Nejc Žnidarčič ter Simon Hočevar in Blaž Cof evropski prvaki, Žnidaršič – Žganjar tretja.

0
496

Za slovensko reprezentanco v spustu na divjih vodah je še en uspešen dan. Ob glasni podpori slovenskih navijačev, ki so tempo dajali tudi z žvižgi in velikanskim zvoncem, so v posamični sprinterski preizkušnji evropskega prvenstva v Banjaluki osvojili tri kolajne. Kajakaš Nejc Žnidarčič ter Simon Hočevar in Blaž Cof v kanuističnem dvojcu so priveslali do naslova evropskih prvakov, na zmagovalni oder pa sta se s tretjim časom finala dvojcev uvrstila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

Tretji dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Banjaluki, so organizatorji priredili nočni finale sprinta pod žarometi. Slovenska ekipa se je na Vrbasu, ki je bil osvetljen z močnimi lučmi, znašla odlično. Zelo uspešni so bili že v kvalifikacijah, saj so se prav vsi reprezentanti uvrstili v večerni finale. Tam je za prvo kolajno večera, sicer pa že tretjo tega prvenstva, poskrbel kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je še enkrat več priveslal do zlate kolajne.

Primorec je imel pred tekmo nekaj težav z nespečnostjo: »Mislim, da je bil razlog, zakaj sem ponoči slabo spal, utrujenost. Zjutraj sem se zbudil ob štirih, tako da mi je bilo v prvem teku res grozno. Potem sem popoldne spal pet ur, da sem pridobil nekaj moči, ampak tudi ta finalna vožnja je bila daleč od tega, kar bi lahko bila. Ampak to niti ni tako pomembno. Važno je, da je bilo dovolj za zmago, čeprav se mi zdi, da sem imel tudi nekaj sreče. Vesel sem tretjega naslova evropskega prvaka, kar je odlična popotnica še za moštvene vožnje. Zdaj so za mano tri tekme in imam tri medalje. S tako bero sem že prišel domov z dveh prvenstev, s štirimi od štirih tekem pa še nisem. Upam, da mi bo prvič uspelo še to.«

V nedeljo bo v ekipni tekmi nastopil skupaj z Vidom Debeljakom in Timom Kolarjem. Tudi preostali trije kajakaši na startu so dosegli odlične rezultate. Tik pod zmagovalnim odrom je ostal Vid Debeljak, ki je bil četrti, Tim Kolar je zasedel šesto mesto, Maks Frančeškin pa osmo. Srebro je pripadlo Čehu Richardu Hali, bron pa Francozu Paulu Gratonu.

Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra sta se povzpela tudi Blaž Cof in Simon Hočevar. Slednji je bil pred 19 leti evropski prvak v slalomu na divjih vodah v kanuju enosedu, tokrat pa je zlato na prvenstvu stare celine osvojil še v kanuističnem dvojcu. »Sploh ne vem, od kod sem danes nabral vso to energijo. Že včeraj v klasiki, ko so prestavili tekmo, in seveda potem še v ekipnih vožnjah, pa danes v dveh vožnjah kanuja, kvalifikacijah v dvojcu ter finalu v kanuju in dvojcu, sem res dobro veslal. Mislim, da bo jutri vse prišlo za mano. Zelo sem vesel. Imeli smo težavo, ker je bil vsak dan drugačen vodostaj. Pri meni je tako, da višji kot je, boljše veslam, zato sem imel v klasiki malo smole, ker je voda padla, danes pa je bila še nižja. Iskala sva pravo linijo. Na začetku tedna sva imela zelo lepe vožnje, ampak je bil vodostaj višji, potem pa je začel padati, tako da naju je bilo malo strah, kaj se bo zgodilo. V finalu sva ujela valove kot je treba, imela sva lepo linijo pred ciljem, kjer se je največ izgubljalo,« je po zmagi dejal Hočevar.

Zelo uspešen je bil tudi v finalnem nastopu kanuja enoseda, kjer je zasedel četrto mesto: »V kanuju sicer ne kažem dobrih voženj, ampak pred dvema letoma sem bil peti, lani četrti v Valtellini, danes spet četrti, tako da, ko pride prvenstvo se res sestavim in zberem. Tudi v kanuju sem bil zelo blizu, je pa res težko dirkati. Sploh zame, da se tako hitro regeneriram in takoj spravim k naslednji vožnji. Tudi z nastopom v kanuju sem zelo zadovoljen.«

Le mesto za svojim sotekmovalcem v dvojcu je posamični nastop v kanuju končal Blaž Cof. Nekaj razočaranja nad petim mestom je bilo hitro pozabljenega po nastopu v zadnji disciplini dneva: »Zelo sem bil zadovoljen že vmes, ko sva veslala. Čutil sem, da greva zelo dobro, boljše kot na praktično vseh treningih doslej. Po kanuju mi je precej lažje, saj sem bil tam peti, v dvojcu pa sva imela res vrhunsko vožnjo in sem zelo zadovoljen, da sva držala od začetka do konca in da nisva delala napak. Na koncu se je vse izšlo. Sicer za tri stotinke, a nič za to. Bilo je zelo čudno, saj je voda zelo nihala – malo je bila nižja, malo višja, tako da smo iskali različne variante. Kot kaže najboljše delujemo pod pritiskom; ko moraš odpeljati, pač odpelješ. Vedela sva, da sva oba v kanuju pred ciljem naredila napako in zato ostala brez medalje in da bova morala biti na koncu, ko bova že res utrujena, še vedno osredotočena in umirjena. To sva tudi naredila. Čoln sva držala naravnost in ko sva imela čoln v liniji, se je vse izšlo.«

Hočevar in Cof ob petju Zdravljice nista bila osamljena. Na tretje mesto se je namreč uvrstil drugi slovenski dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. »Kolajna je kolajna. Tudi bronasta šteje. Pravzaprav sva bila vesela, da nama je uspelo sestaviti dobro vožnjo. V kvalifikacijah sva imela nekaj težav, ampak za finalno sva se uspela sestaviti. Ta proga nama ni najbolj ustrezala. Tudi v finalni vožnji sva imela v zgornjem delu nekaj težav z enim valom, v spodnjem delu pa nama je nasproti pritekla voda, ampak sva bila na srečo v srednjem delu dovolj hitra, da na koncu nisva imela velikega zaostanka,« je bil zadovoljen Žnidaršič, Žganjar pa je dodal: »Na celi tekmi sva bila najbolj pod stresom v drugi vožnji, ker nama je v prvi res malo zmanjkalo, da bi se kvalificirala v finale. Finala sva se lotila povsem sproščeno. Rekla sva si, da je to le ena vožnja. V tej situaciji sva bila že večkrat. V finalu sva startala med prvimi, tako da sva imela manj pritiska. Šla sva na vse ali nič. Na žalost se je malo zalomilo, saj sva “pobrala” velik val, sicer pa je bilo kar dobro. Vedela sva, da lahko prideva visoko, ampak to je sprint. Enkrat se zgodi, da si deseti, drugič prvi. Zadovoljen sem z rezultatom, upam pa, da ga bova na svetovnem prvenstvu še izboljšala.« Med slovenskima dvojcema se je uvrstila francoska naveza Tony Debray – Louis Lapointe.

V finalu je veslala tudi edina slovenska kajakašica na tem prvenstvu Ajda Novak. V prvem delu je bila kar dobro na poti, a so upi po visoki uvrstitvi splavali po vodi tik pred ciljem, kjer je imelo težave kar precej tekmovalcev in tekmovalk. Na koncu je zasedla 12. mesto.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah.