Preizkus na Soči povsem uspel

0
428

Solkan, 11. maja – Prvi HIT Slalom Challenge je povsem uspel. Ob tem pa je vse privlačnejši kajakaški center Solkan dobro prestal zadnjo preizkušnjo pred organizacijo svetovnega mladinskega prvenstva med 6. in 9. julijem letos. To je potrdil tudi poseben oglednik Francoz Jean Michel Prono, sicer predsednik slalom komiteja pri ICF-u.


Za nastopajoče kajakaše in kanuiste ter kajakašice je bil nastop pod reflektorji zagotovo svojstven izziv. Prva izvedba Hitovega slalomskega izziva je na progi v Solkanu doživela pravi vrhunec. Nad čarom nočne tekme so bili, kar po vrsti, navdušeni tudi najboljši v posameznih kategorijah.


Proga je bila krajša kot običajno (le dvanajst vrat), označeval jih je (večinoma) le po en količek,  dotik le tega pa je pomenil sekundi pribitek (pri zdajšnjih slalomskih pravilih je ta kazen 2 sekundi), napačna smer pa je pomenila diskvalifikacijo. V finalni vožnji (pod žarometi) so nastopili le najboljši v posamezni kategoriji, tako da so številni gledalci na tribuni nad progo zares prišli na svoj račun. Prav do konca namreč niso bili znani skupni zmagovalci Hitovega izziva (seštevek točk z dveh tekem v Trnovem in sinočnje-zaključne v Solkanu).


Najbolj »vroče« je bilo med kajakaši in kanuisti, ob koncu pa sta obe skupni zmagi pripadli Italijanoma. Med kanuisti je namreč Fulvio Fina odbil napada kar dveh Slovencev Jošta Zakrajška in Dejana Stevanoviča. Imeniten dvoboj pa sta uprizorila kajakaša Peter Kauzer in temperamentni Daniele Molmenti. Slednji je v obeh nastopih dosegel najhitrejša časa in za dobro sekundo in pol ugnal zasavskega mojstra deroče vode in vrat.


Med kajakašicami je največji del denarne nagrade pripadel, nekoliko presenetljivo, a zasluženo, Urši Kragelj. Med kanuističnimi dvojci pa sta, le domačo konkurenco, zanesljivo in prepričljivo ugnala Aljaž Kulovec in Simon Hočevar. Slednji je nastopil tudi med posamezniki in bil četrti.


Z dvema hitrima nastopoma in brez dotikov ter končnim četrtim mestom med kajakaši pa je navdušil tudi domačin, dvakratni udeleženec olimpijskih iger in od te sezone glavni reprezentančni trener, Fedja Marušič. A je vnovični povratek na sceno že zavrnil.


V soboto in nedeljo bosta v Tacnu novi mednarodni tekmi in obenem zadnji izbirni za mesta v naši reprezentanci.


Rezultati:


C-2:
1. Hočevar – Kulovec (KK Simon)                                  118,04,
2. A. in J. Janežič (Tacen-KD Slovenica)                         125,84,
3. Oven- Slapšak  (Ljubljana)                                       130,69;


Skupno po treh tekmah – za Hitov izziv:
1. Hočevar-Kulovec                                                       90 točk,
2. Božič-Taljat (Soške elektrarne) in A. in J. Janežič po 62 točk;


K-1 ženske:
1. Kragelj (Soške elektrarne)                                        109,07,
2. Barnes (Irska)                                &nbsp