Pau bo gostil še zadnjo tekmo slalomskega svetovnega pokala.

0
325

Slalomska sezona se bliža h koncu, saj bo med petkom in nedeljo v Franciji potekala še zadnja letošnja tekma za svetovni pokal, nato pa sledita le še evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Krakovu ter svetovno člansko prvenstvo v Londonu. V Pauju se bodo za čim višja mesta potegovali tudi slovenski tekmovalci in tekmovalke, ki so na prizorišče pripotovali neposredno iz La Seu d”Urgella, kjer je svetovni pokal potekal prejšnji konec tedna.

Slovenski tekmovalci imajo pred zadnjo tekmo svetovnega pokala po zaslugi zelo dobrih nastopov na preteklih štirih tekmah odlično izhodišče za visoka mesta tudi v skupnem seštevku tega tekmovanja. V Pauju bodo na podlagi uvrstitev sicer podeljene dvojne točke, zato bo še posebej pomemben nastop na zadnji tekmi, a zaenkrat našim reprezentantom kaže odlično. Še posebej visoko so uvrščeni kanuisti, saj so vsi štirje trenutno med najboljšo deseterico. Benjamin Savšek je trenutno uvrščen na tretje mesto, s šestimi točkami zaostanka za vodilnim Čehom Stanislavom Ježkom in petimi točkami za Slovakom Matejem Benušem. Luka Božič je sedmi, Jure Lenarčič osmi, Anže Berčič pa deveti. Poleg Čeha, štirih Slovencev in Slovaka Benuša, najboljšo deseterico sestavljajo še dva Slovaka Michal Martikan in Alexander Slafkovsky ter Britanca David Florence in Ryan Westley.

Dvakratni zmagovalec serije za svetovni pokal Peter Kauzer je trenutno uvrščen na četrto mesto skupnega seštevka, a ima vodilni Čeh Vavrinec Hradilek kar precejšnjo prednost pred najbližjimi zasledovalci. Drugouvrščeni Francoz Boris Neveu namreč zaostaja za 30 točk. Janoš Peterlin je pred zadnjo tekmo 20., Simon Brus 33., Vid Kuder Marušič 47., Martin Srabotnik pa 74.

Skozi celotno sezono je blizu najboljšim tudi kajakašica Urša Kragelj. »Vse je brez pripomb. Proga v Pauju je dobra, hrana prav tako. Kot kaže bo tekma organizirana zelo dobro, zato tu uživamo,« je pred začetkom tekme dejala Kragljeva, ki v skupnem seštevku zaseda šesto mesto. Z odličnim četrtim mestom na zadnji tekmi svetovnega pokala se je med najboljše prebila tudi Eva Terčelj, ki je deseta, Ajda Novak, ki na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala ne tekmuje pa je 54.

S sedmim mestom sta med najboljšimi dvojci tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta po premoru na četrti tekmi svetovnega pokala dosegla precej boljšo uvrstitev kot sta jih zbirala v prvem delu sezone, novo priložnost za dokazovanje pa bosta poskušala izrabiti tudi v Franciji.

Program svetovnega pokala se nekoliko razlikuje od ostalih tekem. V petek bodo v kvalifikacijah nastopali kanuisti, kanuistke in kajakaši, v soboto bodo sledile polfinalne in finalne preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev, nato pa še kvalifikacije kajakašic in dvojcev. V nedeljo se bodo na progo znova podale kajakašice in dvojci, ki jih čakajo polfinalni in finalni nastopi. Po posamičnih preizkušnjah bodo v nedeljo na sporedu še ekipne vožnje.

Slovenske barve bo zastopala enaka ekipa kot v Španiji – med kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič in Anže Berčič, med kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Simon Brus in Martin Srabotnik, med kajakašicami Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

Uradna stran tekmovanja: http://pau.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/en/home

Skupni seštevek svetovnega pokala: http://events.slalom.canoeicf.com/standings/standings-2015

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/event/2015/pau-icf-world-cup-5/