Najslajše prihranili za konec

0
551

Zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Španiji so kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Simon Brus poskrbeli za zlato kolajno v ekipni preizkušnji. V posamični finale se je prebil le kajakaš Jure Meglič in zaradi 50 kazenskih sekund osvojil deseto mesto. Kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič pa sta tekmovanje končala na 13. oziroma 14. mestu.


Zadnji dan evropskega prvenstva v La Seu d”Urgellu se je sreča nasmehnila tudi slovenski reprezentanci. Kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus in Jure Meglič so namreč v ekipni tekmi osvojili naslov evropskih prvakov in tako v zadnji preizkušnji dneva Sloveniji zagotovili zlato kolajno. To je prvo zlato po letu 2007, medtem ko so lani kajakaši Kauzer, Meglič in Dejan Kralj osvojili bron. »Želeli smo priti na vrh Evrope v moštvenih vožnjah. Očitno je pri nas tradicija, da zmagamo, ko zamenjamo enega člana ekipe. Peljali smo lepo, glede na to, da smo opravili le štiri vožnje skupnega treninga pred prvenstvom. Izredno sem vesel, da nam je vsaj tukaj uspelo dobiti kolajno, tako da ne bomo odšli domov praznih rok. To je majhen obliž na rano,« je po tekmi z nasmeškom na obrazu razlagal Peter Kauzer. Podelitev kolajn najboljšim je sicer zasenčil škandal, za katerega je bil odgovoren najboljši francoski kajakaš zadnjih let Fabien Lefevre, ki je zavrnil bronasto kolajno, ki jo je priveslal z reprezentančnima kolegoma, saj se ni strinjal s tekmovalnim programom, ki ga je za to prvenstvo zapovedala evropska kajakaška zveza. Drugo mesto so osvojili Poljaki.


26-letni Jure Meglič, ki je odlično tekmoval v kvalifikacijah in v četrtfinalu, saj je v obeh preizkušnjah zasedel tretje mesto, je bil edini slovenski finalist nedeljskih posamičnih preizkušenj. Finale je ujel za las, saj se je v popoldanski del tekmovanja prebil z desetim časom polfinala. Bil je tudi edini kajakaš, ki se je med najboljše prebil z dvema kazenskima sekundama, imel pa je celo drugi najhitrejši čas. Hitrejši je bil le Francoz Fabien Lefevre, ki je sicer vodil po polfinalu, na koncu pa tako kot edini slovenski finalist prejel 50 kazenskih sekund in pristal na devetem mestu. Meglič je bil tudi v finalni vožnji dobro na poti, v 13. vratih pa prejel 50 kazenskih sekund in sanje o vnovičnem vrhunskem rezultatu so splavale po vodi. Ob prihodu v cilj je od zadovoljstva že dvignil roke v zrak, nato pa na semaforju zagledal pribitek 50 sekund. »Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da sem dosegel boljši čas, nato pa sem izvedel, da sem dobil 50 kazenskih sekund in vse je šlo po gobe. Boril sem se, ampak tako se je razpletlo. Vsi tekmovalci vozimo “na nož”, sodniki pa so se pač tako odločili. Čoln je šel zelo hitro, še posebej do zadnje kombinacije, kjer sem izgubil nekaj časa. Ampak, ko ti enkrat dosodijo 50 kazenskih sekund je konec sanj o evropski kolajni,« je povedal Jure Meglič. Slovenska ekipa je sicer na odločitev sodnikov vložila protest, saj niso bili prepričani, da je Jure Meglič res nepravilno preveslal protitočna vrata, a odločitev sodnikov je obveljala.


Drugi naslov evropskega prvaka, najboljši je bil že na EP leta 2009, si je priveslal aktualni svetovni prvak iz Tacna Italijan Daniele Molmenti, drugi je bil Španec Samuel Hernanz, tretji pa mladi Čeh Jiri Prskavec, ki je letos prvič v članski reprezentanci, lani pa je na olimpijskih igrah mladih v Singapurju zasedel tretje mesto.


V polfinalu kanuistov sta nastopila Benjamin Savšek in Anže Berčič. Oba sta na progi naredila nekaj napak, prejela tudi po dve kazenski sekundi, in tako ostala brez nastopa v finalu. Savšek bi brez dotika prišel med finaliste, a le za pičlo stotinko sekunde, tako pa je zaradi nenatančne vožnje prvenstvo sklenil na 13. mestu. Le mesto za njim je bil njegov reprezentančni kolega Anže Berčič. »Večina vožnje je bila kar dobra. Malo me je iz tira vrgel minimalen dotik. Čutil sem ga namreč le na konici prsta, potem pa sem kar dobro nadaljeval. Nisem veliko napadal, ampak sem lepo veslal. Nato pa sem zaradi želje po tem, da bi bil čim hitrejši, šel premalo direktno in sem zadel v skalo. Tam sem izgubil v