Ponomarenko Janićeva in Ostermanova v finalu A na 200 in 500m, Zakrajšek na 1000m.

0
440

Sprinterji na mirnih vodah so danes na Portugalskem odlično nastopili na uvodni tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Prvi tekmovalni dan sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman priveslali do final A na 200 in 500 metrov, Jošt Zakrajšek se je uvrstil v finale A na 1000 metrov, Simon Blaževič pa v finale B na tej razdalji.

Prva tekma svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu je v slovenski tabor že lahko prinesla precej zadovoljstva. Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je namreč zanesljivo opravila z uvodnimi nastopi na Portugalskem ter se najprej z drugim časom kvalifikacijske skupine na 500 metrov neposredno uvrstila v finale A, nato pa v kvalifikacijski skupini na 200 metrov osvojila prvo mesto z dobro sekundo in pol naskoka pred Španko Tereso Portelo ter se tudi tu neposredno uvrstila v finale A.

Podobno uspešna je bila Anja Osterman. Tudi ona je ujela neposredno uvrstitev v finale A na 200 metrov, saj je bila v svoji kvalifikacijski skupini tretja. Pred njo sta se zvrstili Poljakinja Marta Walczykiewicz in Portugalka z enakim imenom kot španska kajakašica, ki je v kvalifikacijah na najkrajši razdalji zaostala za Špelo Ponomarenko Janić, Teresa Portela. Na 500-metrski razdalji je morala Ostermanova veslati še v polfinalu, saj je iz kvalifikacij neposredno uvrstitev v finale A zgrešila za vsega eno mesto. V polfinalni skupini je bila nato najhitrejša in zanesljivo prišla do finala A.

V boju za kolajne na 1000 metrov bo sodeloval Jošt Zakrajšek, ki je zmagal v svoji kvalifikacijski skupini in se neposredno uvrstil v zaključno fazo tekmovanja. Od drugouvrščenega Britanca Zyggyja Chmiela, ki je sicer nosilec kolajn s tekmovanj v kajakaškem maratonu, je bil hitrejši za skoraj osem sekund. V drugem delu tekmovalnega programa je Zakrajšek veslal v kvalifikacijah na 500 metrov in se s petim časom skupine uvrstil v polfinale.

Tako na 1000 kot 500 metrov je veslal tudi Simon Blaževič. V kvalifikacijski skupini na daljši razdalji je dosegel peti čas in prišel do polfinala, kjer je nato zasedel četrto mesto in za eno mesto zgrešil finale A, zato ga čaka nastop v finalu B na 1000 metrov. Na 500 metrov je bil v kvalifikacijski skupini peti ter se uvrstil v polfinale.

Uvodni dan tekmovanja se je v kvalifikacijah preizkusil tudi Tilen Vidovič. Ptujčan je v kvalifikacijski skupini na 200 metrov dosegel čas 38.536 sekund in zasedel peto mesto. To ni bilo dovolj za neposredno napredovanje v finale, zato ga čaka še polfinalni nastop.

 

Rezultati: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=timetable-results&gmt=2&gmt2=-120