Na Slovaško po nove slalomske kolajne

0
545

Ljubljana, 06. junija (STA) – Vodstvo Kajakaške zveze Slovenije (KZS) je danes v Ljubljani predstavilo končno podobo reprezentance v slalomu na divjih vodah, ki se bo med 14. in 17. junijem merila za odličja na evropskem prvenstvu v slovaškem Liptovskem Mikulašu. Poleg tistih, ki so mesto v izbrani vrsti dobili že takoj po nedeljski izbirni tekmi v Tacnu, sta po odločitvi strokovnega sveta KZS reprezentančni status dobila še Blaž Oven in Luka Slapšak, ki bosta tekmovala v dvojcih. Popolno ekipo v C-2 sestavljata še posadki Simon Hočevar/Aljaž Kulovec in Nejc Višnar/Urban Jarc.


Največja pričakovanja so vnovič povezana s kajakaši, ki bodo branili ekipno zlato (zmagali so tako v Tacnu 2005 kot tudi v L”Argentiere la Beseeju 2006). Za novo zlato moštveno kolajno se bodo borili isti trije Slovenci kot lani: Jure Meglič, Dejan Kralj, ki se je na progi v Liptovskem Mikulašu letos že izkazal, saj je osvojil prvo in drugo mesto na aprilskih mednarodnih tekmah, in Peter Kauzer, ki je v Tacnu 2005 osvojil tudi naslov evropskega podprvaka v posamični konkurenci. Triindvajsetletni Hrastničan, ki je vnovič zelo dobro pripravljen na prvo izmed dveh največjih tekmovanj v sezoni (drugo bo septembrsko svetovno prvenstvo v brazilskem Foz do Iguassuju), razumljivo ne skriva visokih osebnih in ekipnih ciljev: “Cilj je kolajna. Trenirali smo dobro, znamo veslati in če bomo ponovili vožnje s treningov, potem je omenjeni cilj na dosegu roke.”


Z dobro formo glavnih tvorcev slovenskih slalomskih uspehov v zadnjih letih je zadovoljen tudi glavni trener reprezentance Fedja Marušič, ki je pred EP optimist: “Kauzer in Kralj seveda nista vprašljiva in bosta gotovo v boju za najvišja mesta, malo bolj negotov je Meglič, ki je bil pod pritiskom na izbirnih tekmah in ni veslal sproščeno. Verjetno je izgubil malce samozaupanja, toda ob vožnjah, ki jih je sposoben prikazati, lahko tudi on doseže dober rezultat.”


Kanuistično vrsto bo prav tako sestavljala ista postava kot lani. Toda v prejšnji sezoni se Joštu Zakrajšku, Dejanu Stevanoviču in Marku Miheliču ni vse izšlo po željah. Po mnenju Marušiča se letos obeta boljše leto tudi za C-1. “Kanuisti bi morali biti višje. Predvsem je napredoval Zakrajšek, Stevanovič pa je tudi našel pravo formo, potem ko je zamenjal opremo. Vesla drugače, bolje kot lani. Mislim, da sta oba naredila korak naprej in bi lahko realno zasedla mesta v finalu ali na meji finala,” pravi Marušič, Stevanovič pa ga je v svojem slogu dopolnil: “Če se bomo imeli lepo in če bomo uživali, potem bodo tudi rezultati dobri.”


Slovenija je tokrat sestavila popolno ekipo treh posadk tudi v disciplini C-2, kjer sta v zadnjih letih v slovenskem prostoru izstopala Hočevar in Kulovec. “Tudi onadva sta naredila korak naprej glede na lansko sezono, koliko pa vse skupaj velja v resnični konkurenci, pa je težko oceniti. Na tem EP bo namreč konkurenca skoraj popolnoma enaka kot na svetovnem prvenstvu, saj bosta manjkala praktično le Avstralca. Z uspešnimi vožnjami bi bila Simon in Aljaž vsekakor lahko nekje na robu finala,” ocenjuje Marušič, ki podobno “usodo” napoveduje tudi edini slovenski ženski predstavnici na severu Slovaške Nini Mozetič, in dodaja: “Ob srečnem razpletu bi mogoče imeli celo v vseh kategorijah finalni nastop.”


Na Slovaškem bo sicer nastopilo 71 kajakašev, 52 kanuistov, 42 kajakašic in 29 dvojcev, ki prihajajo iz 28 držav. “Letos bomo imeli kar v treh kategorijah polne zasedbe. Na progi v Liptovskem Mikulašu je trenirala in nastopala že večina naših reprezentantov, na podlagi zadnjih rezultatov z mednarodnih tekem pa so tudi ambicije visoke. Cilji so doseči čim višje uvrstitve, to pa pomeni boje za najvišja mesta,” je slovenske želje strnil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. Slovenska vrsta se bo na prizorišče EP odpravila v soboto.


Več informacij:<