Nejc Žnidarčič je v Avstriji zmagal, Maks Frančekin in Blaž Cof pa sta bila tretja.

0
430

Spustaši so s tekmo klasičnega spusta v Avstriji zaključili letošnjo serijo tekem za svetovni pokal. Še do tretje zmage je priveslal kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je tako znova zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na zmagovalni oder med kajakaši se je uvrstil še Maks Frančeškin, ki je bil tretji. Kanuist Blaž Cof je bil prav tako tretji,  v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je zasedel drugo mesto.  

Najboljši spustaš na svetu Nejc Žnidarčič je na četrti tekmi svetovnega pokala še tretjič zmagal. Po tem, ko je na uvodni tekmi svetovnega pokala na Soči po napaki zasedel deseto mesto, se je zdelo, da je skupni naslov zmagovalca svetovnega pokala preveč oddaljen, a Primorec je pokazal, da se ne da kar tako in na preostalih treh tekmah zmagal ter tako prišel do nove zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. To mu je uspelo že petič, saj je v skupnem seštevku serije zmagal že lani ter v letih 2009, 2010 in 2012.

V skupnem seštevku sta se slovenskemu reprezentantu najbolj približala Francoz Paul Jean in Avstrijec Gerhard Schmid, ki sta bila pri vrhu tudi na tokratni tekmi. Jean je za Žnidarčičem skupno zaostal za 22 točk, pred tretjeuvrščenim Schmidom pa je imel vsega točko prednosti. Schmid je na domači progi v avstrijskem Murauu v klasičnem spustu zasedel drugo mesto, Paul Jean pa je bil četrti. Med njiju je se vrnil slovenski reprezentant Maks Frančeškin in tako prišel do bronaste kolajne. To mu je prineslo visoko mesto tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bil Ljubljančan četrti.

Na tekmi klasičnega spusta sta poleg kajakašev, ki sta se uvrstila na zmagovalne stopničke, nastopila še Anže Urankar in Tim Novak, Tim Kolar in Vid Debeljak pa sta se nastopu odpovedala in se odločila za počitek pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v sprintu na divjih vodah. Urankar, ki je bil včeraj v sprintu drugi, je tokrat zasedel deveto mesto, Tim Novak pa je bil deseti. Slovenci so bili visoko tudi v skupnem seštevku. Poleg zmagovalca Žnidarčiča in četrtouvrščenega Frančeškina se je med deseterico uvrstil še Anže Urankar, ki je bil deveti, Tim Novak je zasedel skupno enajsto mesto, Tim Kolar je bil 26., Vid Debeljak pa 29.

Podobno kot Nejc Žnidarčič se je tretjič na oder za zmagovalce v letošnjem svetovnem pokalu uvrstil še kanuist Blaž Cof. Po dveh drugih mestih, v klasičnem spustu na Soči in včerajšnjem srebru v sprintu na Muri, je tokratno klasično preizkušnjo končal na tretjem mestu. Pred njim sta se zvrstila Hrvat Emil Milihram, ki je na petih zaporednih svetovnih prvenstvih v klasičnem spustu petkrat priveslal do naslova svetovnega prvaka, drugo mesto pa je osvojil nemški reprezentant Normen Weber, ki prav tako v zadnjih sezonah sodi med najboljše svetovne kanuiste.

Weber je tudi zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, za njim pa se je uvrstil Blaž Cof. Ta je pred zadnjo preizkušnjo svetovnega pokala še imel teoretične možnosti za skupno zmago, a so bile precej nerealne. »Včeraj smo računali različne variante razvrstitev, a se je pokazalo, da bi jaz moral zmagati, on pa bi moral biti sedmi ali slabši, kar ni bilo realno. Zaradi tega sem danes lahko nastopil povsem sproščeno,« je o izračunu možnosti dejal Cof. Tretje mesto v skupnem seštevku je pripadlo Francozu Paulu Roosu. Na lestvici sta še dva slovenska kanuista, ki pa sta nastopila le na prvih dveh tekmah svetovnega pokala, zato ni bilo mogoče pričakovati uvrstitev povsem pri vrhu. Simon Hočevar je namreč zasedel 15. mesto, Marko Čivčija pa 18.

V konkurenci kajakašic je klasično preizkušnjo na prvem mestu končala Nemka Manuela Stöberl, druga je bila Francozinja Charlene Le Corvaisier, tretja pa je bila še ena Nemka Sabine Füsser. Iste tekmovalke so zasedle tudi prva mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najboljša je bila Charlene Le Corvaisier, druga je bila Sabine Füsser, tretja pa Manuela Stöberl. Teja Vrbnjak Erbežnik, ki je tekmovala na Soči, je zasedla skupno 16. mesto.

Med dvojci sta znova slavila Avstrijca Manuel Filzwieser in Peter Draxl, ki sta s tem tudi zmagala v skupnem seštevku pokala. Na tekmi in skupno pa sta za njima zaostala francoska dvojca Bizard – Legare in Leduc – Zouggari. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta zadnji dve tekmi zaradi študijskih obveznosti izpustila, sta bila skupno četrta.

Med kanuistkami, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je na tekmi slavila Nemka Sabrina Barm, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Francozinji Marion Loheac in Cindy Coat. Povsem enak vrstni red je bil tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Spustaše na divjih vodah že v petek čaka vrhunec sezone, ko se bo na Dunaju s slovesnim odprtjem začelo svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Tekmovanja bodo na sporedu v soboto in nedeljo. Po koncu tega prvenstva bo v letošnji sezoni organizirano le še eno veliko spustaško tekmovanje, in sicer svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, ki bo avgusta v Združenih državah Amerike.

 

RAZVRSTITEV SVETOVNI POKAL 4/4:

K1 moški

1. Nejc Žnidarčič SLO 381 točk

2. Paul Jean FRA 350 točk

3. Gerhard Schmid AVT 358 točk

4. Maks Frančeškin SLO 347 točk

9. Anže Urankar SLO 321 točk

11. Tim Novak SLO 312 točk

26. Tim Kolar SLO 239 točk

29. Vid Debeljak SLO 173 točk

 

C1 moški

1. Normen Weber NEM 192 točk

2. Blaž Cof SLO 176 točk

3. Paul Roos FRA 149 točk

15. Simon Hočevar SLO 71 točk

18. Marko Čivčija 58 točk

 

C2 moški

1. Manuel Filzwieser – Peter Draxl AVT 189 točk

2. Jordi Bizard – Xavier Legare FRA 179 točk

3. Arthur Leduc – Leo Zouggari FRA 143 točk

4. Peter Žnidaršič – Luka Žganjar SLO 86 točk

 

K1 ženske

1. Charlene Le Corvaisier FRA 183 točk

2. Sabine Füsser NEM 175 točk

3. Manuela Stöberl NEM 174 točk

16. Teja Vrbnjak Erbežnik SLO 58 točk

 

C1 ženske

1. Sabrina Barm NEM 188 točk

2. Marion Loheac FRA 173 točk

3. Cindy Coat FRA 168 točk