Peter Kauzer do novih stopničk in skupne zmage v svetovnem pokalu! Savšek skupno drugi.

0
222

Na zadnji tekmi svetovnega pokala je kajakaš Peter Kauzer znova priveslal na zmagovalni oder. Na zahtevni postavitvi proge v Pauju je zmagal, njegov uspeh pa sta dopolnila še vodilni kajakaš polfinala Simon Brus, ki je bil na koncu osmi, in Janoš Peterlin, ki je zasedel deseto mesto. S prvim mestom na zadnji tekmi, kjer so delili dvojne točke, je Peter Kauzer tudi skočil na vrh skupne razvrstitve svetovnega pokala. V finalu kanuistov je bil Luka Božič deveti, v skupnem seštevku pa je Benjamin Savšek zasedel drugo mesto.

Slovenski kajakaši so najboljši nastop sezone prihranili za zadnjo tekmo svetovnega pokala, kjer so delili dvojne točke. V finale najboljše deseterice se je namreč prebila trojica Peter Kauzer – Simon Brus – Janoš Peterlin, ki bo prihodnji mesec tudi nastopila na svetovnem prvenstvu v Londonu. V polfinalu je odlično vožnjo pokazal Simon Brus in tudi postavil najboljši čas, s petim in osmim časom pa sta napredovala še Hrastničana Kauzer in Peterlin.

V finalni vožnji je Kauzer nastopil zelo odločno in veslal hitro, edina večja napaka se mu je pripetila le na protitočnih petih vratih, kjer je prejel dve kazenski sekundi. Na vmesnih časih je zaostajal za takrat vodilnim Belgijcem Mathieujem Dobyjem, a proti cilju odpeljal odlično in ga prehitel za stotinko sekunde. Na prvem mestu je vztrajal do nastopa Francoza Viviena Coloberja, ki se je ob prihodu v cilj uvrstil pred Kauzerja. Tako je ostalo še kar nekaj minut po tekmi, a so po pritožbi in ogledu videa domačinu naknadno pripisali 50 kazenskih sekund in Peter Kauzer je prišel do nove zmage v svetovnem pokalu – prve po Tacnu leta 2013. Sicer so bile to druge stopničke za Hrastničana letos, saj je bil v začetku julija na Slovaškem tretji.

Finale kajakašev je bil sicer zelo izenačen. Kauzer, ki je zmagal kljub dvema kazenskima sekundama, je bil od drugouvrščenega Belgijca Dobyja hitrejši za vsega stotinko sekunde, Avstralec Lucien Delfour na tretjem mestu pa je zaostal za pičli dve stotinki sekunde!

Z zmago si je Kauzer tudi zagotovil prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. To mu je uspelo že v sezonah 2009 in 2011. Pred zadnjo tekmo je bil uvrščen na četrto mesto, uspeh v Pauju ter težave tekmovalcev, ki so bili skupno pred njim, pa so pomenili, da je dobil dovolj točk povsem za vrh. Drugi v skupnem seštevku je bil Avstralec Lucien Delfour, tretji pa Čeh Ondrej Tunka. Doslej vodilni Čeh Vavrinec Hradilek, ki je sicer imel kar lepo prednost, je bil peti.

V finalu zadnje tekme svetovnega pokala je svojo vožnjo dobro začel tudi Simon Brus, ki je bil odličen drugi že v kvalifikacijah, po polfinalu pa je vodil. V nadaljevanju je na nekaterih mestih izgubljal nekaj dragocenega časa, prejel tudi kazenski sekundi, tako da je v cilj priveslal kot deveti. Na koncu je bil osmi, saj je Francoz Colober s prvega po prejetih 50 kazenskih sekundah padel na deveto mesto.

Prvič letos se je v finale uvrstil tudi Janoš Peterlin. V odločilni vožnji na progi v Pauju, kjer trenira večino leta, saj živi v Franciji, mu ni šlo povsem po načrtih. Ob prihodu v cilj so bile ob času pripisane še štiri kazenske sekunde, a so naknadno dve kazenski sekundi pretvorili v 50, tako da je osvojil deseto mesto.

Kajakaši so na tekmi v Franciji poskrbeli tudi za izvrsten ekipni dosežek. Le redko se je namreč zgodilo, da bi v najštevilčnejši konkurenci kajakašev kar trije Slovenci zasedli mesta med prvo deseterico. Nazadnje se je to zgodilo leta 2005 na evropskem prvenstvu v Tacnu, kjer je bil Peter Kauzer drugi, Dejan Kralj četrti, Andrej Nolimal pa šesti, po trije finalisti pa so bili tudi na dveh svetovnih članskih prvenstvih, takrat še pod jugoslovansko zastavo, nekaj tekmah svetovnega pokala ter na dveh evropskih mladinskih prvenstvih. Precej pogosteje sta se med najboljšo deseterico uvrščala po dva slovenska kajakaša.

V finalu veslal Božič, Savšek do skupno drugega mesta

V finalu kanuistov je tokrat slovenske barve zastopal le Luka Božič, ki je v polfinalu dosegel osmi čas. Finalno vožnjo bo verjetno kar hitro pozabil, saj so se težave začele že v zgornjem delu proge, nato pa se nadaljevale tudi v nadaljevanju. Ciljno linijo je prečkal s 54 kazenskimi sekundami, kar ga je na koncu uvrstilo na deveto mesto.

Le malo je za uvrstitev med najboljšo deseterico zmanjkalo Benjaminu Savšku in Juretu Lenarčiču, ki sta zasedla 12. oziroma 13. mesto. Anže Berčič ni našel prave rešitve za postavitev vrat v Franciji in tekmovanje končal na 26. mestu. Po zadnji tekmi svetovnega pokala je tudi jasno, da bodo na svetovno prvenstvo v London odpotovali Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič, ki so v skupnem seštevku svetovnega pokala končali pred Berčičem.

Zmagal je Francoz Pierre Antonie Tillard, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa še en Francoz Denis Gargaud Chanut.

V skupnem seštevku kanuistov je zmagal Slovak Benuš, ki je zbral 299 točk, na drugo mesto se je povzel Benjamin Savšek z 246 točkami, Slovak Alexander Slafkovsky pa je bil tretji. Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala so bili med deseterico še preostali trije slovenski reprezentanti, a je zadnja tekma, kjer so delili dvojne točke, vrstni red nekoliko premešala. Med desetimi najboljšimi kanuisti sezone je tako poleg Savška končal še Luka Božič, ki je bil sedmi, zbral pa je 194 točk.

Tekmovale so tudi kanuistke, kjer je zmagala Španka Nuria Villarubla, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

V sobotnih kvalifikacijah uspešni Eva Terčelj ter Božič in Taljat

Popoldne so se prvič na progo podale še kajakašice in dvojci, ki so nastopili v kvalifikacijah. Na progo se je izmed Slovencev prva podala Eva Terčelj, ki je z vožnjo opravila brez kazenskih sekund. V cilj je v tistem momentu priveslala kot peta, kar je že pomenilo napredovanje v polfinale. Ob koncu prve vožnje kvalifikacij v konkurenci kajakašic je bila 14.

Manj zadovoljna je bila po prvem nastopu Urša Kragelj, ki se je tik pred osemnajstimi vrati prevrnila, se sicer rešila, a je izgubila ritem in ogromno časa, tako da je v cilj priveslala s precejšnjim zaostankom in bila po prvem nastopu uvrščena na 43. mesto. V drugo je šla na progo znova napadalno, a so se sanje o napredovanju v polfinale razblinile še prej. Po podobni napaki kot v prvo, le da se tokrat ni prevrnila, a je vseeno izgubila linijo, predvsem pa veliko časa pri 13. vratih, je Urša Kragelj v cilj priveslala zelo razočarana in zasedla 20. mesto.

Kvalifikacije kajakašic so pripadle Avstrijki Corinni Kuhnle, druga je bila Španka Maialen Chourraut, tretja pa Francozinja Marie-Zelia Lafont.

Med dvojci sta Luka Božič in Sašo Taljat uspešno nastopila že v prvi vožnji. Znova sta bila med najhitrejšimi dvojci, a sta tudi tokrat naredila dotik, ki jima je prinesel dve kazenski sekundi. Kljub temu sta bila šesta in se brez težav uvrstila v polfinale. Najboljši dvojec v kvalifikacijah je bil britanski Florence – Hounslow, druga in tretja pa sta bila francoska dvojca Prigent – Kervella in Klauss – Peche.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/pau-icf-world-cup-5/

Video: https://www.youtube.com/user/CanoeKayakTV/featured

Fotografiji z vode: ICF/canoephotography.com/Balint Vekassy