Ponesrečen nastop kanuistov

0
555

Praga, 05. avgusta (STA) – Slalomisti na divjih vodah nadaljujejo s tekmami za odličja svetovnega prvenstva, ki ga gosti češka prestolnica Praga. Danes dopoldne so prireditelji SP podelili kompleta kolajn v ekipnih tekmah kanuistov in kajakašic. Slovenski predstavniki v 3xC-1 Marko Mihelič, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič so osvojili 13. mesto (+77,33) s kar 62 kazenskimi sekundami. Slavili so Nemci Jan Benzien, Nico Bettge in Stefan Pfannmoeller (2 kazenski sekundi) pred Čehi Stanislavom Ježkom, Janom Mašekom in Tomašem Indruchom (+4,44; 4) ter Britanci Danielom Goddardom, Stuartom McIntoshem in Davidom Florenceom (+12,27; 4).


Slovenski kanuisti so pred tekmo gotovo pričakovali več in namero v prvi vožnji kar dobro uresničili, saj so za tretjim mestom zaostajali le slabe tri sekunde. Kljub temu, da se je po težavah Stevanoviča v šestih vratcih vrstni red v ekipi zamenjal. V odločilnem nastopu pa se je ob bolj odločni vožnji na vse ali nič ritem kmalu podrl, bilo je nekaj dotikov, v 13. vratcih pa je bilo tudi ob malce močnejšem vetru dokončno konec sanj o vidnejšem rezultatu, saj je Mihelič izpustil vratca.


“V prvi vožnji smo dokazali, da sodimo v krog reprezentanc, ki se lahko borijo za visoka mesta, v drugi pa smo se odločili iti na medaljo, ki je bila dosegljiva, a se ni izšlo. Napake so pač sestavni del športa, zanje je kriva ekipa in ne posameznik, toda ne glede na vse menim, da je pred nami še svetla prihodnost. Dali smo vse od sebe, pred nami je še veliko tekem, na katerih bomo skušali pokazati več. Kar pa zadeva menjavo vrstnega reda v prvi vožnji … Z glavo sem bil malce že v nedeljskem posamičnem polfinalu in ker sem vozil prvi, sem hotel voziti bolj ekstremno smer. Toda moral sem ponavljati, kar pa vseeno ni preveč vplivalo na ekipni nastop, saj sem sotekmovalca kmalu ujel in smo do cilja peljali brez težav,” je v svojem slogu precej optimistično nastop pokomentiral 29-letni Stevanovič, pa čeprav gre za najslabšo ekipno uvrstitev kanuistov v zadnjih 23 letih.


V ženski preizkušnji 3xK-1, kjer je Slovenija na SP nazadnje z ekipo nastopila leta 1999 v Seu d”Urgellu (takrat so tekmovale Jana in Nina Mali ter Nina Mozetič), so Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan – slednja je prav danes slavila 20. rojstni dan – na reki Vltavi prav tako pristale na 13. mestu (130,98; 114). Zlato so si priveslale Francozinje Marie Gaspard, Emilie Fer in Mathilde Pichery (4), srebro Čehinje Marie Rihoškova, Irena Pavelkova in Štepanka Hilgertova (+1,01; 6), bron pa Nemke Jasmin Schornberg, Claudia Baer in Jennifer Bongardt (+3,98; 4).


“Naš nastop je bil v redu, sama sem bila zelo pozitivno presenečena nad prvo vožnjo, saj bi brez kazenskih sekund imele šesti čas. Popolnoma drugače je bilo v drugo, ko smo napravile ogromno napak, toda osebno pač z rezultatom nisem zadovoljna, s prikazanim pa. To namreč daje upanje za v prihodnje. Če bomo vse tri v ekipi bolj izenačene, pa tudi posamično ne bomo prav vrhu, lahko pridemo nekoč tudi do kolajne. Res je pozitivno, da smo nastopile tri kajakašice na tem prvenstvu, in upam, da bodo ukinili te prepovedi in norme ter da bomo vedno nastopale po tri,” pa meni Mozetičeva.


Slovenke so v prvo sicer napravile pet dotikov, a kljub temu bile na devetem mestu dokaj blizu uglednejšim reprezentancam. Drugi nastop pa se je kmalu začel s po dvema kazenskima sekundama, Puhanova pa je nato izpustila še 12. in 22. vratca in vidna slovenska uvrstitev je splavala po vodi.


Popoldne bodo izpeljali še polfinala in finala kajakašev in dvojcev. Slovenijo bosta v K-1 zastopala Peter Kauzer in Dejan Kralj, v C-2 pa Simon Hočevar in Aljaž Kulovec.


Več informacij: http://www.slalomtroja.cz/