S sprinterskim tekmovanjem v Barceloni opravili še kanuistki in kajakaša.

0
581

Drugi dan kvalifikacijskega tekmovanja za nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki ta konec tedna poteka v Barceloni, je prinesel nekoliko boljše tekmovalne pogoje, saj za razliko od četrtka tekmovalk in tekmovalcev ni oviral močan veter. V Španiji je sicer sprinterske dvoboje kanuistk in kajakašev spremljal dež. Danes so se na tekmovališče v Castelldefellsu podali kanuistki Hana Iljaš in Eva Alina Hočevar ter kajakaša Lan Tominc in Jakob Stojanovič. Blizu uvrstitvi v drugo fazo tekmovanja sta bila Eva Alina Hočevar in Lan Tominc.

Še zadnji dan sprinterskih preizkušenj na olimpijskem prizorišču iz leta 1992 sta bila uvrstitvi v drugo fazo tekmovanja oziroma v t.i. repasaž blizu kajakaš Lan Tominc in kanuistka Eva Alina Hočevar. Slednja je dosegla 37. čas kvalifikacij in tako le za dve mesti zgrešila napredovanje, mesto nižje, na 38. pa je sprinterski nastop končal kajakaš Lan Tominc. Na kvalifikacijskem tekmovanju, kjer sodelujoče države večinoma zastopajo sprinterji na mirnih vodah, je dosegel najboljši čas izmed kajakašev, specialistov za slalom na divjih vodah. Med kanuistkami je Hana Iljaš dosegla 42. čas kvalifikacij, Jakob Stojanovič pa je kvalifikacije med kajakaši končal kot 53.

Najboljše izhodišče po sprinterskem nastopu sta si zagotovila kanuistka Gulbakhor Fayzieva iz Uzbekistana in beloruski kajakaš Maksim Khutski, ki sta zmagala v današnjem finalnem dvoboju svoje kategorije.

V soboto in nedeljo mlade tekmovalke in tekmovalce čakajo preizkušnje v slalomu z ovirami na mirnih vodah, ki jih naši predstavniki že z nestrpnostjo pričakujejo. V soboto se bodo na progo podali kanuisti in kajakašice. Maj Oštrbenk bo v slalomu tekmoval v paru z Mehičanom Urijem Enriquejem Valderramo Alvaradom, Lenart Lapornik z Novozelandcem Finnom Andersonom, Helena Domanjko s Chun Yi Wang iz Singauprja, Eva Alina Hočevar pa z Grkinjo Olgo Menie.

 

Kvalifikacijski sistem:

Tekmovalci in tekmovalke morajo nastopiti tako v sprinterskem delu tekmovanja kot v slalomskem, uvrstitve pa jim prinašajo točke, ki jih bodo po koncu obeh preizkušenj sešteli. Tako na primer drugouvrščeni tekmovalec prejme dve točki, 74. pa 74 točk. Primer: tekmovalec bo v sprintu zasedel tretje mesto, v slalomu pa 15., tako da bo na koncu imel 18. točk. Na podlagi tega bodo sestavili lestvico, kjer bo najmanj skupnih točk prinašalo najvišje mesto in tako do konca razpredelnice. Na voljo je 29 prostih mest v ženski in 29 mest v moški konkurenci, po eno mesto za državo gostiteljico, ter po dve mesti, ki bosta dodeljeni po načelu univerzalnosti. A uvrstitev tekmovalca oziroma tekmovalke med najboljše še ne bo pomenila, da je mesto zagotovljeno, saj ima vsaka celina na voljo določeno število kvot. Evropo bo tako na primer zastopalo le prvih šest najboljših nacionalnih zvez po razpredelnici, dve mesti bo dobila Afrika, po tri Azija in Amerika ter eno Oceanija. Čeprav določeno državo v kvalifikacijah lahko zastopata po dva predstavnika, bo kvota pripadla boljše uvrščenemu, saj država lahko pridobi le po eno mesto.  Kvote bodo dodeljene nacionalnim zvezam in ne neposredno tekmovalcem, tako da ni nujno, da bodo v Argentino dejansko potovali tisti, ki bodo ta konec tedna svoji zvezi priveslali mesto.

 

Spletni prenos je na voljo na: https://www.youtube.com/PlanetCanoe

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-olympic-qualifier/barcelona-2018/live

 

Foto: Kanu klub Simon