Prvi dan EP v Solkanu v polfinale napredovalo enajst slovenskih čolnov.

0
550

Na Soči v Solkanu se je z današnjimi kvalifikacijami kanuistk, kanuistov in kajakašev tako med mlajšimi člani kot mladinci začel tekmovalni del evropskega prvenstva, ki bo potekalo vse do nedelje. Prvi dan so bili slovenski tekmovalci precej uspešni, še posebej pa je izstopal mladinec Tine Kancler, ki se je v polfinale med kajakaši uvrstil s četrtim časom, med kanuisti pa petim. Poleg njega so si napredovanje v polfinale zagotovili še kanuistki do 23 let Alja Kozorog in Nina Bizjak, kajakaši Simon Brus, Martin Srabotnik in Žan Jakše (v konkurenci do 23 let), kanuist Klemen Vidmar (do 23 let) ter med mladinci še kajakaša Jakob Jež in David Rozman ter kanuist Urh Turnšek.

Uvodni dan evropskega prvenstva v Solkanu, ki so ga zaznamovale kar visoke temperature, je minil brez večjih presenečenj. Napredovanje v sobotni polfinale si je namreč zagotovila tako večina slovenskih predstavnikov kot tudi tujih favoritov za najvišja mesta. Tine Kancler je na domači progi prikazal dve dobri vožnji. V konkurenci kajakašev je namreč zasedel četrto mesto, pred njim pa so se zvrstili le Nemec Lukas Stahl, Avstrijec Felix Oschmautz ter Italijan Jakob Weger. V prvi kvalifikacijski vožnji mladincev je bil zelo hiter tudi Jakob Jež, ki pa je prejel 50 kazenskih sekund, tako da je moral priložnost za napredovanje iskati v drugi vožnji kajakašev. To mu je tudi uspelo, saj je postavil najhitrejši čas in se zanesljivo uvrstil v polfinale. Z drugo vožnjo pa si je sobotni nastop priveslal tudi David Rozman, ki je bil v drugi vožnji sedmi.

Kancler je še pred nastopom v kajaku nastopil tudi v kanuju, kjer je bil prav tako uspešen in se že s petim časom prve vožnje uvrstil v polfinale. Najhitrejši čas je postavil aktualni svetovni mladinski prvak Slovak Marko Mirgorodsky. Jakob Jeklin in Urh Turnšek sta bila v prvo nenatančna, tako da so ju po štiri kazenske sekunde oddaljile od neposredne uvrstitve v polfinale. Turnšek je drugo priložnost nato izkoristil in se s tretjim časom uvrstil v naslednjo fazo tekmovanja, Jakob Jeklin pa je prejel 54 kazenskih sekund in zaključil s posamičnim nastopom.

V konkurenci kanuistk med mladinkami sta veslali Lea Novak in Jana Hočevar, ki pa se jima ni uspelo prebiti skozi kvalifikacijsko sito. Lea Novak je bila v drugi vožnji šesta, polfinale pa se ji je izmuznil za vsega enajst stotink sekunde. Jana Hočevar je bila v drugo 20. S progo je sicer najbolje opravila Španka Klara Olazabal.

Še pred mladinci so se na Sočo podali tekmovalci in tekmovalke v kategoriji do 23 let. V ženskem kanuju si je Alja Kozorog z osmim časom polfinale priveslala že po prvi vožnji, Nina Bizjak pa je bila v drugi četrta in jo bomo prav tako v soboto videli znova. Kvalifikacije je dobila Britanka Kimberley Woods, sicer lanskoletna članska evropska prvakinja.

V konkurenci kanuistov do 23 let bo edini slovenski predstavnik v polfinalu Klemen Vidmar, ki je bil danes enajsti. Žiga Taljat in Gašper Kovačič sta naredila preveč napak in obstala v kvalifikacijah. Taljat je izven polfinalistov ostal za dve mesti, bil je namreč sedmi v drugi vožnji, Kovačič pa je bil v drugo enajsti. Najboljši kvalifikacijski nastop je uspel Francozu Cedricu Jolyju.

Tudi med kajakaši do 23 let je najboljšo vožnjo prikazal Francoz, in sicer Clement Travert. Najboljši slovenski rezultat v tej kategoriji je postavil Simon Brus z desetim mestom, Martin Srabotnik, ki se je vrnil po poškodbi, zaradi katere je tudi izpustil julijsko svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Krakovu, je bil dvanajsti. Napredoval je tudi Žan Jakše, ki je bil v drugi vožnji tretji.

V petek najprej sledijo kvalifikacije kajakašic in dvojcev, popoldne pa tudi že prve tekme za kolajne, saj bodo tekmovalci in tekmovalke, ki so tekmovali danes (kanuistke, kanuisti in kajakaši) naslove evropskih prvakov že lovili v ekipnih tekmah.

 

Rezultati in spletni prenos prvenstva: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/eca?SessionKey=siwidata.1045