Niti bolezen ne ustavi hitrega Nejca Žnidarčiča.

0
590

Po slalomistih na divjih vodah so v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Franciji nastopili še sprinterji na divjih vodah. Slovenski tekmovalci so bili izvrstni. Nejc Žnidarčič je postavil najboljši čas med kajakaši, drugi je bil Anže Urankar, s prvim nastopom pa si je finale priveslal tudi Blaž Cof. V drugi vožnji je bil Simon Oven najhitrejši med kajakaši, Vid Debeljak pa je zasedel peto mesto. Tudi kanuist Simon Hočevar si je priveslal finale z drugo vožnjo.

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je lani na prizorišču v Pauju zmagal na tekmi svetovnega pokala v sprintu na divjih vodah, je bil izjemno hiter tudi v današnjih kvalifikacijah, čeprav je nastopil bolan in s povišano telesno temperaturo. Ob prihodu v cilj je nemudoma zapustil čoln in odhitel proti hotelu, da se v dveh dneh, ko na sporedu nima tekmovanj, pozdravi in nastopi z vsemi močmi.

Tudi na drugo mesto je priveslal slovenski tekmovalec. Z nekaj manj kot sekundo zaostanka se je uvrstitve v finale z drugim časom dneva veselil Anže Urankar. »Šel sem na polno. Imel sem nekaj napakic, ampak sem zadovoljen z vožnjo. Zdaj je glavno, da sem se uvrstil v finale, kar je bil tudi cilj. Proga je takšna, da se voda zelo spreminja in če nimaš sreče, vožnja ni tako hitra. Ciljali bomo na prva štiri mesta. Potrudili se bomo, je pa proga taka, da ne moreš napovedovati,« je po kvalifikacijah povedal Anže Urankar.

Med najboljšimi sta bila v prvo tudi Vid Debeljak in Simon Oven, a se po pravilih spusta na divjih vodah s prvim nastopom neposredno v finale uvrsti le najboljša peterica, Slovenca pa sta bila sedmi oziroma deseti. Veliko bojazni, da bi se jima v drugo zalomilo, ni bilo. Oba sta upravičila vlogo enih izmed glavnih favoritov tega prvenstva. V drugi vožnji je namreč Simon Oven postavil najboljši čas, Vid Debeljak pa je bil peti.

Po prvem nastopu je veslo že lahko odložil tudi kanuist Blaž Cof, ki je s petim časom vožnje kot zadnji ujel neposredno uvrstitev v finale. »Odpeljal sem tako kot sem veslal tudi na treningih. Le v spodnjem delu se mi je malce ustavilo, tako da sem imel nekaj težav. Nisem povsem zadovoljen, ker to še ni to. Sem pa navdušen nad tem, da sem po dolgem času spet v spustu. Nazadnje, kot se spomnim, sem bil na Dunaju, kjer sem imel veliko težav, tu pa res uživam. Tudi peto mesto me veseli, saj sem videl, da sem dobro treniral v tem času do tekme,« je povedal Cof.

Malo je v prvo zmanjkalo Simonu Hočevarju, ki je bil sedmi. Prav tako kot njegova kolega v kajaku, je tudi najizkušenejši tekmovalec v slovenski ekipi v drugo veslal odlično in si zagotovil finalni nastop. V drugi vožnji je dosegel peti čas.

Jutri bodo v kvalifikacijah sprinta na divjih vodah nastopile še kanuistke v dvojcih in kanuisti v dvojcih, vse finalne preizkušnje pa bodo na vrsti v soboto.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/live