Peter Žnidaršič in Luka Žganjar druga, Vid Debeljak 3., Nejc Žnidarčič 4.

0
516

Spustaši na divjih vodah so z atraktivnim nočnim finalom sprinta na divjih vodah zaključili s posamičnimi nastopi na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Banjaluki. Na sprinterski progi, obsijani z reflektorji, so se izkazali tudi slovenski tekmovalci. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila med dvojci druga, Vid Debeljak pa je v kajaku priveslal do brona. Nejc Žnidarčič je sprintersko preizkušnjo končal tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu.   

Tudi tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v Bosni in Hercegovini je minil v znamenju osvajanja kolajn slovenske ekipe. Po kolajni Petra Žnidaršiča in Luke Žganjarja ter ekipe kajakašev v klasičnem spustu, so Slovenci dve kolajni osvojili še v posamični tekmi sprinta na divjih vodah. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta nadaljevala tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmah in tokrat svojo zbirko obogatila s srebrom. Nekdanja svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah sta bila druga tudi na lanskem svetovnem prvenstvu na Dunaju.

»Rekla sva, da morava iti na polno. Do prvih valov sva želela ujeti pravi tempo, da se pripraviva na valove, potem pa odpreti vse, kar je bilo. To sva tudi prikazala,« je taktiko nastopa razkril Peter Žnidaršič. Ljubljančan je bil z nastopom zadovoljen: »V zadnjem delu, mimo skale in v zadnji ravnini, je bilo perfektno. Najin čas je bil res izreden. Lahko da sta Francoza pobrala kakšen val manj in bila morda hitrejša v ravnini, pa se je tu naredila razlika.«

Nova svetovna prvaka Quentin Dazeur in Stephane Santamaria iz Francije sta bila od slovenskega dvojca hitrejša le za 41 stotink sekunde. Tudi tretje mesto je odšlo v Francijo, priveslala sta si ga Tony Debray in Louis Lapointe.

Tako kot Peter je bil tudi Luka navdušen: »Medalj se nikoli ne branim. Zmeraj sem vesel nove kolajne, še posebej na svetovnem prvenstvu. Ko sva bila v cilju, sva videla, da sva kvalifikacijski čas res zelo popravila in sva upala, da bi nama morda spet uspelo zmagati, ampak tudi z drugim mestom sva zadovoljna. Pritoževala se ne bova.«

To je druga kolajna s prvenstev na reki Vrbas za Žnidaršiča in Žganjarja. Lani sta na evropskem prvenstvu v sprintu osvojila bron. »Lani sva imela več težav na tej progi, letos sva se boljše sestavila. Bil je tudi nižji vodostaj, pa je bilo morda zaradi tega nekoliko lažje, ampak po drugi strani pa je tudi res, da je bila danes prisotna tudi dnevna forma,« je dodal Žganjar.

V finalu dvojcev sta veslala tudi Simon Hočevar in Maks Frančeškin ter zasedla končno sedmo mesto. Simon Hočevar je veslal tudi v finalu kanuistov, kjer je bil deseti. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc, pred Nemcem Normenom Webrom in še enim Čehom Vladimirjem Slanino.

Tako kot na lanskem svetovnem prvenstvu je Vid Debeljak priveslal do bronaste kolajne. Ta ima letos še večjo težo, saj še prejšnji teden ni bilo jasno, ali bo kajakaš tacenskega kluba na tem svetovnem prvenstvu sploh lahko tekmoval. V spomladanskem obdobju se je namreč ubadal z resnimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je bil njegov nastop ogrožen. »Še sam sem malo presenečen. Ob vsem, kar se mi je dogajalo v zadnjem mescu, sem presrečen nad doseženim rezultatom. Res sem “ful” vesel,« je uvodoma dejal Debeljak. Odličen je bil že v dopoldanskih kvalifikacijah, kjer je v prvi vožnji postavil najhitrejši čas, tako da si je že zagotovil finale in mu v drugi vožnji sploh ni bilo treba startati.

Kljub temu, da je moral izpustiti kar nekaj treninga, upa, da v posamičnem nastopu ni porabil vse energije.  »Upam, da mi je nekaj moči ostalo še za moštvene vožnje. Zdravniki so mi odsvetovali kakršne koli daljše napore, tako da klasika ni bila opcija že od samega začetka. Tudi v nadaljevanju sezone bom videl, ali mi bodo dovolili ali ne,« je še dodal tretjeuvrščeni kajakaš, ki je zato vse moči usmeril v sprint, ki je tudi sicer njegova glavna disciplina.

Tik za Debeljakom, na četrto mesto, se je uvrstil še en Slovenec – Nejc Žnidarčič – ki je pred prvenstvom ciljal na naslov svetovnega prvaka, a v močni konkurenci za dvajset stotink sekunde zgrešil kolajno. Serijski zbiralec kolajn z največjih tekmovanj je bil po koncu tekme razumljivo razočaran: »Razočaran sem, saj sem naredil dve veliki napaki, ki sta me stali medalje. A to je tekma, včasih zmagaš, drugič izgubiš. Jutri je nov dan in poskušali bomo osvojiti novo kolajno v ekipni tekmi.«

Za velik uspeh je v konkurenci kajakašev poskrbel Belgijec Maxime Richard, ki je naslovu svetovnega prvaka v klasičnem spustu na istem prvenstvu dodal še naslov prvaka v sprintu na divjih vodah. Francoz Paul Graton je bil drugi. V finalu je veslal tudi Anže Urankar, ki je osvojil 12. mesto. Žal je že v kvalifikacijah svoj nastop zaključil Simon Oven.

Prvenstvo se bo zaključilo v nedeljo z ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah, že prihodnji teden pa spustaše na divjih vodah čakata prvi dve tekmi svetovnega pokala, ki bosta potekali v Celju.