Na Slovaškem diši po desetem slovenskem odličju

0
287

Ljubljana, 12. junija (STA) – Slalomisti na divjih vodah bodo že čez dva dni s kvalifikacijami odprli evropsko prvenstvo v Liptovskem Mikulašu. Na severu Slovaške se bodo po napovedih strokovnega vodstva Kajakaške zveze Slovenije za najvišja mesta potegovali tudi Slovenci. Med najresnejše kandidate za kolajne veljajo predvsem kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki bodo branili ekipno zlato kolajno z lanskega EP v L”Argentiere la Beseeju in predlanskega v Tacnu.


Slovenski mojstri brzic vodo v Liptovskem Mikulašu že dodobra poznajo, saj so na njej že veliko vadili pa tudi tekmovali. Nazadnje se lahko z uspešnimi predstavami na tej progi pohvali Dejan Kralj, ki je osvojil prvo in drugo mesto na aprilskih mednarodnih tekmah. Tako Kralj kot Kauzer, ki lahko med najboljše posežeta tudi v posamični konkurenci, sta se po treningih na slalomski progi zdaj odločila še za trening hitrosti.


“Kralj in Kauzer sta se odločila, da bosta svojo hitrost izboljšala na mirni vodi, zato sta se odpravila na trening na jezero. S tem želita izpiliti še zadnje podrobnosti pred prvenstvom,” je za STA dejal direktor kajakaških reprezentanc in vodja ekipe Andrej Jelenc.


Slednji je sicer z razmerami in vzdušjem doslej zelo zadovoljen, malce ga je zaskrbela le lažja poškodba kanuista Marka Miheliča. Poleg njega bosta slovenske barve v C-1 tako na posamični kot ekipni tekmi zastopala še izkušenejša Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič, ki sta se po besedah glavnega trenerja Fedje Marušiča realno sposobna uvrstiti na rob najboljše deseterice.


“Vse skupaj poteka v redu, doslej smo opravili pet treningov, čakata pa nas še dva na sami progi. Nekaj težav ima le Mihelič, ki ga je na treningu moštvenih voženj s čolnom v roko zadel Zakrajšek, tako da je večino popoldneva hladil roko z ledom. Toda verjamem, da bo z njim vse v redu,” je pojasnil Jelenc.


Slovensko reprezentanco sicer ob edini ženski predstavnici, kajakašici Nini Mozetič, sestavljajo še dvojci Blaž Oven/Luka Slapšak, Nejc Višnar/Urban Jarc in Simon Hočevar/Aljaž Kulovec. Ti bodo nastopili tudi v ekipni tekmi, na posamični preizkušnji pa imata največ možnosti za odmevnejši rezultat prav Hočevar in Kulovec, ki sta v zadnjih sezonah ves čas napredovala in tako kot Mozetičeva merita na rob finala.


Na Slovaškem bo sicer nastopilo 71 kajakašev, 52 kanuistov, 42 kajakašic in 29 dvojcev, ki prihajajo iz 28 držav. V slovenskem taboru med drugim upajo tudi na ugodno postavitev proge, zato si želijo, da bi bil na sredinem žrebu za postavljavca izbran prav slovenski trener Aleš Kuder.


Slalomisti s sončne strani Alp so imeli v 11 letih na EP veliko uspehov, saj so se z zadnjih šestih prvenstev stare celine vrnili kar z devetimi kolajnami, od tega z dvema posamičnima – zlatom kanuista Simona Hočevarja iz leta 1996 in srebrom kajakaša Petra Kauzerja iz Tacna 2005.


Spored EP v Liptovskem Mikulašu:

– četrtek, 14. junija:
10.00 – 13.30 kvalifikacije C-1, K-1ž
15.00 – 18.30 kvalifikacije C-2, K-1m


– petek, 15. junija:
12.00 – 14.00 ekipne tekme C-1, K-1ž, C-2, K-1m, 1. vožnja
16.00 – 18.00 ekipne tekme C-1, K-1ž, C-2, K-1m, 2. vožnja


– sobota, 16. junija:
10.00 – 12.30 polfinale K-1ž, C-1
14.00 – 15.00 finale K-1ž, C-1


– nedelja, 17. junija:
10.00 – 12.30 polfinale K-1m, C-2
14.00 – 15.00 finale K-1m, C-2


Več informacij:
http://www.euro2007.ktklm.sk/index.php?lang=en