Po 12 letih kajakaši znova do ekipnega brona na svetovnem prvenstvu.

0
440

Dolgih dvanajst let so slovenski kajakaši čakali na ekipno kolajno s svetovnih prvenstev. Post ekipnih kolajn so prekinili izkušeni Peter Kauzer ter mlada Martin Srabotnik in Žan Jakše. Slovenska trojica je v francoskem Pauju priveslala do brona. Zelo blizu odličju so bili tudi kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so na koncu zasedli peto mesto. Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so bile 14.

Čeprav slovenski kajakaši že leta sodijo v svetovni vrh, so morali na ekipno kolajno s prvenstev čakati kar dolgo. Pred dvanajstimi leti so namreč do brona na svetovnem prvenstvu v avstralskem Penrithu priveslali Dejan Kralj, Andrej Nolimal in Peter Kauzer.

Slednji je bil pomemben člen tokratnega uspeha. »Zelo sem vesel, da nam je po dvanajstih letih končno spet uspelo priti na stopničke v moštvenih vožnjah na svetovnih prvenstvih. Dobro smo se ujeli. Zaradi zelo nizkih vrat smo pazili, da slučajno ne bo kdo naredil kakšnega dotika. Pač se zgodi, saj ne moreš narediti nič pri tako nizkih količkih. Ko ti enkrat zaniha voda, čolna ne dobiš spodaj. Na koncu pa je tako, da tudi če bi odpeljali brez kazenskih sekund, enako tudi ostali, bi bili še vseeno tretji. Bil sem zadovoljen z vožnjo,« je povedal Kauzer, ki se je nazadnje ekipne kolajne veselil leta 2011 na evropskem prvenstvu v La Seu d”Urgellu.

Nad dosežkom sta bila navdušena tudi mlada Martin Srabotnik in Žan Jakše. Oba sta letos odlično tekmovala v konkurenci kajakašev do 23 let, saj sta tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojila kolajni v ekipni tekmi, Žan Jakše pa je na evropskem prvenstvu med kajakaši do 23 let osvojil tudi posamično kolajno. Jakše, sicer član tacenskega kluba, je letos prvič nastopil na članskem svetovnem prvenstvu: »V prvem nastopu na članskem svetovnem prvenstvu sem že osvojil prvo kolajno. Imeli smo res dobro vožnjo. Škoda dotika, ampak kljub temu je to vrhunski rezultat.«

Veselja ni skrival niti Celjan Martin Srabotnik, ki je sicer imel nekaj zdravstvenih težav, ki so mu pobrale nekaj moči: »Res smo dobra ekipa. Čoln nam je tekel. Količki so bili malo nizko, tako da je res škoda za dotik. Malo sem bil tudi utrujen, ker sem imel vročino, tako da me je v spodnjem delu že kar malo pobralo, ampak sem zadovoljen.«

Naslova svetovnih prvakov so se veselili Čehi Jiri Prskavec, Vit Prindiš in Ondrej Tunka, ki so bili sekundo in stotinko hitrejši od francoske ekipe, za katero so veslali Boris Neveu, Mathieu Biazizzo in Sebastien Combot, Slovenci pa so na tretje mestu zaostali za 1,35 sekunde.

Vse je kazalo tudi na kolajno ekipe kanuistov, ki so v zadnjih letih redno osvajali kolajne tako na svetovnih kot evropskih prvenstvih. Ko je v cilj priveslala še zadnja ekipa, so bili Slovenci uvrščeni na četrto mesto, a so po nekaj minutah v tabeli rezultatov skočili na drugo mesto. Kljub skepticizmu, saj se nemalokrat zgodi, da se rezultati kar nekaj minut po koncu tekme zaradi pritožb in ponovnih pregledov posnetkov ter odvzemanja in dodajanja kazenskih sekund, spreminjajo, so se že veselili novega uspeha.

A zaplet pri sporočanju kazenskih sekund je poskrbel za ponovno menjavo mest prvi vrhu. Benjaminu Savšku, Luki Božiču in Anžetu Berčiču so pripisali dve kazenski sekundi, tako da so padli na končno peto mesto, na zmagovalni oder pa so kasneje prišli francoski kanuisti.

»Vožnja nam je uspela, čeprav sem imel jaz, kot drugi tekmovalec, kar nekaj težav, ampak smo se lepo usklajevali in dopolnjevali skozi progo, kar je na tej progi zelo pomembno,« je nastop ocenil Luka Božič.

Naslova svetovnih prvakov so se znova veselili Slovaki Michal Martikan, Matej Benuš in Alexander Slafkovsky, drugi so bili Britanci, tretji pa Francozi.

Nastopila je tudi ekipa kajakašic. Letošnje ekipne evropske prvakinje Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, ki so se brona na svetovnem prvenstvu veselile leta 2013, osvajale pa so tudi že četrta mesta, so imele tokrat na progi ogromno težav. Številne kazenske sekunde so jih na koncu uvrstile na 14. mesto. Svetovne prvakinje so postale Nemke, druge so bile Avstrijke, tretje pa Avstralke.

V sredo bodo v Pauju potekale kvalifikacije posamičnih voženj kajakašev, kanuistk in dvojcev v slalomu na divjih vodah ter kvalifikacije v sprintu na divjih vodah za kajakaše in kanuiste.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/rankings-results