Na Ljubljanici slavje Brazilcev, najvišje uvrščena Slovenca Anže Berčič in Ajda Novak.

0
601

Na Ljubljanici je danes potekal tradicionalni paralelni slalom kot uvod v finalno tekmo svetovnega pokala v letošnji sezoni, ki bo med petkom in nedeljo potekala v Tacnu. V centru mesta sta se najvišje izmed Slovencev prebila kajakašica Ajda Novak in kanuist Anže Berčič, ki sta morala v polfinalu priznati premoč kasnejšima zmagovalcema. Od Berčiča je bil hitrejši Brazilec Felipe Borges, od Novakove pa Brazilka Ana Satila. Med kajakaši je slavil Slovak Jakub Grigar, med kanuistkami pa Francozinja Cecile Tixier.

V centru Ljubljane pri Čevljarskem mostu je danes potekala preizkušnja v paralelnem slalomu, ki so se je udeležili tako domači kot tuji tekmovalci. Najvišje postavljeni tekmovalci iz posameznih kategorij so bili neposredno uvrščeni v izločilne boje, za preostala mesta pa so še pozno popoldne preostali tekmovalci pomerili v kvalifikacijah. Na glavni tekmi je nastopilo tudi devet slovenskih predstavnikov.

Najdlje sta prišla kanuist Anže Berčič in kajakašica Ajda Novak. Oba sta s svojimi nastopi zaključila v polfinalu. Kajakašica Ajda Novak je najprej izločila Leo Novak, nato pa v polfinalu za dobro sekundo in pol zaostala za Brazilko Ano Satilo. Slednja je nato v finalu premagala Francozinjo Lucie Baudu.

Tudi Anže Berčič, sicer lanskoletni zmagovalec paralelnega slaloma, je obstal v polfinalu, kjer ga je za manj kot pol sekunde ugnal Brazilec Felipe Borges. V četrfinalu je bil Berčič boljši od Francoza Kiliana Foulona. Finale kanuistov je bil zelo izenačen, saj je drugouvrščeni Američan Casey Eichfeld za zmagovalcem zaostal za vsega 29 stotink sekunde. V konkurenci kanuistov je slovenske barve zastopal tudi Blaž Cof, ki pa je v četrtfinalu premoč priznal Francozu Pierru-Antoinu Tillardu.

V konkurenci kajakašev je zmagal Slovak Jakub Grigar, ki je bil na koncu 2,77 sekunde hitrejši od Španca Jordija Cadene Sancheza. Tretje do četrto mesto sta si delila Španec Samuel Hernanz in Francoz Pierre Bourliaud, ki je bil na Ljubljanici najboljši lani. Dva slovenska predstavnika sta obstala v četrtfinalu. Petra Kauzerja je ugnal kasnejši zmagovalec Grigar, Jakoba Ježa pa Španec Hernanz. Jež se je izkazal v osmini finala, kjer je premagal nekdanjega svetovnega prvaka Francoza Borisa Neveuja. Iz kvalifikacij sta se v glavni del tekmovanja prebila še dva slovenska kajakaša – Vid Kuder Marušič in Žan Jakše. Slednjega je za napredovanje v četrtfinale premagal Španec David Llorente, od Kudra Marušiča pa je bil hitrejši Francoz Bourliaud.  

V konkurenci kanuistk smo imeli eno predstavnico. Nina Bizjak je obstala v četrtfinalu, po tem ko je bila od nje hitrejša Slovakinja Sona Stanovska. Slednja se je prebila do finala, kjer pa je bila nato druga. Zmagala je Francozinja Cecile Tixier. V polfinalu sta veslali še ena Francozinja Claire Jacquet in Poljakinja Justyna Janczy.