Prvi test na prizorišču svetovnega prvenstva opravljen.

0
591

Slalomska reprezentanca je po dolgi poti, ki jo je zaznamovalo tudi nekaj nevšečnosti, pripotovala na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva. V športnem centru v McHenryju, ob smučarskem središču Wisp, so že opravili prvi trening na progi, ki pa je bil bolj namenjen spoznavanju brzic, na katerih z izjemo Janoša Peterlina slovenski tekmovalci veslajo prvič.

»Slab začetek, dober konec« utegne biti moto slovenske slalomske reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu v ameriškem Marylandu. Na dolgi poti, ki je trajala skoraj 30 ur, se je pripetilo marsikaj. Že jutranji odhod kombijev iz Ljubljane proti Münchnu, od koder je slovenska reprezentanca poletela proti Washingtonu, se je nekoliko zamaknil, saj je eden izmed tekmovalcev pozabil mobilni telefon, tako da je bilo treba počakati, da so mu ga dostavili, nadaljevalo se je na letališču v Münchnu, kjer je moral član reprezentance znova izpolniti elektronski formular za vstop v ZDA, saj prvi ni bil zadovoljiv.

Ko je že kazalo, da bo nadaljevanje poti potekalo nemoteno, se je tri četrt ure pred predvidenim postankom v Washingtonu oglasil pilot, ki je pojasnil, da bi morali zaradi neviht kar nekaj časa krožiti nad letališčem, ker pa je začelo primanjkovati goriva, so se odgovorni odločili za vmesni postanek v Philadelphii, kjer so dotočili gorivo za nadaljevanje poti do Washingtona. Nepredviden postanek je prinesel dve uri zamude. Tudi nadaljevanje poti je potekalo v podobnem stilu. Ob prevzemu prtljage se je izkazalo, da dvojec Luke Božiča in Saša Taljata ter prtljažniki za avtomobile, na katere bi naložili čolne, niso pripotovali v Združene države Amerike. Čoln naj bi pripotoval z dnevom zamude. Po iznajdljivosti pri privezovanju čolnov, se je ekipa odpravila še na tri ure dolgo vožnjo od Washingtona do prizorišča svetovnega prvenstva. Tu je ekipa nastanjena v dveh hišah, le nekaj minut oddaljenih od proge, a ker je bila ura že skoraj pet zjutraj po lokalnem času, agencija, ki hiše oddaja, ni bila odprta. Ena izmed hiš je bila na srečo odklenjena, tako da se je vsa ekipa stisnila skupaj, nekateri trenerji pa so nekajurni spanec preživeli kar na tleh.

Po kratkem spancu in spoznavanju okolice pa je sledil še prvi trening v kajakaškem centru, ki je v tekmovalcih pustil mešane občutke. Po eni strani jih je proga in okolica navdušila, po drugi strani pa so ugotavljali, da je kar zahtevna, saj vsebuje dele, ki so precej spremenljivi, prav tako pa zahtevajo kar precej fizične moči. »Proga izgleda dobro, saj ima velike skale in daje občutek naravne proge. Vendar mi danes veslati po njej ni bilo ravno v užitek. Voda se kar precej ustavlja, treba je dobro poganjati. Je kar precejšnja razlika med to progo in tisto v Bratislavi, na kateri sem veslal nazadnje,« je povedal kajakaš Martin Albreht.

Tekmovalce in tekmovalke čaka kar nekaj treningov na tej progi, saj se prvenstvo s slovesnim odprtjem začenja 17. septembra, prve tekme pa dan kasneje.

 

Uradna stran prvenstva: https://www.deepcreek2014.com/