Meglič presenetil v Atenah

0
554

Atene, 28. maja (STA) – Za slalomisti na divjih vodah je uvodna preizkušnja svetovnega pokala. V Atenah se je med Slovenci najbolj izkazal debitant med najboljšimi, kajakaš Jure Meglič, ki je pripravil prijetno presenečenje in končal na devetem mestu. Zmagal je Italijan Daniele Molmenti pred Nemcem Erikom Pfannmoellerjem in njegovim rojakom Alexandrom Grimmom. Izkušenejša Megličeva reprezentančna kolega Peter Kauzer in Dejan Kralj sta malce zaostala za pričakovanji, saj sta v sicer hudi konkurenci oba končala v polfinalu. Kralj je z dvema kazenskima sekundama pristal na 19., Kauzer, ki si je vnovič nabral štiri kazenske sekunde, pa na 20. mestu.
 
Enaindvajsetletni Meglič je sicer imel priložnost za še višjo uvrstitev, saj je bil po polfinalu celo na četrtem mestu, a je v finalu napravil dva dotika, ki sta ga stala še večjega veselja. Meglič je kljub temu že na uvodni tekmi potrdil mesto v reprezentanci tudi za nastopa na evropskem in svetovnem prvenstvu. “Želel je preveč. To se velikokrat zgodi tistim, ki so prvič v takšnem položaju. Že v začetku se je dotaknil vratic in nato se mu je vožnja začela podirati. Vmes je napravil še eno veliko tehnično napako in še en dotik vrat, tako da višje uvrstitve ni bilo pričakovati. Imel je visok ritem, toda ni ga zdržal. Če bi veslal tako kot včeraj ali danes v polfinalu – zanesljivo -, bi bil gotovo na stopničkah, posebej, ker so tudi najboljši grešili. To je sicer za Jureta ogromna izkušnja in uspeh,” je nastop Megliča ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.
 
“Kauzer je zelo hiter, toda pred vsako naslednjo tekmo se bo moral stoodstotno psihološko pripraviti. Že včeraj je imel dvakrat po dve kazenski sekundi, danes še štiri, ob tem pa današnja vožnja tudi ni bila tista prava Kauzerjeva, s kratkimi linijami. Tudi Kralj ima dober ritem, danes pa ga je dotik v 16. protitočnih vratih stal finala,” je dodal Jelenc.
 
Slabše je v olimpijskem kompleksu Helliniko šlo kanuistom, saj si nihče izmed njih ni priveslal finala. Še najbližje je bil Dejan Stevanovič, ki je kljub “čisti” vožnji pristal na 15. mestu, za najhitrejšim pa je zaostal skoraj devet sekund. Jošt Zakrajšek je bil 22. (4), debitant Marko Mihelič (4) pa 25. Zmago je po odličnih nastopih ves konec tedna odnesel izkušeni Slovak Michal Martikan pred Avstralcem Robinom Bellom in Nemcem Janom Benzienom. “Pričakoval sem, da bo Stevanovič bolje veslal, predvsem danes v polfinalu. Treba bo analizirati, kaj je narobe, saj tudi sam ob visokih ciljih ni zadovoljen. Zakrajšek ni dovolj hiter, da bi si lahko privoščil kakšen dotik, medtem ko je Mihelič danes pokazal bolj pogumen nastop, visokega ritma ni zdržal do konca,” pravi direktor.
 
V grški prestolnici sta krstni nastop v dvojcu dočakala tudi Simon Hočevar in Aljaž Kulovec in med 20 polfinalnimi čolni končala na 18. mestu. Obetavno je, da sta prepolovila tako zaostanek kot tudi dotike s sobotnih kvalifikacij. Za finalom sta sicer zaostala dobrih sedem sekund, brez treh dotikov pa bi že bila blizu najboljšim. “Za dvojec je bila to prva preizkušnja med najboljšimi. Verjamem, da bo iz tekme v tekmo bolje, že danes pa sta dokazala, da bi bila brez dotikov lahko blizu finala. Je pa proga v Atenah zahtevna, veslača morata biti popolnoma usklajena, kar pa Simonu in Aljažu razumljivo še manjka, saj sta skupaj šele pol leta,” pa je premierni nastop dvojca Hočevar/Kulovec pokomentiral Jelenc. Zmagala sta Slovaka Peter in Pavol Hochschorner pred Francozoma Pierrom in Christophom Luquetom ter Čehoma Marekom Jirasom in Tomašem Maderjem.
 
Pri kajakašicah, kjer Slovenci nismo imeli svoje predstavnice, je slavila izkušena Čehinja Stepanka Hilgertova pred Slovakinjo Gabrielo Stacherovo in rojakinjo Ireno Pavelkovo.
 
Slalomiste naslednja preizkušnja svetovnega pokala čaka že prihodnji konec tedna v Augsburgu.
 
Izidi:


– K-1:
1. Daniele Molmenti (Ita)                     &nb