Pogumno dejanje mladega Jana Prevolnika

0
349

Ljubljana, 12. januarja – Že nekaj časa v Sloveniji vse več prostora namenjamo v športu zelo pomembnemu dejanju fair playu. Tako vsak mesec dobimo posameznika,ki prejme nagrado za športno potezo meseca. V mesecu decembru je vse najbolj navdušil mladi kajakaš KKK Ljubljana Jan Prevolnik, ki je nagrado-priznanje prejel v kategoriji do 18 let. Med tem v kategoriji nad 18 let to pot niso podelili nagrade.


Mladi Jan Prevolnik, ki je danes nagrado prevzel iz rok najboljšega slovenskega kajakaša Petra Kauzerja, je 10. decembra na krožni tekmi na slovenski obali kljub tekmovalnosti na prvo mesto postavil varnost so tekmovalcev. V slabem vetrovnem vremenu se je prav tako mladi kajakaš Jaka Zavrtanik prevrnil. Ker se kar nekaj časa ni uspel rešiti in kljub temu, da je bila tekma dobro organizirana tudi z reševalci, je bil vendarle najbližje dogodku prav Jan Prevolnik, ki ni niti za trenutek razmišljal na svoj končni rezultat. Odvrgel je svoje veslo in priskočil na pomoč. Pri tem si je zmočil svoje zaščitne rokavice, ki jih je po tem velikem dejanju zelo težko vrnil na roko kar mu je tudi otežilo nadaljnje veslanje.


Ob prejemu nagrade so predstavniki zavoda za fair play dejali, da je s tem pokazal zrelost, pogum in srčno dejanje ter s tem ohranil človeško dostojanstvo in športni duh. Prav gotovo je s to potezo lahko zgled ostalim športnikom.


Svoje dejanje pa je Jan Prevolnik komentiral takole: «Niti za trenutek nisem pomislil na nič drugega kot pomagati tekmovalcu v stiski. Tako nas nenazadnje tudi učijo na naših treningih, kjer si tudi vedno pomagamo med seboj.«