Poročilo z evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Bihaču

0
570

Bihač, 16. Maja – Rahel dež žal ni napolnil struge reke Une,  je pa zato »umil« prekrasno naravo, ki sedaj žari v živo zelenih barvah. Počasi se čisti tudi reka, ki je bila še pred leti polna odpadkov in drugih smeti. Skrb za varovanje narave je očitno prišla tudi v ta del sveta.


Nizek vodostaj reke Une je prinesel popolnoma nove težave. Odprle so se neštete nove variante poti med nizkimi skalami, ki reko Uno v tem delu delijo na nešteto rokavov. Preučujemo katera možnost je najhitrejša in malo opazujemo druge reprezentance, katere možnosti izbirajo. Napovedan dež v naslednjih dneh zna seveda vse postaviti na glavo. Imamo vtis, da bo o vrstnem redu na evropskem prvenstvu v veliki meri odločala pravilna izbira poti po reki Uni.


Bosanski organizatorji so se zelo potrudili in postavili prizorišče kot pritiče tekmovanjem največjega ranga. Za dobro počutje več kot 120 tekmovalcev iz 19 držav so postavili okrepčevalnice z roštilj hrano tako na štartu kot na cilju. Množica varnostnikov pa nas ustavlja na vsakem koraku in kontrolira akreditacije.


Naša ekipa je nastanjena v penzionu v bližini proge, ki je lahko rečemo tipično bosansko multi-biznis podjetje. Razen sob in gostinskih uslug lastnik vodi še prodajalno starih avtomobilov, gradbeno firmo in verjetno še kaj, kar nam je ostalo prikrito.


Današnja tekma šteje le za določitev štartne liste za jutrišnjo klasično tekmo. Nejc Žnidarčič je nastopil kot predtekmovalec, saj na jutrišnjem klasičnem spustu ne bo tekmoval. Gregor Brovinsky, Lovro Leban in Jernej Korenjak pa so se spustili v boj za štartne položaje na klasičnem spustu, ki je na sporedu v četrtek. Predvsem pa je bila to priložnost za preizkus še zadnjih variant na progi. Tekmovanje so tako vzeli bolj za trening in na polno odpeljali le določene odseke proge. Večina drugih tekmovalcev je tekmovanje odpeljalo enako. Zaradi tega je na jutrišnji tekmi pričakovati veliko boljše rezultate, kot so bili doseženi danes. Jernej Korenjak je prišel na cilj kot trinajsti, Gregor Brovinsky  je prišel na cilj s petindvajsetim časom, Lovro Leban pa sedemindvajsetim. Tekmovanje pričakujemo z optimizmom, saj so naši tekmovalci na odsekih proge, kjer smo primerjali razlike, dosegali dobre rezultate.


Danes zvečer bo otvoritev prvenstva v centru mesta Bihač. Na mimohodu vseh udeležencev prvenstva pričakujejo veliko gledalcev. Nasploh lahko rečemo, da je prvenstvo dobro oglaševano in vsi v Bihaču vedo za tekmovanje – pričakuje se, da si bo tekmovanje ogledalo veliko ljudi.


Jakob Marušič


Več informacij: http://www.kayak-canoe-bihac.ba