Progo v Riu de Janeiru bo preizkušala sedmerica Slovencev.

0
317

Manj kot dva meseca po koncu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki ga je gostil London, slovenski slalomisti potujejo na še eno olimpijsko prizorišče. Sedmerica reprezentantov in reprezentantk bo namreč zadnje novembrske in prve decembrske dni spoznavala novo olimpijsko progo v Riu de Janeiru.

V drugo največje brazilsko mesto bodo v petek odpotovali Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Luka Božič, Sašo Taljat, Urša Kragelj, Eva Terčelj in Simon Brus, spremljali pa jih bodo še trenerji Jože Vidmar, Dejan Testen in Peter Kauzer st. ter vodja ekipe Andrej Jelenc.

Slovenci se bodo tako kot praktično vse najmočnejše slalomske ekipe udeležili prvega termina treningov na progi, ki so jo uradno odprli ob koncu septembra, zdaj pa bo prvič pozdravila tudi najboljše kanuiste, kajakaše in kajakašice sveta.

Ker je slalomsko prizorišče kar precej oddaljeno od središča Ria in glavnih znamenitosti, so se na Kajakaški zvezi Slovenije odločili, da bodo zaradi lažje logistike, pa tudi nižjih stroškov bivanja, v bližini proge najeli stanovanje, kjer bo bivala ekipa.

Slalomistke in slalomiste najprej čaka pet dni treningov in spoznavanja brzic na progi, kjer bo prihodnjega avgusta potekal olimpijski slalom, nato pa sledijo štirje dnevi tekmovanj. V Riu bo namreč potekala testna tekma pred olimpijskimi igrami, kjer bodo usklajevali in preizkušali vse vidike organizacije največje tekme prihodnjega leta. Prizorišče sicer še ni povsem nared, saj je zaenkrat sestavljeno le iz proge, prireditelji pa bodo morali v prihodnjih mesecih poskrbeti še za objekte ob progi ter ureditev okolice.

Po štirih dneh tekmovanj ter poskusov simulacije olimpijske tekme tekmovalce in tekmovalke čaka še pet dni treninga, nato pa povratek v Slovenijo. Naslednji sklop priprav v Braziliji je predviden maja prihodnje leto.

Več o testnem tekmovanju v Riu de Janeiru: http://www.aquecerio.com/en/canoe-slalom/

Več o novi progi v Riu de Janeiru: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/v-riu-de-janeiru-so-odprli-novo-slalomsko-progo-a-p