Prvi dan sprinterske regate v Szegedu trije finalni nastopi.

0
223

Mladi sprinterji na mirnih vodah se ta konec tedna mudijo na Madžarskem, kjer poteka zelo močna mednarodna regata v sprintu na mirnih vodah »Olimpijski upi«. Prvi tekmovalni dan so potekale preizkušnje na 200 metrov. Slovenski predstavniki so veslali v treh finalih. Matej Toplikar je bil peti, Luka Drol in Jan Markelj sta bil osma, Mia Medved in Taja Smukavec pa sta bili deveti.

Primorski sprinter na mirnih vodah Matej Toplikar je uspešno nastopil na 200-metrski razdalji tekmovanja v Szegedu, kjer je veslal v  finalu A in na koncu zasedel peto mesto. Kolajna se mu je izmuznila za sekundo. Zmagal je Slovak Csaba Zalka, pred Litovcem Lukasom Sakalysom in Nemcem Philippom Hardyjem.

V finalih A smo imeli še dva slovenska čolna. Luka Drol in Jan Markelj sta v finalu kajakaških dvojcev na 200 metrov priveslala do osmega mesta. Zmagala sta Madžara Erik Ferenc Csokor in Barlint Gergo, druga sta bila Čeha Vilem Kukacka in Jan Vorel, tretja pa Slovaka Matuš Jedinak in Martin Hvojnik.

V ženski konkurenci kajakaških dvojcev sta bili uspešni tudi Mia Medved in Taja Smukavec. V kvalifikacijski skupini sta s sekundo zaostanka za vodilnima Madžarkama Petro Saro Kovacs in Luro Saling zasedli tretje mesto, v finalu A pa nato ciljno linijo prečkali kot deveti. Zmagali sta Madžarki Cintia Szabo in Netta Gabor.

Videli smo še osem drugih polfinalnih nastopov. Miha Fartek in Jan Markelj sta vsak v svoji starostni skupini v polfinalu na 200 metrov zasedla četrto mesto, Mia Medved in Blaž Jug sta bila v polfinalni skupini kajakašic oziroma kajakašev (letnik 1999) šesta, Taja Smukavec je bila v polfinalu svoje starostne kategorije sedma, prav tako sedma sta bila med dvojci Tit Faletič in Filip Toplikar, Matic Ajdič in Metka Volk Štefič pa sta v polfinalu zasedla deveti mesti. Ula Valentič je bila v svoji kvalifikacijski skupini kajakašic osma.

V soboto sledijo preizkušnje na 1000 metrov.