil 18. Preostali so bili uvrščeni izven najboljše dvajseterice.

Trikrat se je povsem na vrhu skupne razvrstitve znašel Vid Oštrbenk, ki je odlično nastopal v konkurenci kajakašev in kanuistov do 14 let. Član čateškega kajakaškega kluba na zadnji tekmi v Krakovu sicer ni veslal, a ohranil šest točk prednosti pred Slovakom Patrikom Juričekom, tudi tretje mesto pa si je priveslal slovaški kajakaš Martin Toncar. Peto mesto v skupnem seštevku je pripadlo Štefanu Božiču, Lenart Burgar je bil deseti, Lan Tominc 12., Ulan Valant 13., Domen Višnar pa 15. To je kategorija, kjer je sodelovalo največ slovenskih predstavnikov. Preostali so bili uvrščeni od 22. mesta dalje. Vid Oštrbenk je sezono na vrhu končal še med dvojci do 14 let, kjer je veslal skupaj z bratom Majem, pa tudi med kanuisti, kjer sta se mu še najbolj približala Nemec Julian Lindolf in Čeh Karel Bohaty. Med najmlajšimi kanuisti je bil Juš Javornik osmi, Jaka Bernat pa deveti.

Za še en pokal skupnega seštevka v slovenskih rokah pa je poskrbela Eva Alina Hočevar, ki je bila prepričljivo najuspešnejša predstavnica kanuistk do 14 let. Za njo sta se uvrstili Čehinja Gabriela Satkova in Italijanka Elena Borghi. V skupnem seštevku kajakašic je bila Eva Alina deveta, Zala Zanoškar deseta, Zarja Colnar 13., Rija Šribar pa 18.

V konkurenci kajakašev do 18 let je Niko Testen skupno zasedel enajsto mesto, Domen Tominec je bil 12., Jakob Jež pa 15. V isti starostni kategoriji kanuistov je bil Gašper Kovačič deseti, Jakob Jeklin 13., Klemen Vidmar, ki je veslal le v Solkanu in Krakovu, pa 26. Med kajakašicami do 18 let je bila Teja Vrbnjak Erbežnik deveta, Jana Hočevar pa 20. Slednja je veslala tudi v kanuju, kjer je zasedla končno deveto mesto. Med kanuistkami do 16 let je bila Lea Novak sedma, med kajakašicami pa je zbrala dovolj točk za 13. mesto. Kot 12. je sezono končala Eva Jeklin.

Mladi slalomisti sicer še niso zaključili s sezono, nekaj najboljših, ki so se udeleževali tudi tekem za ECA mladinski pokal, bo nastopilo na evropskem prvenstvu v Krakovu, prav tako pa jih čaka še nastop na državnem prvenstvu za mlajše kategorije, ki bo v Solkanu.

Celotno skupno razvrstitev ECA mladinskega pokala si lahko ogledate na: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/ECA_junior_cup_2015_WEuA.pdf