Pred sprinterji na mirnih vodah le še vrhunec sezone – svetovno prvenstvo na Češkem.

0
321

Po izjemno uspešnem evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Plovdivu z nestrpnostjo pričakujemo tudi vrhunec sezone – svetovno prvenstvo na Češkem -, ki se začne prihodnji teden. V Račicah bo nastopilo šest slovenskih reprezentantov – Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Jošt Zakrajšek, Vid Debeljak, Maks Frančeškin in Dejan Fabčič.

Prvi slovenski favoritinji za naskok na najvišja mesta bosta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki nas že celo letošnjo sezono navdušujeta z enkratnimi rezultati. Špela Ponomarenko Janić je na vseh tekmah svetovnega pokala stala na zmagovalnih stopničkah, na EP v Plovdivu pa priveslala do dveh kolajn. Na 200-metrski razdalji je bila v kajakaškem enojcu tretja, na 500 metrov pa je v dvojcu skupaj z Anjo Osterman osvojila kolajno srebrnega leska.

»Cilji so zmeraj visoki. Naredili sva vse, kar je bilo v najini moči. Ostal nama je še en teden lažjega treninga. Če bova na tekmi pokazali, kar kaževa na treningih, dober rezultat ne sme izostati, saj je napredek viden že od evropskega prvenstva dalje. Konkurenca zagotovo ni počivala, tudi one se pripravljajo na svetovno prvenstvo, ki je glavni cilj sezone za vse. Na tekmo greva optimistično. Upam, da bova pokazali tisto, česar sva sposobni, potem bova zadovoljni,« je povedala izkušenejša Ponomarenko Janićeva, ki pridno polni zbirko kolajn z največjih tekmovanj.

Z nastopi na progi, ki bo gostila prvenstvo, Primorka že ima izkušnje: »Načeloma je pri nas proga enaka, potrebno je veslati od točke A do točke B čim hitreje, vendar pa v Račicah rad piha bočni veter, tako da je malo nepravičnosti. S tem obremenjevati se vnaprej je nesmiselno. Če bova veslali tako kot znava, nama to ne bi smelo predstavljati prevelikega problema.«

Letos je ogromen napredek naredila Anja Osterman, ki kar ne more prehvaliti odlične podpore, ki jo ima v Špeli in trenerju Stjepanu. V Plovdivu je priveslala do svoje prve kolajne s članskih prvenstev, a na lovorikah ne počiva: »Zdaj so novi cilji, nova tekmovanja. Zagotovo spet ciljava na najvišja mesta. Že pred EP smo trenirali v Bohinju, prav tako tudi zdaj. Stopnjevali sva formo, da bova na svetovnem prvenstvu najboljše pripravljeni. Do zdaj je šlo vse po načrtih. Zagotovo bodo posadke z Nove Zelandije in nekaterih drugih držav nevarne, je pa glavni cilj premagati Nemki in še kakšno drugo.«

V Bolgariji se je izkazal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki z letošnjo sezono sodeluje s španskim trenerjem Pablom Saavedro Reinaldom. »V letošnjem letu sem napredoval in vzpostavil ponoven stik z najboljšimi tekmovalci, tako da si znova upam pogledovati proti vrhu. Se pa zavedam, da je pot do tja zelo težka. Najprej bo potrebno v kvalifikacijah veslati z dobrimi občutki. V polfinalu pa bo potrebno pokazati že vse znanje in pripravljenost, saj si bosta mesto v finalu izborila le po dva tekmovalca iz vsake izmed štirih polfinalnih skupin ter en najhitrejši tekmovalec po času. A moram biti realen. Na svetovnem prvenstvu bo vsaj devet tekmovalcev sposobnih poseči po medaljah in še precej več po uvrstitvi v finale A. Vsi najboljši tekmovalci se pripravljajo za to tekmovanje in tempirajo formo za ta termin.
Cilj je, da v vseh nastopih veslam tehnično in taktično tako, kot bo zastavljeno, in da vsakič, ko prečkam ciljno linijo, lahko rečem: “To je to. Letelo je”,« je povedal Zakrajšek, ki se na vrhunec sezone pripravlja v Španiji, natančneje v Galiciji.

Prvič bosta na članskem svetovnem prvenstvu na mirnih vodah nastopila Vid Debeljak in Maks Frančeškin, ki sta sicer odlična spustaša na divjih vodah. »Priprave sva opravila kar doma v Ljubljani. Potekale so enako kot priprave na katero koli drugo tekmo, le da sva tu več časa prebila v dvojcu. Glede na to, da je to najino prvo svetovno prvenstvo v mirnih vodah, rezultatskih ciljev nimava, ker ne veva, kam spadava v tako močni mednarodni konkurenci,« je povedal Vid Debeljak, sicer aktualni evropski prvak v sprintu na divjih vodah.

Na tekmovališče se bo podal tudi parakajakaš Dejan Fabčič, ki je izpustil evropsko prvenstvo v Bolgariji. Primorec je lani navdušil s kolajno na evropskem prvenstvu in odličnim dosežkom na paraolimpijskih igrah v Braziliji, na Češkem pa bo tekmoval prvič letos. »Treniral sem precej manj kot lani. Letos sem sam, ni tistega priganjanja od zunaj, s strani trenerja. Program do svetovnega prvenstva mi je napisal Jernej Župančič Regent, a zaradi številnih obveznosti enostavno ni bilo časa, da bi se vozil na trening na Most na Soči, tako da sem treniral sam v Solkanu. V zimskem obdobju sem treniral zelo dobro, predvsem v fitnesu. Ko pa sem želel začeti s treningi na vodi, so se pojavile stare težave s hrbtenico, ki so me pestile predlani. Zato sem se odločil za daljši premor in si vzel čas za sanacijo poškodbe. Zdaj je enkratno, ne čutim nobenih bolečin. Od začetka julija sem treniral zelo resno, a vseeno nisem tako samozavesten kot sem bil lani. Želja je uvrstitev v finale A, čeprav vem, da bo to zelo zahtevna naloga. Tekmovalci so napredovali, prihajajo tudi novi,« je povedal Fabčič.

Fabčiča prvi nastop na svetovnem prvenstvu v bližini Prage čaka že v sredo, ko bodo na sporedu kvalifikacije in polfinala, v četrtek pa se bodo na progo podali tudi preostali slovenski reprezentanti.

Spletna stran: http://www.canoeracice.com/en/

EKIPA

Špela Ponomarenko Janić – K1ž 200m

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman – K2ž 500m

Jošt Zakrajšek – K1m 500m, 1000m, 5000m

Maks Frančeškin in Vid Debeljak – K2m 200m, 500m

Dejan Fabčič  – parakajakštvo KL2m 200m

PROGRAM SP v Račicah

Sreda, 23. 8. 2017

Parakajakaštvo – kvalifikacije in polfinale 200m

Četrtek, 24. 8. 2017

Kvalifikacije, polfinale – K1M 1000m, K2m 200m, K2m 500m, K2ž 500m

Parakajakaštvo – Finale KL2m 200m

Petek, 25. 8. 2017

Kvalifikacije – K1ž 200m

Kvalifikacije, polfinale – K1m 500m

Sobota, 26. 8. 2017

Finale – K1m 1000, K2m 200m, K2m 500m, K2ž 500m

Polfinale – K1ž 200m

Nedelja, 27. 8. 2017

Finale – K1ž 200m, K1m 500m, K1m 5000m