Olimpijske novice maj 2007

0
435

Ljubljana, 18. maja – Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so odločili, da bodo aktivni nosilci olimpijskih kolajn iz sklada vrhunskih športnikov v naslednjem olimpijskem obdobju mesečno prejemali dve povprečni bruto plači v Republiki Sloveniji. Predsednik OKS Janez Kocijančič je dejal, da potekajo pogovori glede Plečnikovega stadiona ter da je v tem primeru interes OKS, da se stadion vrne v funkcijo in postane koristen za slovenski šport. Za predsednika komisije za financiranje slovenskega športa so imenovali Dušana Šešoka, za vodjo delegacije za olimpijske igre v Pekingu pa srebrnega olimpijca Andraža Vehovarja.


Priprave na OI v Pekingu v OKS potekajo po predvidenem terminu, predstavniki OKS so že opravili pogovore s predstavniki panožnih zvez o normah za uvrstitev na največji športni dogodek. Za vodjo delegacije v Pekingu so člani IO soglasno potrdili Andraža Vehovarja.


Namen komisije za financiranje slovenskega športa je predvsem pregled trenutnega stanja in primerjava financiranja v drugih državah.”Odnos vseh dosedanjih slovenskih vlad je bil in je do športnikov vselej pozitiven. Manjka le preboj v fazo, v kateri bi bili vsi zadovoljni. Zato bomo naredili primerjavo, kako je s financiranjem v naši neposredni soseščini in koliko bruto domačega proizvoda za šport namenjajo v drugih državah. Komisija bo interdisciplinarna, v najkrajšem možnem času bom izbral skupino strokovnjakov, ki mi bo pomagala. Obrnil se bom tudi na vlado in na ljudi, ki na vladnem nivoju delajo v športu. A pričakovati čudeže je nerealno. Poskusil pa bom narediti osvežitev pregleda dogajanja in dobiti tudi vladno podporo,”je ob imenovanju dejal predsednik komisije Šešok.


Glasovali pa so tudi o višini podpore nosilcem olimpijskih kolajn. V letu 2008 bodo športniki, ki se pripravljajo na OI v Pekingu in so na dosedanjih igrah osvojili kolajne (Iztok Čop, Luka Špik, Jolanda Čeplak, Urška Žolnir in Vasilij Žbogar), mesečno prejemali dve povprečni bruto plači. Za predlog dveh plač je namreč glasovalo šest članov IO OKS, pet jih je glasovalo za dodatek v višini ene povprečne mesečne plače, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Tone Vogrinec je ob tem dejal, da bi morali v novoustanovljenem skladu vrhunskih športnikov razmišljati tudi o denarni pomoči oziroma nagradi najboljših trenerjev. Predsednik OKS Janez Kocijančič mu je na to odgovoril, da je led nekje treba prebiti:”Pri športniku se natančno ve, kdo je dobil kolajno, pri trenerjih je to težje. A tudi o tem smo že in še bomo razmišljali.”


Člani IO OKS so se dotaknili tudi zakona o dohodnini, ki vsebuje uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije društvom v javnem interesu. Prisotni so se strinjali, da bi morali biti na seznamu vsa društva, klubi in športne zveze, zdaj je namreč na novo dodanem področju športa v seznamu le 967 športnih organizacij, kar je le 15 odstotkov vseh registriranih športnih subjektov v naši državi. Po mnenju OKS pa so vsa športna društva v javnem interesu in bo zato naredil vse, da bi do možnosti dela dohodnine po presoji davčnih zavezancev prišla vsa.


Za razliko od organizatorjev olimpijskih iger v Atenah njihovi kolegi v kitajski prestolnici dobro leto pred olimpijskimi igrami ničesar ne prepuščajo naključju. Tokratni obisk strokovne službe Olimpijskega komiteja Slovenije pod vodstvom sekretarja Odbora za vrhunski šport Janka Dvoršaka pri organizatorjih poletnih OI v Pekingu (BOCOG) je ponovno potrdil prepričanje, da bo največje srečanje športnikov prihodnje leto res nekaj posebnega. Ogled nekaterih najmodernejših športnih objektov, ki so večinoma že skoraj v celoti zgrajeni, je bil naravnost navdušujoč, pospešeno se zaključujejo dela na infrastrukturi. Osrednji stadion, Ptičje gnezdo, na katerem bosta potekali tudi otvoritvena in zaključna slovesnost olimpijskih iger, športni center, na katerem bodo potekala tekmovanja v veslanju in kajaku in kanuju na divjih vodah, dvorana za strelska tekmovanja in dvorana za košarko so resnično objekti, ki pomenijo vrh