Ponomarenkova spet odlična

0
555

Szeged, 20. maja (STA) – Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je še enkrat potrdila, da je trenutno med najboljšimi na svetu na 200-metrski progi. Na današnji drugi tekmi svetovnega pokala v madžarskem Szegedu je osvojila drugo mesto, premoč je za 45 stotink sekunde morala priznati le naturalizirani Madžarki Natasi Janics, sicer dvakratni olimpijski prvakinji iz Aten na 500 m (v K-1 in K-2). Tretja je bila Ukrajinka Ina Osipenko.


Ponomarenkova je tako ponovila uspeh s prve tekme v Zagrebu, hkrati pa tudi uvrstitev za lanskega svetovnega prvenstva, ki ga je gostilo prav četrto največje madžarsko mesto. “Z nastopom sem seveda zadovoljna, toda zmagati v bistvu nisem mogla. Vendarle je bila ta tekma za Madžare zelo pomembna in so res že v zelo dobri formi, tako da je bila Janicseva premočna. No, mi je pa uspelo premagati Kitajko Hongyan Zhong, ki je bila boljša od mene v Zagrebu,” je po tekmi za STA povedala Koprčanka, ki je samo še dokazala svojo kakovost na najkrajši progi.


Na njeno žalost pa te ni v olimpijskem programu. Zato si želi napredovati tudi na 500 m, saj bi ji uvrstitev med najboljših osem na svetovnem prvenstvu, ki ga bo avgusta gostil nemški Duisburg, prinesla dragoceno vozovnico za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. Glede na letošnje izide na tekmah svetovnega pokala ji do izpolnitve tega cilja ne manjka veliko, saj je bila v Zagrebu šesta, v Szegedu pa deseta.


Petindvajsetletna Primorka se je ob “resnih” tekmah tokrat preizkusila tudi v promocijski štafeti, kjer je skupaj s Slovakinjama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo ter Japonko Šinabu Kitamoto zmagala v ženski štafeti 4 x 100 m. “Za nastop smo se odločile predvsem zato, ker je nagrada za zmagovalke 1200 evrov,” je v soboto malce v šali pojasnila Ponomarenkova, danes pa se lahko dejansko veselila v kajakaškem športu redke denarne nagrade: “To je tekmovanje, kjer je zelo veliko valov, saj se 100 m vesla v eno, 100 pa v nasprotno smer in tako naprej. Posledično je voda kar razburkana, zato sem danes jaz nastopila zadnja. V soboto je Japonka namreč vse zapravila prav na teh večjih valovih, sama pa sem “morski otrok”, vajena takšnih razmer, tako da mi je uspelo prinesti zmago. Ne vem, kdaj bomo denar dejansko dobile. Seveda pa si bomo vse štiri tekmovalke razdelile tistih 1200 evrov, kar pa je bolje kot nič, saj ponavadi v tem športu sploh ni denarnih nagrad.”


Na svetovnem pokalu v Szegedu je nastopil tudi Jernej Župančič Regent, ki pa po bolezni, ki mu je aprila odvzela vsaj tri tedne treninga, še ni najbolje pripravljen. Tudi zato je na 500 m zasedel zanj skromno 25. mesto, katastrofo pa je ublažil z 11. mestom v svoji paradni disciplini na 1000 m.


Naslednja tekma svetovnega pokala bo od 1. do 3. junija v francoskem Gerardmerju, kjer bo ob “Župi” nastopila še Tea Kralj, ki je dobro tekmovala v Zagrebu na 500 m. Ponomarenkova bo to tekmo izpustila, saj se bo raje posvetila treningu pred evropskim prvenstvom. “Menim, da bi bila zame nova tekma v tako kratkem času preveč. Raje bom vadila tu v Szegedu. Tudi na prvih tekmah sem nastopila bolj zaradi bližine prizorišč in samega preverjanja forme, Francija pa vendarle ni tako blizu, tako da se za pot na tretjo tekmo svetovnega pokala nisem odločila,” je še dejala Ponomarenkova.


Vrhunca sezone bosta evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij -1. julij) in svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust).