Ponomarenkovi ni uspelo

0
221

Duisburg, 10. avgusta (STA) – Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko je v nemškem Duisburgu na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah zasedla četrto mesto v svoji polfinalni skupini in se prebila le v finale B na 500 metrov. S tem je že dokončno jasno, da si Koprčanka v Nemčiji še ne bo zagotovila vozovnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. Te bo dobilo le prvih osem tekmovalk od skupno devetih, kolikor jih bo nastopilo v finalu A.


V popoldanski polfinale se je Ponomarenkova uvrstila s skupno šestim časom kvalifikacij, v polfinalu pa je v svoji skupini za najhitrejšo, Nemko Katrin Wagner-Augustin, zaostala 1,83 sekunde. Tako se bo v Duisburgu v nedeljo borila le za mesta od 10 do 18. Na dosedanjih SP je zbrala dve enajsti mesti. Ponomarenkova bo kljub neuspehu imela še nekaj možnosti za preboj na OI 2008. Ena izmed njih je EP 2008 v Milanu, kjer bosta mesti na olimpijskih igrah dobili še dve Evropejki, druga – precej bolj tvegana – pa je ta, da katera izmed držav ne izkoristi vseh mest in jih nato popolni Mednarodna kajakaška zveza (ICF).


“Prehitro sem startala. Prvih 400 metrov je še nekako šlo, v zadnjih 100 metrih pa sem se dobesedno vlekla proti cilju. Imela sem popolnoma trde roke, nikakor nisem mogla veslati. Ob tem sem imela malce smole tudi s progo, saj sem veslala na šesti, malce prednosti z bolj umirjenimi razmerami pa so imele tekmovalke na progah 1, 2 in 3. Razočaranje je veliko, kljub temu pa je še nekaj možnosti za odhod na OI,” je za STA dejala Ponomarenkova, ki je po tekmi morala na dopinško kontrolo. Na SP v Duisbrugu bodo sicer skupaj izvedli 60 dopinških testov, kar je dvakrat več kot doslej.


V soboto bo 25-letna kajakašica dopoldne nastopila v kvalifikacijah neolimpijske discipline na 200 m, kjer brani naslov svetovne podprvakinje, v popoldanskem finalu na 1000 m pa bo v moški konkurenci nastopil Jernej Župančič Regent. Sedemindvajsetletni Koprčan je že z uvrstitvijo v finale A izboljšal svojo najboljšo uvrstitev s SP, saj je že najmanj deveti, toda glavni cilj je preboj v najboljšo osmerico, ki si bo zagotovila pot na OI 2008.


“O tekmi na 200 m sploh še nisem razmišljala, saj sem bila povsem osredotočena na 500 m. Za to bo čas danes zvečer. Vsekakor bom poskušala dati vse od sebe, a hkrati čim bolje nastopiti v finalu B na 500 m, saj tudi na podlagi uvrstitve v finalu B lahko prideš do olimpijske vozovnice – če seveda katera od držav ne zapolni vseh mest ali kakšno vrne. Tako je ne nazadnje tudi Jernej prišel do nastopa v Atenah leta 2004,” je dodala Ponomarenkova.


SP je sicer v Duisburgu po letih 1979, 1987 in 1995 že četrtič, skupno pa na njem sodeluje 750 športnikov in športnic iz 90 držav.


Več informacij:
http://www.kanuwm2007.de/