Peter Žnidaršič in Luka Žganjar na svetovnem prvenstvu v klasiki 3., Simon Oven 4.

0
372

V Banjaluki se ta konec tedna mudijo najboljši tekmovalci in tekmovalke v spustu na divjih vodah, ki so danes tekmovali v klasičnem spustu svetovnega prvenstva. V tej spustaški disciplini, ki sicer ni najmočnejša za slovensko ekipo – ta sledi v soboto in nedeljo, ko bo na vrsti sprint, sta že uvodni dan prvenstva za veselje v slovenski ekipi poskrbela Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta med dvojci osvojila tretje mesto. Njun uspeh je s četrtim mestom med kajakaši dopolnil Simon Oven.

Ljubljanska kanuista Luka Žganjar in Peter Žnidaršič sta na svetovno prvenstvo v Bosno in Hercegovino odšla dobro pripravljena in optimistično razpoložena, saj sta verjela, da lahko tudi tokrat posežeta v svetovni vrh. To jima je uspelo že v prejšnjih sezonah, ko sta osvojila več kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih, postala pa sta tudi svetovna prvaka. A dosedanji uspehi so bili vezani na sprintersko preizkušnjo, klasični spust pa je veljal za nekoliko šibkejšo točko.

Tokrat jima je na reki Vrbas uspela odlična vožnja in tudi z glasno podporo navijačev sta priveslala do tretjega mesta v klasičnem spustu. Pred slovenskim dvojcem so uvodno tekmo svetovnega prvenstva končali Francozi. Prvo mesto sta osvojila Louis Lapointe in Tony Debray, drugo pa Quentin Dazeur in Stephane Santamaria.

Luka in Peter ob prihodu v cilj kar nista mogla verjeti svojim očem, da jima je tokrat kolajno uspelo osvojiti že v klasiki. »Sva presenečena nad rezultatom, čeprav sva v zadnjih tednih zelo dvignila formo in videla, da sva dobro pripravljena. Na klasiki sva šla na polno in je uspelo,« je uvodoma dejal Peter Žnidaršič.

Širok nasmeh je krasil tudi Luko Žganjarja: »Nisva vedela, kam sodiva, saj lani na tej progi nisva prikazala najboljših rezultatov. Običajno nama ustreza bolj divja voda. Lani sva se v klasiki komajda uvrstila med deseterico. Po testih, ki smo jih opravili pred tekmo, se je izkazalo, da sva zelo napredovala. Tekme sva se lotila  z mirno glavo. Od nastopa niti nisva veliko pričakovala, ker sva predvsem sprinterja. Sva se pa tekme lotila resno. Vedela sva, kaj morava narediti. Imela sva tudi dobro taktiko. Veliko sva preprijemala veslo, sploh na mirni vodi, kar nama je omogočilo, da sva dvignila frekvenco, kar je lahko prednost. Očitno se je zelo izplačalo. Brez podpore navijačev ne bi šlo.«

Glavni nastop ju čaka v soboto, ko bodo na sporedu posamične tekme v sprintu na divjih vodah. Uspeh prinaša mirnejše nadaljevanje prvenstva. »Trema je malo padla, sploh zaradi medalje. Še zmeraj bo na koncu tekmovanja naporno, ampak bo lažje,« je še dodal Peter Žnidaršič.

V konkurenci dvojcev smo imeli še en čoln. Simon Hočevar in Maks Frančeškin (skupaj veslata šele dober mesec dni, saj je Hočevar prej veslal skupaj z Blažem Cofom, letos pa se je ta uvrstil v člansko reprezentanco v slalomu) sta bila na prvi tekmi, na kateri sta nastopila skupaj, deseta.

Izjemno blizu kolajni je bil tudi kajakaš Simon Oven, ki je že pred prvenstvom sodil v krog favoritov za kolajne. Bron se mu je izmuznil za šest sekund. Vodilna trojica je bila sicer zelo izenačena, saj so prve tri tekmovalce ločile le dobre tri sekunde. Zmagal je Belgijec Maxime Richard, ki se je na divje brzice znova vrnil po več letih nastopov v sprintu na mirnih vodah, drugi je bil Nemec Tobias Bong, tretji pa Francoz Remi Pete.

Simon Oven je bil z odličnim četrtim mestom zadovoljen, a vseeno je ostalo nekaj obžalovanja, da mu je malo zmanjkalo do zmagovalnega odra: »Spet sem četrti, kot pred tremi leti v Bovcu. Do dela, kjer bo sprinterska tekma, sem bil na vmesnem času še prvi, potem pa so imeli drugi, kot kaže, boljši zaključek. Mislim, da nisem delal napak v zadnjem delu, temveč so bili drugi enostavno boljši. Ta, ki je zmagal, je bil že na olimpijskih igrah in se je letos vrnil v spust, tudi Remi Pete se je letos vrnil v spust … Sem zadovoljen, škoda le, da na koncu ni bilo kolajne.«

Anže Urankar je zasedel 14. mesto, Nejc Žnidarčič pa 44., saj je progo preveslal v povsem umirjenem in netekmovalnem ritmu. V letošnji sezoni se na treningih namreč ni preveč posvečal klasičnemu spustu, ampak vse stavi na nastop v sprintu. S starta se je pognal tudi Vid Debeljak, a je odstopil, saj se je v spomladanskih dneh ubadal z velikimi zdravstvenimi težavami, ki so mu vzele veliko moči in treninga, podobno kot Žnidarčič pa tudi on vselej največ stavi na sprint. Kanuisti Simon Hočevar, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič se za posamični nastop v klasičnem spustu niso odločili.

Že dopoldne so v Banjaluki organizirali tudi veteransko svetovno prvenstvo, ki se ga je udeležilo kar nekaj slovenskih tekmovalcev. Udeleženci so bili razdeljeni v različne starostne kategorije. Med kanuisti se je izkazal Matej Hočevar, brat Simona Hočevarja, ki je osvojil srebrno medaljo. Kajakaš Marjan Zgonc je bil šesti v kategoriji Master F-E, v kategoriji Master D-C je bil Dorde Mihajlović 7., Jože Hafner 11., v kategoriji Master B-A je bil Matjaž Avšič 10., Dejan Ozbetič 11., Leopold Brzglez pa 12. Niko Svoljšak preizkušnje klasičnega spusta žal ni dokončal, saj se je na delu, kjer bo potekala sprinterska preizkušnja, prevrnil.

Jutri v Banjaluki sledijo ekipne tekme v klasičnem spustu, v soboto posamične tekme v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi tekmami v sprintu.