Prvi dan skoraj popoln slovenski izkupiček

0
497

Ljubljana – Sobotne kvalifikacije svetovnega pokala v kajaku in kanuju slalomu na divjih vodah so prinesle v slovenski tabor veliko zadovoljstva. Prav vsem nastopajočim z izjemo mladega dvojca Luka Slapšak – Blaž Oven se je uspelo uvrstiti v nedeljski polfinale.
 
Po pričakovanjih je bil izmed slovenske dvanajsterice najuspešnejši kajakaš Peter Kauzer, ki je za zmagovalcem, Američanom Scottom Parsonsom zaostal za 37 stotink sekunde. Bil je drugi. Tretji je bil Nemec Erik Pfanmoller. Drugi Slovenec Dejan Kralj je bil z dvema kazenskima sekundama uvrščen na 10. mesto. Najmlajši izmed zlate trojice z minulega evropskega prvenstva v Liptovskem Mikulašu Jure Meglič je bil 29.
 
V kategoriji dvojcev sta bila najhitrejša brata dvojčka Peter in Pavol Hochschorner. Drugouvrščena Čeha Mareka Jirasa in Tomaša Maderja sta prehitela za skoraj sedem sekund. Tretja sta bila Nemca David Schroeder in Frank Henze. Najboljša Slovenca Aljaž Kulovec in Simon Hočevar sta bila odlična 5. Nejc Višnar in Urban Jarc sta zaokrožila najhitrejšo deseterico. Najmlajši dvojec Luka Slapšak in Blaž Oven sta bila za polfinale nekoliko prepočasna. Zasedla sta 16. mesto.
 
V kategorji kajakašic je bilo vse v znamenju Čehinj. Daleč najhitrejša je bila Štepanka Hilgertova, ki je reprezentančno kolegico, ki se je uvrstila na drugo mesto, Marcelo Sadilovo prehitela kar za dobrih osem sekund. Tretja je bila Britanka Laura Blakeman, četrta pa še ena Čehinja Irena Pavelkova. Nina Mozetič je bila odlična peta. Njen dosežek sta dopolnili še mladinska svetovna prvakinja Urša Kragelj, ki je bila 12., in mlada Eva Terčelj, ki je pripravila pravo malo presenečenje z uvrstitvijo na 30. mesto. Aktualna svetovna prvakinja Jana Dukatova je kljub 50 kazenskim sekundam zasedla 32. mesto in bo nastopila v jutrišnjem polfinalu.
 
Med kanuisti so Slovenci le dosegli težko pričakovano uvrstitev v prvo deseterico. To je uspelo Dejanu Stevanoviču, ki je kvalifikacije končal na 4. mestu. Jošt Zakrajšek je bil 14., Marko Mihelič pa 19. Najuspešnejši je bil Čeh Stanislav Ježek, ki se ga očitno še drži forma iz Prage, kjer je pretekli teden zmagal. Michal Martikan je končal na 2. mestu, Poljak Krzysztof Bieryt pa na 3.

Več informacij:
www.wc-tacen.si