Nemško zmagoslavje v Solkanu

0
222

Solkan, 07. julija (STA) – Prireditelji mladinskega svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Solkanu so podelili prva kompleta odličij, med najboljšimi pa žal ni bilo slovenskih predstavnikov. Ekipno tekmo kajakašic so dobile Nemke Michaela Grimm, Carolin Schlumprecht in Jacqueline Horn pred Čehinjami (+15,12; 8) in Francozinjami (+23,35; 2). Slovenke Urša Kragelj, Nika Mozetič in Manja Zalaznik so osvojile končno šesto mesto, za zmagovalkami so zaostale 24,43 sekunde, zbrale pa so kar deset kazenskih sekund, brez katerih bi bile celo druge. Že en sam dotik manj bi prinesel bronasto odličje.
 
Enako uvrstitev so zabeležili tudi Jernej Zupan, Miha Zver in Jure Lenarčič v moštveni tekmi kanuistov. Za zmagovalci, Nemci Tasiadisom Siderisom, Pascalom Neibeckerjem in Marcusom Mehnertom (0), so zaostali 21,82 sekunde, v vsaki od dveh voženj pa so napravili po en dotik. Srebro je pripadlo Poljakom (+6,94; 4), bron pa Britancem (+14,11; 8).
 
“Pri dekletih je bilo res nekaj smole, saj bi že brez enega dotika bile na stopničkah. Sicer pa so tako kajakašice kot kanuisti odpeljali zelo v redu. Fantje so pač izpolnili pričakovanja, saj so še mladi in je šesto mesto dobra uvrstitev, medtem ko so bile punce zelo hitre, a so si nabrale kar deset kazenskih sekund, ki so jih stale višje uvrstitve,” je dejal trener mlade izbrane vrste Matej Trampuž.
 
V kajakaškem centru ob reki Soči so že pred tem kajakašice in kanuisti odpeljali kvalifikacije. Po pričakovanju so se bolje odrezale kajakašice, saj sta se domačinki Kragljeva in Mozetičeva uvrstili tik za najboljšimi. Kragljeva je bila četrta, toda za to so krive predvsem štiri kazenske sekunde iz druge vožnje (v prvi vožnji je imela en dotik), brez katerih bi kvalifikacije končala prav na vrhu. Mozetičeva je zasedla 12. mesto, imela pa je skupno kar deset sekund pribitka. Brez nedeljskega polfinala je ostala Manja Zalaznik na 51. mestu (+120,44; 56).
 
V moškem C-1 je bil najhitrejši Francoz Norbert Neveu. V polfinale se je uspelo uvrstiti Mihi Zveru, ki je bil 25.(+25,69; 2), in Juretu Lenarčiču, ki je bil s štirimi kazenskimi sekundami 33. (+33,98). Izpadel je sicer največji kanuistični adut Jernej Zupan, ki je tekmovanje končal na 42. mestu (+44,17; 0), usodna pa je bila slaba prva vožnja, saj je imel ob napaki, zaradi katere se je skoraj prevrnil, šele 50. čas.
 
“V kvalifikacijah je pomembno le, da se prebiješ v polfinale. Dosegli smo cilje, le naš najboljši kanuist je imel smolo. Ostala dva kanuista sta odpeljala po svojih zmožnostih, medtem ko sta bili Kragljeva in Mozetičeva zelo suvereni, do nedelje bo treba le odpraviti te nenatančnosti v vratcih. Če nam to uspe, lahko računamo na zelo visoka mesta,” je dodal Trampuž.
 
V soboto bodo na sporedu kvalifikacije kajakašev in dvojcev ter ekipni tekmi v teh dveh konkurencah. Slovenijo bodo zastopali kajakaši Simon Artelj, sicer peti z MSP 2004, Gregor Brovinsky in Matic Lesjak ter dvojci Luka Slapšak/Blaž Oven, Anže/Jure Janežič in Sašo Taljat/Luka Božič.


Izidi:
-3xC-1:
1. Nemčija                             209,71 (0)
2. Poljska                              +  6,94 (4)
3. Velika Britanija                    14,11 (8)
6. Slovenija                             21,82 (4)
   (Jernej Zupan, Miha Zver, Jure Lenarčič)
 
– 3xK-1 ženske:
1. Nemčija