Mladinec Brus do članske reprezentance

0
552

Mladi slovenski kajakaš Simon Brus je po zaslugi odličnih nastopov na štirih izbirnih tekmah prvič v karieri prišel do mesta v članski reprezentanci. V ostalih kategorijah so do reprezentančnih mest prišli tekmovalci, ki so bili v slalomski ekipi že v preteklih sezonah.


V Solkanu je bila na programu še zadnja izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu v Španiji in na tekmah svetovnega pokala. Novinca v ekipi sta dva. Med kajakaši si je tretje mesto priveslal 17-letni Celjan Simon Brus, ki je že lani blestel na mednarodnih mladinskih tekmah. Na olimpijskih igrah mladih v Singapurju si je namreč priveslal zlato kolajno, na svetovnem mladinskem prvenstvu v Franciji pa je osvojil srebrno kolajno. Drugi novinec v reprezentanci pa je kanuist Blaž Cof, ki je še pred nekaj tedni na evropskem prvenstvu v spustu osvojil bronasto kolajno. Medtem, ko si je Brus priveslal tretje mesto med kajakaši in bo nastopil tako na evropskem prvenstvu kot na tekmah svetovnega pokala, je bil Cof v končni razvrstitvi peti in bo nastopal le na tekmah svetovnega pokala.


Pred zadnjo izbirno tekmo je bila najbolj nejasna situacija v konkurenci kanuistov, kjer je bila v igri za pet mest šesterica tekmovalcev. Pot v Španijo so si zagotovili Anže Berčič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič, na tekmah svetovnega pokala pa se jim bosta pridružila še Simon Hočevar in Blaž Cof. Na današnji tekmi je sicer zmagal Savšek, pred Berčičem in Lenarčičem.

V konkurenci kajakašev sta bila v ekipo na podlagi lanskih kolajn z evropskega oziroma svetovnega prvenstva že uvrščena Peter Kauzer in Jure Meglič, tretje mesto pa si je zagotovil Simon Brus. Četrto in peto mesto sta pripadla Dejanu Kralju in Janošu Peterlinu. Na tekmah svetovnega pokala ima sicer pravico nastopa četverica slovenskih kajakašev. Na tekmi je bil z dvosekundno prednostjo najboljši Peter Kauzer, Janoš Peterlin je bil drugi, Jure Meglič pa tretji.
 
V kategoriji kajakašic sta si mesto v reprezentanci poleg prekvalificirane Urše Kragelj (prav tako zaradi kolajne na evropskem prvenstvu) zagotovili še Nina Mozetič in Eva Terčelj. Slednja je bila na današnji tekmi druga, Kragljeva je bila prva, Nina Mozetič pa tretja.


Prav tako ni prišlo do sprememb v ekipi dvojcev. Na najpomembnejših mednarodnih tekmah sezone bodo tekmovali Luka Božič in Sašo Taljat, Luka Slapšak in Urban Jarc ter Dejan Kralj in Simon Hočevar. Takšen je bil tudi končni vrstni red današnje tekme.


Reprezentanca, ki bo nastopila na septembrskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi, bo znana šele po tekmah svetovnega pokala, saj bodo na Slovaško odpotovali tisti tekmovalci, ki se bodo najbolje odrezali na evropskem prvenstvu in štirih tekmah svetovnega pokala.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=41

Slovenska reprezentanca:
K-1 moški: Peter Kauzer, Jure Meglič, Simon Brus, Dejan Kralj*
C-1 moški: Anže Berčič, Benjamin Savšek, Jure Lenarčič, Simon Hočevar*, Blaž Cof*
K-1 ženske: Urša Kragelj, Nina Mozetič, Eva Terčelj
C-2 moški: Luka Božič – Sašo Taljat, Luka Slapšak – Urban Jarc, Dejan Kralj – Simon Hočevar


*- tekmovalci bodo nastopili na tekmah svetovnega pokala