Prehitro slovo obeh kajakašic

0
566

Foz do Iguassu, 20. septembra (STA) – Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v brazilskem Foz do Iguassuju je bil za slovensko reprezentanco precej neuspešen. V polfinalne obračune se je izmed treh čolnov uspelo uvrstiti le dvojcu Nejc Višnar/Urban Jarc, medtem ko sta svoje nastope na tromeji Brazilije, Argentine in Paragvaja že končali kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj.


Po pričakovanju sta skozi kvalifikacijsko sito uspešno prišla Višnar in Jarc, ki sta se v nedeljski polfinale prebila s 17. časom, v obeh vožnjah pa sta si skupno prislužila deset kazenskih sekund. S prebojem v polfinale sta osnovni cilj že izpolnila. “Morava biti zadovoljna, saj sva se uvrstila v želeni polfinale. V nedeljo bova šla na vse ali nič. Ne obremenjujeva se z olimpijskimi kvotami, ki jih tukaj že lahko pridobiš,” je po nastopu dejal Jarc.


Povsem pa sta pogoreli obe slovenski kajakašici. Izkušenejša Nina Mozetič je na SP prišla z željo po finalu in olimpijski kvoti, a ne enega ne drugega ji ob velikih napakah v prvi in drugi vožnji (izpustila je vratca) ni uspelo uresničiti. Na koncu je bila s skupno kar 114 kazenskimi sekundami 46. Na progi v kanalu Itaipu je še slabše šlo Kragljevi, ki je izpustila celo tri vratca (skupno 170 sekund kazni) in bo Brazilijo zapustila z 52. mestom.


Že v sredo so si sobotne polfinalne nastope zagotovili kajakaši Dejan Kralj (v kvalifikacijah je bil 11.), Peter Kauzer (26.) in Jure Meglič (31.) ter kanuista Dejan Stevanovič (24.) in Simon Hočevar (26.). Manj od pričakovanj je napravil Jošt Zakrajšek (46.), ki je tako kot kajakašici že končal posamične vožnje.


Bo pa pri Zakrajšku zagotovo toliko večji motiv na petkovi moštveni tekmi. V petek bodo namreč prireditelji podelili prva odličja tega SP, zanje se bodo slalomisti in slalomistke borili v ekipnih obračunih. Slovenci tako v kajaku kot tudi v kanuju računajo na mesta prav pri vrhu. Več možnosti za uspeh imajo kljub neprepričljivim nastopom v kvalifikacijah trikratni evropski prvaki v kajaku Kauzer, Kralj in Meglič, optimisti pa so tudi kanuisti Hočevar, Stevanovič in Zakrajšek, saj so ne nazadnje prav kanuisti (veslali so Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke) pred desetimi leti iz Brazilije (Tres Coroas) v domovino prinesli edino medaljo. Takrat so bili v moštvenih vožnjah tretji.Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Več informacij:
http://cbca.org.br/foz2007/english/index.php