Ponomarenkova srebrna v Szegedu

0
515

Szeged, 20. avgusta (STA) – Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je zadnji dan 35. svetovnega prvenstvu v Szegedu osvojila srebrno odličje na 200-metrski progi. S tem je poskrbela za največji slovenski uspeh v tem športu ter več kot izpolnila zadane cilje pred prvenstvom. Ponomarenkova je v finalu A zaostala le za domačinko in evropsko podprvakinjo Timeo Paksy, bron pa si je priveslala Kanadčanka Karen Furneaux.


Da mlada Koprčanka cilja visoko, je bilo slutiti že po kvalifikacijah in polfinalu, ko je bila vseskozi med najboljšimi, kazala pa je tudi dobršno mero samozavesti. Optimistične napovedi pred začetkom tekmovanj na progi Maty-er so se tako izkazale za upravičene, pa čeprav je “srebrna predstava” edini nastop slovenskih mirnovodašev v finalu A na tem SP.


“Že pred startom sem vedela, da sem dobro pripravljena in s takšnim prepričanjem sem tudi šla v samo tekmo. Tokrat se mi je za razliko od evropskega prvenstva vse “poklopilo”, tako da sem zares vesela. Tudi start mi je zelo uspel, ta mi največkrat povzroča težave, v nadaljevanju pa sem bila vedno bolj razpoložena in zanesljivo končala na drugem mestu. Zdaj se v bistvu še ne zavedam, kaj sem dosegla. Že z uvrstitvijo v finale mi je uspel največji dosežek, kar zadeva slovenski delež v tem športu, tako da občutkov po osvojeni kolajni z besedami ne morem opisati,” je takoj po “življenjskem veslanju” povedala članica KKK Žusterna, ki je na najlepši način končala slovenske nastope na jugovzhodu Madžarske.


Že dopoldne je Ponomarenkova nastopila tudi v finalu B na 500 m in s skupno 11. mestom izenačila lanski dosežek iz Zagreba. Kot zanimivost velja dodati, da je imela 24-letna Koprčanka celo boljši čas od vseh finalistk A razen zmagovalke Dalme Benedek (srebro je osvojila Italijanka Josefa Idem, bron pa Kitajka Hongyan Zhong), a je imela ta skupina bistveno slabše vetrovne razmere. Za razliko od 200-metrske preizkušnje pa je 500-metrska uvrščena v olimpijski program, zato se tudi Ponomarenkova zaveda, da potrebuje še nekaj popravkov v tej disciplini.


“Na 500 m mi je bilo vseeno, na katerem mestu končam. Vseeno mi je bilo, ali bom 12. ali 15. Vse skupaj sem vzela bolj kot pripravo na 200-metrsko preizkušnjo, a kljub temu sem dala svoj maksimum. Konec koncev pa, če bi to SP že štelo za olimpijske igre, bi tudi z 11. mestom že dosegla normo za Peking. Potrebno se bo še potruditi in skušati napraviti nekaj popravkov na tej razdalji, saj gre vendarle za olimpijsko disciplino,” je še dodala Ponomarenkova.


Prihodnje leto se bodo mirnovodaši za kolajne svetovnega prvenstva merili v nemškem Duisburgu (8. do 12. avgust), tekmovanje pa bo še toliko bolj pomembno, saj se bodo za razliko od Szegeda tam že podeljevale olimpijske vozovnice.


Izidi:


– K-1, ženske (500 m):


 1. Dalma Benedek (Mad)                     1:52,287
 2. Josefa Idem (Ita)                             +  0,978
 3. Hongyan Zhong (Kit)                            1,020
 4. Sofia Paldanius (Šve)                           1,800
 5. Karen Furneaux (Kan)                          1,914
 6. Carrie Johnson (ZDA)                           2,730
 7. Jennifer Hodson (JAR)