Meglič tretji v četrtfinalu

0
548

Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah so se v kvalifikacijah pomerili še kajakaši, kanuisti in kanuistke. Najboljšo slovensko uvrstitev dneva je dosegel kajakaš Jure Meglič, ki je v polfinale napredoval s tretjim časom četrtfinala, v polfinale pa sta napredovala tudi kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič.


Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v španskem La Seu d”Urgellu ni šlo vse po slovenskih željah, saj se je le trojica tekmovalcev uspela prebiti med dvajseterico najboljših. Najuspešnejši je bil kajakaš Jure Meglič, sicer drugouvrščeni z lanskega evropskega prvenstva, ki je tako v kvalifikacijah kot v četrtfinalu zasedel tretje mesto. »V prvem delu sem se skoraj “utopil”. Po drugih protitočnih vratih pa sem zadihal in si rekel, da moram začeti dirkati, če želim priti v nadaljevanje. Proga je enostavna, tako da moraš iti v vseh direktno, privoščiti pa si ne smeš nobene večje napake,« je povedal Meglič, ki bo edini slovenski kajakaš v nedeljskem polfinalu. Branilec naslova evropskega prvaka, Peter Kauzer, je namreč po hudi napaki v 18. protitočnih vratih ostal brez uvrstitve med najboljšo dvajseterico, saj je zasedel zanj skromno 37. mesto. Razočaranje ob koncu je bilo veliko: »Ne vem, kaj je šlo narobe. Vem le, da je zame evropsko prvenstvo prišlo in šlo mimo mene. Treba je iti od poraza do poraza, do končne zmage. Razočaran sem. Prišel sem z željo po zmagi, dobil pa nisem nič.« Najmlajši kajakaš v slovenski reprezentanci Simon Brus je zasedel 25. mesto. Najhitrejši po četrtfinalu je bil Čeh Jiri Prskavec, drugo mesto pa je zasedel Poljak Grzegorz Polaczyk.


Kanuisti niso tekmovali v četrtfinalu, saj jih je bilo na startu manj kot kajakašev, najhitrejših 20 tekmovalcev iz kvalifikacij pa je neposredno napredovalo v nedeljski polfinale. Med dvajseterico najboljših sta se uvrstila Benjamin Savšek, ki je bil deveti, in Anže Berčič, ki je zasedel 17. mesto. »Vedel sem, da moram drugo vožnjo dobro odveslati, saj se mi je prva podrla že v četrtih vratih. Zato sem se moral zbrati, v nasprotnem primeru ne bi prišel med 20. Voda tu je takšna, da ti ne pomaga, moraš sam precej “poganjati”, toda druga vožnja mi je kar uspela. Hkrati pa sem še enkrat videl, da so asi, kot je Francoz Tony Estanguet, še vedno kake štiri sekunde pred mano. V polfinalu bo tako treba spet pokazati vse znanje in se skušati prebiti v finale. Težko bo, ampak se bom boril,« je dejal Savšek. Brez vnovičnega posamičnega nastopa je ostal Jure Lenarčič, ki je bil 26. Zaostal pa je le mesto za legendarnim Michalom Martikanom, nosilcem štirih olimpijskih kolajn, ki je prav tako končal z nastopi v posamični konkurenci. Najhitrejši je bil domačin Ander Elosegui, drugi čas je postavil Francoz Tony Estanguet, tretje mesto pa je zasedel Čeh Stanislav Ježek.


Popoldne so se tekmovalci pomerili še v ekipnih preizkušnjah. Kanuisti so zaradi številnih težav na progi in šestih kazenskih sekund pristali na osmem mestu in že končali z ekipnimi nastopi, kajakaši pa so za uvrstitev v nedeljski ekipni finale trepetali vse do nastopa zadnje reprezentance, saj so na koncu zasedli sedmo mesto, ki je kot zadnje vodilo v nedeljski finale. V konkurenci kanuistov je bila najboljša slovaška reprezentanca, drugi so bili Čehi, tretji pa Nemci. Med kajakaši so bili najhitrejši Poljaki, drugi so bili Španci, tretji pa Britanci.


V soboto bodo na programu polfinala in finala za kajakašice in kanuistične dvojce ter ekipni finali istih kategorij. V posamični konkurenci bodo nastopali Urša Kragelj, Eva Terčelj, Luka Božič in Sašo Taljat ter Dejan Kralj in Simon Hočevar, ekipni finale pa se je izmuznil tako kajakašicam kot kanuističnim dvojcem. »Proga je res malo bolj počasna, voda je počasna. Ampak to sva vedela že prej. Prave občutke še iščeva, danes bova mogoče naredila še en trening, a ker ima Sašo nekaj težav s hrbtom, se bova verjetno le malce razveslala. Upava, da bo čoln “zletel” in da bo končno stekel. Doslej je bilo v celoti gledano sicer v redu, ampak ni bilo še tiste pike na i. Če bo čoln stekel, potem bo t