Ponomarenkovi po bronu še deseto mesto

0
540

Duisburg, 12. avgusta (STA) – Najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je na svetovnem prvenstvu v Duisburgu po dopoldanski bronasti kolajni na 200 metrov zelo dobro nastopila še na 500 m. V finalu B je namreč zmagala in tekmovanje sklenila na končnem desetem mestu. S tem je Koprčanka izboljšala svojo najboljšo uvrstitev z dosedanjih SP, saj je doslej na olimpijski razdalji vknjižila dve enajsti mesti.
 
V ospredju zadnjega dne – za slovensko odpravo uspešnega – prvenstva je bil nastop v najkrajši disciplini, ki pa na žalost Ponomarenkove ni
vključena v olimpijski program, saj je Primorka še enkrat več dokazala, da je na 200 m v svetovnem vrhu. Lanska svetovna podprvakinja je namreč v svojo zbirko dodala novo žlahtno kovino, srebro iz Szegeda je dopolnila še z bronom. To je tretja slovenska mirnovodaška kolajna, prvo – prav tako bronasto – je leta 2005 na sredozemskih igrah v Almerii osvojil Jernej Župančič Regent.
 
Koprčanka je sicer tokrat morala priznati premoč dvakratni olimpijski prvakinji (K-1 in K-2 na 500 m) iz Aten Madžarki Natasi Janics in Finki Anne Rikala, sama pa pravi, da tudi najvišja stopnička ni bila daleč. “Sem
zadovoljna s prikazanim, vendar moram ob tem poudariti, da sem bila povsem blizu zlate kolajne. Toda ko stojiš na odru za zmagovalce, ti je pravzaprav vseeno, kakšno kolajno dobiš. Vsake si zelo vesel,” je za STA po tekmi povedala primorska kajakašica.
 
Kljub novemu uspehu pa pri 25-letni kajakašici ostaja grenak priokus po petkovi 500-metrski preizkušnji, saj ji ni uspelo izpolniti glavnega cilja – uvrstitve med najboljših osem, ki bi ji tako kot Župančiču Regentu prinesla pot v Peking na olimpijske igre. “Na 500 m sem si v finalu B res želela zmagati in s tem pridobiti vsaj nekaj “prednosti” pred drugimi ob morebitni podelitvi dodatnih mest za OI 2008. Menim pa, da sem si že tokrat zaslužila tudi nastop v finalu A, saj bi se iz drugih dveh polfinalnih skupin prebila med deveterico v veliki finale. Res ne vem, kdo me ne mara tam zgoraj v stolpu pri sestavljanju teh skupin … Vsako leto mi pravijo, da bo drugič pa res drugače, a je vedno isto,” je – malce za šalo malce zares – potarnala Ponomarenkova.
 
Slednja se bo tako v prihodnji sezoni morala najprej osredotočiti na nastop na evropskem prvenstvu v Milanu, kjer bosta na 500 m še dve Evropejki prišli do olimpijskih vozovnic. “Treba bo več sredstev vložiti v priprave in se že pozimi odpraviti v Afriko ali Ameriko, nekam, kjer je toplejše vreme stalnica. Tu v Evropi se lahko razmere hitro spreminjajo,”
je še dodala Ponomarenkova, ki večino časa vadi v madžarskem Szegedu. Tudi po SP pa časa za počitek še ne bo, saj jo prihodnji teden čaka državno prvenstvo, nato pa nekaj študijskih obveznosti. Šele po vsem tem bo kak teden namenjen tudi oddihu.
 
Slovenski uspeh je že v soboto dopolnil Župančič Regent, saj je v Duisburgu uresničil glavni cilj in v svoji paradni disciplini na 1000 metrov osvojil končno osmo mesto. S tem si je za razliko od Ponomarenkove že zagotovil pot v Peking. Progo v kitajski prestolnici bo prvič preizkusil že čez dva tedna, ko bo na sporedu predolimpijska tekma.
 
Tretja slovenska predstavnica na zahodu Nemčije, kjer je tekmovalo 750 športnikov in športnic iz 90 držav, Tea Kralj, ki je sploh prvič nastopila na tako močnem članskem tekmovanju, je izpadla že v četrtkovih kvalifikacijah na 1000 m. Duisburg je sicer po letih 1979, 1987 in 1995 že četrtič gostil mirnovodaško SP.


Več informacij:
http://www.kanuwm2007.de/