Mia Medved peta mladinka sveta na 500m, 12. na 200m. Toplikar 12. n 200m, Markelj 15. na 500m.

0
678

Z nastopom Mie Medved v finalu A na 500 metrov v konkurenci mladink so se zaključili slovenski nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Romuniji. V Pitestiju je mlada primorska kajakašica poskrbela za še en odličnem dosežek na 500-metrski razdalji, saj je zasedla peto mesto. Že prej je veslala na 200 metrov in bila 12. Na dvanajsto mesto na 200-metrski tekmi se je uvrstil tudi Matej Toplikar, Jan Markelj pa je na 500 metrov dosegel 15. čas v konkurenci mladincev.  

Mladi sprinterji na mirnih vodah so zaključili z nastopi na največjih tekmovanjih za mladince in mlajše člane v letošnji sezoni. Po zelo dobrih uvrstitvah na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane junija v Beogradu je Mia Medved odlično veslala tudi na svetovnem prvenstvu v Romuniji. Varovanka Stjepana Janića se je na 500-metrski razdalji uvrstila v finale A, na 200-metrski pa v finale B. V obeh finalih je veslala zadnji dan prvenstva.

Na 500 metrov je Mia Medved v cilj priveslala kot peta, za bronom je zaostala za manj kot sekundo. Zmage se je veselila Madžarka Alida Gazso, druga je bila Belorusinja Alina Svita, tretja pa Mehičanka Beatriz Fragoza. Že zjutraj je Mia nastopila tudi v finalu B na 200 metrov in se s tretjim časom uvrstila na skupno 12. mesto. Naslov svetovne mladinske prvakinje na najkrajši tekmovalni razdalji je pripadel Kitajki Shimeng Yu, srebro je osvojila Madžarka Adrienn Orosz, bron pa Belorusinja Alina Svita.

Na 200-metrski razdalji je nastopil tudi mladinec Matej Toplikar. Član kajakaškega kluba iz Žusterne je tako kot Mia Medved veslal v finalu B in se potegoval za uvrstitev med desetim in osemnajstim mestom. Enako kot reprezentančna kolegica v tekmi tik pred njim je ciljno linijo prečkal kot tretji kajakaš finala B in se v skupni razvrstitvi veselil 12. mesta. V finalu A je slavil Britanec Ieuan James, pred Rusom Ilijo Zotovom in Slovakom Csabo Zalko.

Na tekmovališče se je zadnji dan prvenstva podal še Jan Markelj. Član bohinjskega kajakaškega kluba je veslal v finalu B na 500 metrov in se s šestim časom preizkušnje uvrstil na končno 15. mesto. Svetovni mladinski prvak na tej razdalji je postal Madžar Adam Varga, drugi je bil Srb Bojan Zdelar, tretji pa Rus Anton Sashilin.

V koledarju največjih tekmovanj na mirnih vodah znova sledi premor, ob koncu avgusta pa člane čaka še svetovno prvenstvo, ki bo na Češkem, in sicer na progi v Račicah.

 

Rezultati: http://romania2017.spotfokus.com/home?gmt=2&gmt2=-120