Mihelič odhaja iz Brazilije

0
565

Ljubljana/Foz do Iguassu, 13. marca (STA) – Glavni kandidati za slovensko reprezentanco v slalomu na divjih vodah se te dni nahajajo v brazilskem Foz do Iguassuju, kjer spoznavajo progo, ki bo med 19. in 23. septembrom gostila svetovno prvenstvo. V slovenskem taboru upajo, da takrat ne bo toliko težav, kot jih je bilo v prvem delu brazilskih priprav. Skoraj celotna slovenska karavana je imela težave z zdravjem, še najbolj pa je na tromeji med Brazilijo, Argentino in Paragvajem “zvilo” kanuista Marka Miheliča, ki je zaradi vnetja srednjega ušesa prekinil treninge in bo danes predčasno odpotoval v domovino, je sporočil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Slovensko falango v Braziliji, priprave so se začele 3. marca, poleg že omenjenega Miheliča sestavljajo kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič, Dejan Kralj in Uroš Kodelja, kanuista Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, kajakašica Nina Mozetič in dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec. Zanjo skrbita trenerja Jože Vidmar in Fedja Marušič in prav Marušiča, ki je na SP 1995 in 1999 osvojil srebrni kolajni v kajakaških moštvenih tekmah, je ob klimatiziranih sobah v hotelu prvega v posteljo položila visoka temperatura zraka. Glavni kajakaški trener je svoje stanje slikovito opisal z besedami, da je zunanja in njegova telesna temperatura enaka, 40 stopinj Celzija.


Tudi sicer se priprave niso začele najbolj obetavno, saj so Slovenci morali po Marušičevih besedah na vesla druge skupine, ki so se “izgubila na poti v Brazilijo”, čakati dan in pol. Nekaj dodatne slabe volje pa so povzročile tudi poškodbe čolnov. Sicer umetna proga v kanalu Itaipu je zgrajena iz naravnih in umetnih skalometov, na katerih se čolni zlahka poškodujejo. Prireditelji so obljubili določene popravke proge do svetovnega prvenstva, da bi se tem težavam izognili.


Slalomiste zdaj čakajo še trije dnevi treninga, konec tedna pa bo nekakšna generalka za SP, saj bodo na mednarodni tekmi na lani dokončani progi nastopili praktično vsi najboljši slalomisti sveta. To je namreč ena redkih priložnosti za spoznavanje prizorišča SP. “Voda morda ne zgleda tako zahtevna, a je kar varljiva. Proge se ne da primerjati s kako drugo, saj je specifična. Narejena je kot del ribje steze za nekoč največjo hidroelektrarno na svetu. Mogoče so malce skoparili s pretokom, a bomo imeli do konca priprav kar dovolj dela. Prvi vtisi so bili precej mešani, a smo se prilagodili,” je iz Brazilije za STA sporočil Marušič.


Slalomiste poleg SP in treh tekem svetovnega pokala v Pragi, Tacnu in Augsburgu v tej sezoni čaka tudi evropsko prvenstvo v Liptovskem Mikulašu (14. – 17. junij). Prva izbirna tekma bo 27. maja v Trnovem.