Ponomarenkova za las ob kolajno

0
542

Pontevedra, 01. julija (STA) – Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko je evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na mirnih vodah v španski Pontevedri sklenila s četrtim mestom na 200 m. Potem ko je lani na svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno na najkrajši razdalji in letos to uvrstitev ponovila še na tekmah svetovnega pokala v Zagrebu in Szegedu, je gotovo pričakovala več, kljub temu pa je izboljšala lansko šesto mesto z EP.


Ponomarenkova je že pred odhodom v Španijo odkrito priznala, da meri na kolajno. Tudi zato je bila takoj po nastopu razumljivo zelo razočarana. Bron, ki ga je osvojila Ukrajinka Ina Ospienki-Radomska (+0,999), se ji je izmuznil za 53 tisočink sekunde. Za zmagovalko Madžarko Nataso Janics, ki jo je Ponomarenkova že pred časom označila kot najresnejšo kandidatko za najvišje mesto, je zaostala 1,052 sekunde. Srebro je osvojila Finka Anne Rikala (+0,979).


“Zelo sem razočarana, saj sem vedela, da sem dobro pripravljena. Na treningih me na primer Natasa prehiti največ za pol čolna. Toda tokrat sem po stotih metrih, ko sem bila še na drugem mestu, izgubila ravnotežje in tudi v nadaljevanju sem se na progi “premetavala”. Konec koncev pa sem pristala na četrtem mestu, kar je vseeno moj najboljši dosežek na dosedanjih EP,” je za STA pojasnila Ponomarenkova, ki je že dopoldne nastopila tudi v olimpijski disciplini na 500 m.


Tam je najboljša slovenska tekmovalka osvojila šesto mesto in tako za dve mesti izboljšala uvrstitev z lanskega EP, kar je bil tudi osnovni cilj pred EP. Petindvajsetletna Koprčanka, ki bo zdaj teden dni preživela v domovini, potem pa se bo do avgustovskega svetovnega prvenstva spet podala na trening v Szeged, je za zmagovalko Nemko Katrin Wagner-Augustin zaostala 3,895 sekunde. Srebro je osvojila Madžarka Katalin Kovacs (+0,613), bron pa Finka Anne Rikala (+1,233).


“Že na startu sem bila brez moči, saj sem že v prejšnjih dneh tarnala zaradi pomanjkanja spanca, katerega vzrok je bil zobobol. Toda osnovni cilj mi je uspelo uresničiti, saj sem tudi v tej disciplini za dve mesti izboljšala uvrstitev iz prejšnjega EP. Bi pa vse to rade volje zamenjala za to, da bi se avgusta na svetovnem prvenstvu prebila na olimpijske igre,” je dodala Primorka, ki bo vozovnico za OI 2008 v Pekingu že na letošnjem SP dobila le, če se bo na 500 m prebila v najboljšo osmerico. Najboljši tekmovalci in tekmovalke sveta se bodo za medalje SP sicer borili med 8. In 12. avgustom v Duisburgu.


V soboto je tekmovanje s sedmim mestom v finalu 1000-metrske preizkušnje, ki je prav tako v olimpijskem programu, končal kajakaš Jernej Župančič Regent. S tem je za mesto zaostal za lanskim dosežkom v svoji paradni disciplini in tako tudi za cilji, ki si jih je zastavil pred prvenstvom. Že v četrtek je v kvalifikacijah na 500 m izpadel debitant na velikih mirnovodaških tekmovanjih Jernej Korenjak.


Več informacij:
http://pontevedra2007.interfaz.info/