Najboljši sprinterji sveta se bodo za kolajne in olimpijske kvote potegovali v Milanu.

0
350

Sredi prihodnjega tedna se v Milanu začenja vrhunec letošnje sezone v sprintu na mirnih vodah. Člansko svetovno prvenstvo ne bo pomembno le zaradi boja za naslove svetovnih prvakov, temveč ima še posebno težo, saj bo hkrati tudi kvalifikacijska tekma za osvojitev olimpijskih kvot za nastop v Riu de Janeiru prihodnje leto. Slovenske barve bodo zastopali štirje čolni.

Prvo ime reprezentance bo kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki se je letos uspešno vrnila na tekmovališča po enoletnem premoru zaradi nosečnosti. Primorka bo v Milanu nastopala na 200- in 500-metrski razdalji in si poskušala priboriti še tretji nastop na olimpijskih igrah, po tem, ko je že tekmovala v Pekingu in Londonu.

Med kajakaši nas bo zastopal Jošt Zakrajšek, ki se bo podal na 1000-metrsko razdaljo, ki je tudi olimpijska, in bo poskušal priti v finale A, nato pa tam premagati še nekaj tekmecev in si tako zagotoviti kvoto za pot v Brazilijo. Poleg tega bo nastopil še na najdaljši sprinterski razdalji – 5000 metrov – ki pa ni olimpijska.

V konkurenci kajakaških dvojcev se bosta na regatno polje podala Alan Apollonio in Simon Blažević. Tekmovalca, ki še nastopata v konkurenci do 23 let, želita v Milanu predvsem nabrati dovolj izkušenj za prihodnje sezone, saj bo vozovnico za Rio de Janeiro dobilo le šest najhitrejših kajakaških dvojcev na 1000 metrov, kar pa v tem trenutku ni povsem realen cilj. Mlada Primorca bosta nastopila tudi na 500 metrov, kjer pa bodo potekali le boji za naslove svetovnih prvakov, ne pa tudi za olimpijska mesta.

V okviru svetovnega prvenstva bo potekalo tudi svetovno prvenstvo v parakajakaštvu, kjer bomo prav tako imeli svojega predstavnika. Dejan Fabčič bo nastopil na 200 metrov in se v svoji skupini poskušal prebiti vsaj do šestega mesta, ki še prinaša možnost nastopa na paraolimpijskih igrah.

Prvi se bodo na tekmovališča podali parakajakaši, ki jih nastopi čakajo že v sredo, v četrtek in petek bodo sledile kvalifikacije ter polfinala na 1000, 500 in 200 metrov, v soboto in nedeljo pa še finala na omenjenih razdaljah ter prav ob koncu prvenstva v nedeljo še preizkušnje na 5000 metrov.

Več o pričakovanjih in ciljih naših reprezentantov pa v prihodnjih dneh.

Uradna stran prvenstva: http://www.milanworldcanoesprint.com/en/

Prenos prvenstva si bo mogoče ogledati na Youtube, Eurosportu, nekaj pa tudi na TV SLO 2 (posnetek v soboto ob 16.10 in v nedeljo ob 15.45).

Youtube: https://www.youtube.com/user/CanoeKayakTV/