Motiva pred finalno tekmo svetovnega pokala v Tacnu ne manjka.

0
432

Le še eno veliko mednarodno tekmovanje v slalomu na divjih vodah v sezoni 2016 je pred nami. In to bo potekalo pri nas, na reki Savi v Tacnu. Na finalni tekmi svetovnega pokala se bo poleg številnih tujih dobitnikov kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger za čim višja mesta potegovalo tudi 14 slovenskih čolnov. V petek bodo na vrsti kvalifikacije, ki se bodo začele ob 9. uri, v soboto sledijo polfinalne in finalne vožnje kanuistov, kanuistk in kajakašev (polfinale ob 9.00, finale ob 12.30), v nedeljo pa še kajakašic in dvojcev (polfinale ob 9.30, finale ob 12.00).

Na Savi bodo slovenske barve med kajakaši zastopali Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Martin Albreht in Janoš Peterlin. Peter Kauzer, ki se je pred enim mesecem veselil srebrne olimpijske medalje, ob številnih obveznostih, ki jih je prinesel uspeh, skoraj ni imel časa za trening. A motiv pred tacensko preizkušnjo, na kateri je že zmagal v letih 2008, 2011 in 2013, ni vprašljiv. »Časa je bilo malo, imel sem obveznosti, zaradi tega sem se odločil, da izpustim tekmo v Pragi. Glavna tekma sezone, vsaj zame, je mimo. To so bile OI. Končno mi je uspelo dobiti kolajno. Tacen dobro poznamo, domačinom nam gre na roko, da tujci ne morejo preveč trenirati, ne glede na to, da je zadnji del prenovljen. V zadnjem tednu sem nekaj veslal, z zanimanjem čakam zadnjo tekmo sezone v Tacnu,« je povedal Kauzer.

Na prejšnji tekmi svetovnega pokala se je Benjamin Savšek veselil prvih letošnjih stopničk, čeprav s svojo vožnjo ni bil najbolj zadovoljen. Zato upa, da mu na domači progi uspe prikazati čim boljše vožnje: »Končno sem uspel priti na stopničke, kljub dotikom, ki sem jih naredil, s čemer nisem bil najbolj zadovoljen. Veselim se tekme v Tacnu, saj na domači progi vedno želim postaviti dober rezultat. In to mi je v največje veselje. Potrudil se bom, da mi bo čoln stekel in da se bom na koncu lahko veselil dobre vožnje.« V kanuistični konkurenci mu bodo družbo delali še Anže Berčič, ki pred zadnjo tekmo svetovnega pokala, na kateri bodo delili dvojne točke za skupni seštevek pokala, zaseda tretje mesto, Jure Lenarčič in Blaž Cof.

Tako kot Savšek se je brona v Pragi veselila tudi Eva Terčelj. Ljubljančanka prav tako pred zadnjo tekmo zasedla visoko peto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, a se s tem ne obremenjuje: »Prioriteta je dobro nastopati. Uživam v tekmovanju in se dobro počutim. Če bom dobro tekmovala, bo prišla zraven tudi nagrada. Predvsem pa se moram skoncentrirati na svoje delo. V Pragi sem z medaljo dobila materialno potrditev, da dobro delam, da sem na pravi poti in da sem hitra.« V češki prestolnici je bila hitra tudi Urša Kragelj, ki je pokazala, da je obdržala dobro formo, a kazenske sekunde so jo za malo oddaljile od finala. »Olimpijske igre niso bile tako dolgo nazaj, da bi forma padla. V Pragi sem delala napake, zato si finala nisem zaslužila,« se je dotaknila preteklega vikenda, glede domače preizkušnje pa dodala: »Upam, da bo v Tacnu dobra tekma. Posebnih pričakovanj pa nimam.« Poleg Terčeljeve in Kragljeve bo v ženskem kajaku slovensko ekipo zastopala še Ajda Novak.

Dve predstavnici bomo imeli med kanuistkami, in sicer Nino Bizjak ter Aljo Kozorog, na startu pa bo tudi dvojec Luka Božič – Sašo Taljat. Primorca na tacenski progi pred finalom svetovnega pokala nista trenirala vse od spomladanskih izbirnih tekem. Sašo Taljat je pred tekmovanjem zato nekoliko previden: »Odvisno bo od zadnjega dela proge. To bo tekma kot vsaka druga. Dobro se bo treba pripraviti in upajmo na najboljše.«

 

SLOVENSKA EKIPA

Kajak moški (K1m): Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Martin Albreht, Janoš Peterlin

Kanu moški (C1m): Benjamin Savšek, Anže Berčič, Blaž Cof, Jure Lenarčič

Kajak ženske (K1ž): Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

Kanu dvosed (C2m): Luka Božič – Sašo Taljat

Kanu ženske (C1ž): Nina Bizjak, Alja Kozorog

 

Aktualne informacije s tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu – SLOKA 2016 – lahko spremljate na Facebooku: https://www.facebook.com/SLOKAkajak/

Facebook stran Kajakaške zveze Slovenije: https://www.facebook.com/Kajakzveza

Uradna spletna stran svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup